ZZP’er: een makkelijke oplossing?

24 juni 2010
Michel Duijm

De ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) is een beroepsgroep die de afgelopen tien jaar enorm is gegroeid. In het gunstige economische tij is massaal de keuze voor het zelfstandig ondernemerschap gemaakt. Onder druk van de huidige economische omstandigheden zien wij dat een aantal ZZP’ers, wellicht tijdelijk, vlucht in een dienstbetrekking. Niettemin is de ZZP’er niet meer weg te denken uit onze economie.

Ook in de bakkersbranche kun je tegen inhuur van ZZP’ers aanlopen, al is het nog relatief beperkt. Voor de ondernemer zijn er onmiskenbaar voordelen. Het geeft de ondernemer flexibiliteit en minder risico. Immers, bij ziekte en overig verzuim hoeft niet te worden doorbetaald. U behoeft ook geen loonadministratie en personeelsdossier bij te houden. De ZZP’er moet zelf het risico voor zijn arbeidsongeschiktheid verzekeren. De ZZP’er zal deze risico’s in zijn uurtarief verdisconteren waardoor normaal gesproken een ZZP’er duurder is dan een werknemer die dezelfde werkzaamheden in loondienst verricht.

Omdat er in het verleden vaak gesteggel ontstond of een ZZP’er nu wel of niet zelfstandig ondernemer is en daardoor voor de ondernemer het risico aanwezig was dat hij achteraf inhoudingsplichtig zou zijn voor de loonbelasting en premies volksverzekeringen, heeft de Belastingdienst de zogenaamde VAR (verklaring arbeidsrelatie) geïntroduceerd.

Tip:

Voor de ondernemer/opdrachtgever is het daarom altijd raadzaam om voor elke ingehuurde ZZP’er naar deze VAR-verklaring, die de ZZP’er zelf moet aanvragen bij de Belastingdienst, te vragen. Deze verklaring dient u samen met een kopie van het identiteitsbewijs in uw administratie te bewaren. Let op dat de VAR-verklaring een geldigheidsduur heeft van één kalenderjaar.

Bent u als ondernemer altijd ingedekt als uw opdrachtgever een VAR-verklaring heeft?

Er bestaan verschillende soorten VAR-verklaringen. Indien de opdrachtgever een VAR-loon of een VAR-row (resultaat uit overige werkzaamheden) overlegt, dan bieden deze VAR-verklaringen geen zekerheid over de vraag of de opdrachtgever loonheffing en premies sociale verzekeringen moet inhouden. In bovenstaande gevallen kan de Belastingdienst beoordelen of er sprake is van een dienstbetrekking. Alleen bij een VAR-wuo (winst uit onderneming) heeft u de gewenste zekerheid dat er geen loonheffing en premies sociale verzekering hoeft te worden ingehouden.

Het is dus raadzaam om te checken welke VAR-verklaring er is afgegeven. Uit het aanvraagformulier blijkt dat het afgeven van een VAR-wuo afhankelijk is van de feitelijke omstandigheden van de ZZP’er. De Belastingdienst toetst met name de zelfstandigheid van de ZZP’er aan de hand van een aantal criteria, waaronder: - Hoeveel opdrachtgevers verwacht u?

  • Kan de opdrachtnemer de VAR-werkzaamheden zonder toestemming van de opdrachtgever door een ander laten uitvoeren?
  • Is het risico voor het goed uitvoeren van de opdracht voor de opdrachtnemer? - Is er sprake van VAR-werkzaamheden voor opdracht gevers waar u voorheen soortgelijke werkzaamheden in loondienst heeft verricht?
  • Verwacht u VAR-werkzaamheden te verrichten voor opdrachtgevers waar dezelfde werkzaamheden ook in loondienst worden verricht?
  • Bent u grotendeels afhankelijk (meer dan 70 procent van de jaarlijkse inkomsten) van één opdrachtgever? - Wordt de opdrachtnemer doorbetaald bij ziekte?
  • Is er sprake van een onderneming?

Een ZZP’er doet er goed aan meerdere opdrachtgevers te hebben en zelf zorg te dragen voor zijn verzekeringen en investeringen in zijn bedrijfsmiddelen. De ZZP’er moet daadwerkelijk ondernemersrisico lopen en er mag geen sprake zijn van een verkapt dienstverband. Vooral als de ZZP’er dezelfde werkzaamheden gaat verrichten die hij voorheen bij dezelfde opdrachtgever in loondienst verrichtte, is een goede invulling van het ondernemerschap van groot belang.

Voor meer informatie, kijk op www.belastingdienst.nl.

Altijd op de hoogte blijven?