Regels voor weergeven houdbaarheidsdatum

22 februari 2010
vraagbaak_03_2009_page1_image3

Meestal moet op producten een houdbaarheidstermijn worden vermeld. Pauline Houtsma vertelt u welke regels er gelden en hoe de datum het best wordt weergegeven.

Wanneer wel/niet Op voorverpakte producten hoort in principe altijd een houdbaarheidsdatum te staan. alleen op dagverse bakkerijproducten is dat niet nodig. deze zijn namelijk bestemd om binnen 24 uur na bereiding te worden gegeten. als u de klant duidelijk wilt maken dat het om een dagvers product gaat, kunt u de verkoopdatum (of verpakkingsdatum) op de verpakking vermelden. dit is niet verplicht, maar wel handig. deze vermelding kan namelijk ook als productiecode dienst doen en zo voor de traceerbaarheid worden gebruikt.

Hoe vermeld je de datum?

De volgorde moet altijd zijn: dag, maand, jaar. De dag wordt aangegeven met een getal van twee cijfers, de maand in letters (voluit of de gebruikelijke afkorting) of cijfers. Het jaar geeft u aan als jaartal of met de laatste 2 cijfers daarvan.

Niet altijd volledig

U hoeft niet altijd een volledige datumvermelding te doen. dat is afhankelijk van de bewaarduur: Bij een houdbaarheid van minder dan drie maanden moet u de dag en maand aangeven, bijvoorbeeld ‘ten minste houdbaar tot 10 feb.’. Het jaartal mag achterwege blijven. is het product langer dan drie maanden houdbaar, dan mag u volstaan met de vermelding van maand en jaar. Bijvoorbeeld ‘ten minste houdbaar tot feb. 10’. een dagaanduiding hoeft dus niet. Bij een houdbaarheid van meer dan 18 maanden hoeft u alleen het jaar te vermelden, in combinatie met de woorden ‘ten minste houdbaar tot einde’. Zoals in ‘ten minste houdbaar tot einde 2012’.

Plaats

Op de plaats van de datum mag ook naar een andere plaats op de verpakking worden verwezen, waar dan de houdbaarheidsdatum is vermeld, bijvoorbeeld op de sluitclip. als de datum afhankelijk is van een bijzondere wijze van bewaren (zoals gekoeld of in de diepvries) vermeldt u dat erbij. Bij het vermelden van een houdbaarheidsdatum wordt door de Warenwet (WeL, artikel 16 en 17) onderscheid gemaakt tussen de aanduiding ‘te gebruiken tot’ (uiterste consumptiedatum) en de aanduiding ‘ten minste houdbaar tot’ (datum van minimale houdbaarheid). de datum die vermeld wordt, is de datum waarop het product geconsumeerd moet worden, respectievelijk de datum waarop de door de producent gegarandeerde houdbaarheidstermijn verloopt.

Altijd op de hoogte blijven?