Voedingscentrum: 'Zoutvermindering komt op gang'

26 augustus 2010

De Nederlandse levensmiddelenindustrie is er nog niet helemaal in geslaagd de doelstellingen voor zoutreductie te halen. Maar volgens het Voedingscentrum is de voedingsmiddelenindustrie goed op weg met zoutreductie.

De verlaging bleef steken op 10%, terwijl dat volgens het FNLI Actieplan zoutverlaging van eind 2008 gemiddeld 12% had moeten zijn.

De FNLI vindt het jammer dat de gezamenlijke inspanning nog niet heeft geresulteerd in het behalen van het beoogde resultaat. Toch spreekt de branchevereniging van een forse stap. "Veel bedrijven hebben behoorlijk wat werk verzet. Een groot aantal productcategorieën behaalde de reductiedoelstelling of overtroffen deze. Broodvervangers, koek en banket, frituur & vleessnacks, salades, groentenconserven, bak- en braadproducten, ontbijtgranen en smeltkaas bereikten hun doelstelling."

Het Voedingscentrum vindt dat de voedingsmiddelenindustrie goed op weg is met de zoutreductie. Zij zien nog wel veel mogelijkheden om zout te verminderen. Het Voedingscentrum is daarmee positiever dan de Consumentenbond. Die noemde het niet halen van de doelstelling slappe hap.

De FNLI nuanceert het niet halen van de doelstelling. "Recente ontwikkelingen geven zicht op een goed vervolg. Zo heeft een aantal grote fabrikanten pas in 2010 verminderingen doorgevoerd die nog niet in de resultaten zijn opgenomen." De FNLI gaat met de betrokken sectoren, en specifiek daar waar de doelstellingen nog niet zijn behaald, afspraken maken over doelstellingen voor de komende jaren. Die worden voor eind 2010 bekendgemaakt.

Altijd op de hoogte blijven?