Voedsel langer houdbaar met Nederlands VacuVita

26 juni 2013

De verspilling van goede etenswaren staat weer op de agenda. Ondernemer Bauke Bokma de Boer steunt het ‘bewustwordingsinitiatief' Damn Food Waste (dat deze week plaatsvindt) van harte, maar vindt dat er meer nodig is om mensen blijvend te overtuigen. Hij biedt hiervoor zijn nieuwe praktische uitvinding aan, het VacuVita systeem.

Voedselverspilling door gemakszucht

Veel etenswaren belanden thuis in de afvalemmer, omdat ze niet goed worden bewaard. Men neemt volgens Bokma niet de moeite om voedsel goed op te slaan. Luchtdichte en lichtdichte verpakking voorkomt voedselbederf en dat is precies wat zijn uitvinding doet.

Zonder dat het enige moeite kost, kan aangebroken voedsel in een design broodtrommel worden opgeborgen, die volautomatisch vacuüm zuigt, met als resultaat een aanzienlijke verlenging van de houdbaarheid. De effectiviteit zit hem in het gebruiksgemak; voedselbesparing zonder omkijken. Met een handbeweging over de knop, opent de food container. Plaats vervolgens de producten in de trommel en sluit hem weer. Zodra er een geluid klinkt, betekent dat dat de box vacüum is afgesloten.

Crowdfunding is succes

Het VacuVita systeem wordt goed begrepen door de consumenten in Amerika waar het nu via crowdfunding te verkrijgen is op Indiegogo.com (bekijk het filmpje), het op één na grootste crowdfunding platform ter wereld. VacuVita is daar de meest succesvolle Nederlandse productintroductie ooit en momenteel live te volgen.

Het High Tech Tupperware Systeem, zoals de Amerikanen de VacuVita beschrijven, maakt voedsel opslag eenvoudig en maakt bovendien de gebruiker bewust van voedselverspilling. Doordat het systeem is geplaatst in een design behuizing en met 1 hoofdknop te bedienen is, zoals een iphone, kan iedereen er mee werken.

Ervaring met geautomatiseerde waterbesparing

Eerder bespaarde Bokma de Boer miljarden liters schoon drinkwater in de horeca door de spoelkraan te automatiseren. Ook hier gold dat de barman best zelf in staat is om steeds de kraan uit en aan te draaien, maar dit vaak niet doet wegens drukte, haast of gebrek aan belangstelling. Nu de kraan zelf meet wanneer deze dient te lopen, heeft dat menig horecaondernemer honderden euro’s op jaarbasis bespaard.

Na de succesvolle strijd tegen drinkwaterverspilling is nu de introductie van een technische oplossing tegen voedselverspilling  een feit.

Altijd op de hoogte blijven?