Groene energie voor je bakkerij: waarom niet?

31 juli 2023 Pixabay

BEDRIJFSINFORMATIE | Ondernemend Nederland ziet steeds vaker de voordelen in van groene zakelijk energie voor hun bedrijf. Dat heeft te maken met een aantal interessante zaken. Zo moeten bedrijven die meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas per jaar verbruiken verplicht energiebesparende maatregelen treffen waardoor de stap naar zelf groene stroom opwekken zo gemaakt is. Daarbij scoor je met gemak een passend groen energiecontract door te beginnen met zakelijk energie vergelijken. Zit je ook na te denken over groene energie voor je bakkerij? In dit artikel lees je er meer over.

Een schoner milieu met groen zakelijk energiecontract

Er kleven namelijk meerdere voordelen aan een groen zakelijk energiecontract. Het grootste voordeel is je waarschijnlijk wel duidelijk: groene energie is minder vervuilend dan de traditionele grijze energie. Dat heeft alles te maken met de manier waarop beide soorten stroom worden opgewekt. Bij de productie van grijze energie komt veel meer CO2 vrij dan bij de productie van groene stroom. CO2 is een schadelijk uitlaatgas dat ervoor zorgt dat er een gat in de ozonlaag komt. Dat gat is vervolgens weer dé boeman met betrekking tot de opwarming van de aarde. De klimaatverandering is nu al enorm merkbaar; je kunt je vast wel voorstellen wat dat gaat betekenen voor de toekomst als we uit die bronnen blijven putten. De productie van groene stroom verloopt veel schoner. Daar komt veel minder CO2 bij vrij waardoor het minder impact heeft op de aarde. Alleen daarom zou je al moeten overwegen om voor een groen zakelijk energiecontract te gaan voor je bakkerij.

Stop de uitputting van fossiele brandstoffen door keuze groene stroom

Dat is zeker niet het enige voordeel van groene energie met betrekking tot het milieu. Wat eveneens interessant is om te weten, is dat de bronnen van beide soorten energie anders zijn. Grijze energie wordt al jaren geput uit fossiele bronnen, zoals aardolie, steenkool en andere brandstoffen. Deze oude bronnen zijn helaas niet ongelimiteerd, wat betekent dat ze op een dag op zullen zijn. Althans: als we eruit blijven putten, zoals we dat vandaag de dag doen. Met de productie van grijze energie kan dat enorm snel gaan. Kijken we naar de energiebronnen van groene stroom, dan zien we dat de energie wordt gehaald uit natuurlijke energiebronnen. Zo wordt de wind gebruikt om groene stroom mee te maken, evenals de zon en het (zee)water. Dat zijn bijzondere bronnen, omdat ze nooit op zullen gaan zolang de aarde bestaat. In andere woorden: als wij de aarde met liefde behandelen, kunnen we onbeperkt profiteren van deze natuurlijke energiebronnen. Dat is wel een prettig idee.

Je eigen groene stroom voor bakkerij opwekken met zonnepanelen

Uiteraard zijn er nog veel meer voordelen te vinden aan groene kleinzakelijke of grootzakelijke energie voor je bakkerij. Wat dacht je bijvoorbeeld van het feit dat je je eigen groene stroom op kunt wekken? Met grijze energie kan dat absoluut niet! Om dat te doen, heb je je eigen zonnepanelen en een omvormer nodig. Hoeveel zonnepanelen je moet hebben, is afhankelijk van het energieverbruik van de bakkerij. We moeten toegeven dat het eenmalig een flinke investering is. Maar: onthoud dat je die investering er altijd binnen acht tot tien jaar weer uit hebt en dat je daarna nog jarenlang gebruik kunt maken van gratis zonne-energie. Zonnestralen kosten immers niks! Dat betekent dat je niet alleen goed bezig bent voor het milieu, maar dat je ook nog geld kunt besparen op groene stroom. Het geld dat je vervolgens overhoudt, kun je weer stoppen in de rest van de ontwikkeling van je bedrijf.

 
 

Altijd op de hoogte blijven?