Profiteer zo mogelijk van de steunmaatregelen

Geld_pixabay

Het kan u niet ontgaan zijn dat de overheid een groot aantal maatregelen heeft opgetuigd om ondernemers door de coronacrisis te helpen. Hebt u ze al optimaal benut?

Velen van u zullen steun hebben aangevraagd bij de overheid. De TOGS-maatregel van 4.000 euro zal het meest gebruikt zijn, vanwege haar laagdrempeligheid. De NOW-1-regeling (tijde­lijke Noodmaatregel Overbrugging Werk­gelegenheid) zal minder zijn aangevraagd, hoewel deze maatregel bakkers die veel aan het derde kanaal leveren (horeca, hotels) een mooie compensatie bood om het verlies in omzet op te vangen.

Inmiddels is er een NOW-2-regeling, waarvan de spelregels wel wat zijn aangescherpt. De TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren) is vervangen door de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) en kan worden aangevraagd bij een omzetdaling van meer dan 30 procent over de periode juni-september 2020 in relatie tot dezelfde periode van vorig jaar. De aanvraag dient te gebeuren voor 30 oktober 2020. Tijdens schrijven van dit artikel geldt 31 augustus 2020 als sluitingstermijn voor de NOW-2.

NOW-2

De NOW-2-regeling is vrijwel identiek aan haar voorganger. Zij geldt bij omzetverlies van meer dan 20 procent en biedt compensatie voor de brutolonen, met opslag van 40 in plaats van 30 procent. De termijn van compensatie is gesteld op 4 maanden, aansluitend op de gekozen termijn voor NOW-1.
In de NOW is ook een concernregeling ondergebracht. Indien de exploitatie van uw winkels en die van het derde kanaal in verschillende BV’s zijn ondergebracht, kan het zo zijn dat u ondanks een totale omzetdaling van minder dan 20 procent (winkels meer omzet, derde kanaal meer dan 20% daling) voor de derdekanaal-BV toch in aanmerking komt voor de NOW-2. Dit gaat dan om een tegemoetkoming in de loonkosten voor deze specifieke BV. Helaas geldt dit dus niet voor ondernemers die alle activiteiten in één BV hebben ondergebracht.

Uitstel belastingen

Veel bakkers zullen ook gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om de betaling van belastingen (loonheffing en omzetbelasting) uit te stellen. U kreeg hiervoor bij indiening van uw verzoek automatisch drie maanden bijzonder uitstel. Deze termijn is voor veel ondernemers nu verstreken. Omdat de Belastingdienst wel inziet dat het een utopie is te verwachten dat ondernemers hun opgelopen schuld in één keer kunnen inlossen, wordt dat uitstel automatisch verlengd. Na de zomer ontvangt u van de Belastingdienst een brief met een betalingsvoorstel.

Nieuwe betalingsverplichtingen

Betalingsuitstel geldt niet voor nieuw ontstane betalingsverplichtingen. Stel dat u uitstel van betaling heeft ontvangen tot 5 september, dan zal de aangifte omzetbelasting over het derde kwartaal gewoon betaald moeten worden. Als dit onmogelijk blijkt, dient u hiervoor opnieuw uitstel aan te vragen (bijzonder uitstel van betaling). Let op: de eisen hiervoor zijn strenger en dient u nader te onderbouwen.

Bouwer en Officier

De auteur, Michel Duijm, is accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, 071-3419000. Meer info: www.bouwer-officier.nl.

Lees alle columns van de accountants van Bouwer & Officier in ons dossier Financieel.

Lees ook
Eindejaarstips

Eindejaarstips

Ook dit jaar houden we de traditie in stand om stil te staan bij enkele eindejaarstips die u fiscaal voordeel kunnen opleveren.

Industrieel ambacht?

Industrieel ambacht?

Terwijl we in een tweede (gedeeltelijke) lockdown zijn terechtgekomen is de beroepsgroep ook in deze onzekere tijd gewoon open, en dag en nacht actief. Toch staat de ambachtelijke bakker onder druk.

Ontslag door corona

Ontslag door corona

Corona heeft veel veranderd: de anderhalvemetersamenleving is ingevoerd en iedereen werkt zoveel mogelijk thuis. Op de werkvloer geldt dat je bij klachten thuisblijft en je gezinsleden ook. Hierover komen vanuit de praktijk veel (juridische) vragen. Kunnen werknemers zich ziekmelden of moeten ze onbetaalde verlofuren opnemen? Wie betaalt de loonkosten...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...