Profiteer zo mogelijk van de steunmaatregelen

Geld_pixabay

Het kan u niet ontgaan zijn dat de overheid een groot aantal maatregelen heeft opgetuigd om ondernemers door de coronacrisis te helpen. Hebt u ze al optimaal benut?

Velen van u zullen steun hebben aangevraagd bij de overheid. De TOGS-maatregel van 4.000 euro zal het meest gebruikt zijn, vanwege haar laagdrempeligheid. De NOW-1-regeling (tijde­lijke Noodmaatregel Overbrugging Werk­gelegenheid) zal minder zijn aangevraagd, hoewel deze maatregel bakkers die veel aan het derde kanaal leveren (horeca, hotels) een mooie compensatie bood om het verlies in omzet op te vangen.

Inmiddels is er een NOW-2-regeling, waarvan de spelregels wel wat zijn aangescherpt. De TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren) is vervangen door de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) en kan worden aangevraagd bij een omzetdaling van meer dan 30 procent over de periode juni-september 2020 in relatie tot dezelfde periode van vorig jaar. De aanvraag dient te gebeuren voor 30 oktober 2020. Tijdens schrijven van dit artikel geldt 31 augustus 2020 als sluitingstermijn voor de NOW-2.

NOW-2

De NOW-2-regeling is vrijwel identiek aan haar voorganger. Zij geldt bij omzetverlies van meer dan 20 procent en biedt compensatie voor de brutolonen, met opslag van 40 in plaats van 30 procent. De termijn van compensatie is gesteld op 4 maanden, aansluitend op de gekozen termijn voor NOW-1.
In de NOW is ook een concernregeling ondergebracht. Indien de exploitatie van uw winkels en die van het derde kanaal in verschillende BV’s zijn ondergebracht, kan het zo zijn dat u ondanks een totale omzetdaling van minder dan 20 procent (winkels meer omzet, derde kanaal meer dan 20% daling) voor de derdekanaal-BV toch in aanmerking komt voor de NOW-2. Dit gaat dan om een tegemoetkoming in de loonkosten voor deze specifieke BV. Helaas geldt dit dus niet voor ondernemers die alle activiteiten in één BV hebben ondergebracht.

Uitstel belastingen

Veel bakkers zullen ook gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om de betaling van belastingen (loonheffing en omzetbelasting) uit te stellen. U kreeg hiervoor bij indiening van uw verzoek automatisch drie maanden bijzonder uitstel. Deze termijn is voor veel ondernemers nu verstreken. Omdat de Belastingdienst wel inziet dat het een utopie is te verwachten dat ondernemers hun opgelopen schuld in één keer kunnen inlossen, wordt dat uitstel automatisch verlengd. Na de zomer ontvangt u van de Belastingdienst een brief met een betalingsvoorstel.

Nieuwe betalingsverplichtingen

Betalingsuitstel geldt niet voor nieuw ontstane betalingsverplichtingen. Stel dat u uitstel van betaling heeft ontvangen tot 5 september, dan zal de aangifte omzetbelasting over het derde kwartaal gewoon betaald moeten worden. Als dit onmogelijk blijkt, dient u hiervoor opnieuw uitstel aan te vragen (bijzonder uitstel van betaling). Let op: de eisen hiervoor zijn strenger en dient u nader te onderbouwen.

Bouwer en Officier

De auteur, Michel Duijm, is accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, 071-3419000. Meer info: www.bouwer-officier.nl.

Lees alle columns van de accountants van Bouwer & Officier in ons dossier Financieel.

Lees ook
Ambachtelijk IJscentrum past coronaprotocol ijssalons aan

Ambachtelijk IJscentrum past coronaprotocol ijssalons aan

Het kabinet kondigde 13 oktober nieuwe coronamaatregelen aan en stelde een gedeeltelijke lockdown in. Daarom past de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum het coronaprotocol voor ijssalons weer aan.

Feestje van de zaak

Feestje van de zaak

In deze tijd van corona lijken alle dagen op elkaar. Om de feestdagen niet te missen, kunt u kijken in de Algemene termijnenwet van 1964, want daarin staan ze allemaal vermeld.

Vijf vragen aan RUBIA patisserie

Vijf vragen aan RUBIA patisserie

In de Vleeshouwerstraat in Deventer, op een toplocatie tussen de wat duurdere restaurants, ligt RUBIA patisserie. Een zaak waar luxe patisserie, nieuwe smaken en bijzondere chocolade worden tentoongesteld als ware kunstwerkjes. Bakkers in bedrijf stelt vijf vragen aan de ambitieuze eigenaresse Cynthia van der Giessen.

Allround broodbakker omgeving Doorn

Allround broodbakker omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door een verschuiving in het personeelsbestand komt er binnen het bestaande...

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...