Mag ik op het etiket van een levensmiddel vermelden dat er 'natuurlijke kleurstof' is gebruikt?

22 augustus 2010
Pauline Houtsma 2

“Ik gebruik in mijn producten uitsluitend natuurlijke kleurstoffen. Mag ik dat vermelden op het etiket en hoe moet ik dat dan doen?”

Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet van het Nederlands Bakkerij Centrum: “Op basis van Europese wetgeving is ook de Nederlandse bakkerijbranche verplicht bepaalde producten te voorzien van een etiket. Als ondernemer is het immers belangrijk uw klanten goed te informeren over de samenstelling van uw producten. Dit geldt ook voor de gebruikte kleurstoffen. Deze vermeldt u altijd in de lijst van ingrediënten. Voor de vermelding van additieven, waaronder kleurstoffen, in de ingrediëntenlijst gelden strikte wettelijke regels. Deze staan in artikel 7.2.b en bijlage II van het Warenwetbesluit Etikettering van Levensmiddelen (WEL).

Stel u maakt vruchtencake met rode kleurstof E162. Dan vermeldt u ‘kleurstof’, gevolgd door de naam van de kleurstof of het bijbehorende E-nummer. De vermelding ‘natuurlijke kleurstof’ in de ingrediëntenlijst is volgens de wet niet toegestaan. U mag eventueel wel op een andere plaats op het etiket of de verpakking vermelden dat ‘uitsluitend natuurlijke kleurstoffen’ zijn gebruikt.

Voorbeelden van in bakkerswaren (maar niet in brood!) toegestane natuurlijke kleurstoffen zijn: E 100 (curcumine), E 120 (karmijn of cochenille), E 140 (chlorofylen), E 153 (carbo medicinalis vegetabilis), E 160a (caroteen), E 160b (annatto), E 160c (paprika-extract), E160d (lycopeen), E 161b (luteïne), E 162 (bietenrood) en E 163 (anthocyaninen). Meer informatie over etiketteren vindt u in de informatiemap etiketteren en aanduiden onder het kopje ‘Digitale diensten’ op de website van NBC.

Altijd op de hoogte blijven?