Horeca bij de boer: extra regels vaak niet nodig

24 februari 2010

Kleinschalige en ondersteunende horeca op agrarische bedrijven is voor gemeenten redelijk eenvoudig te regelen in het bestemmingsplan, zonder bestemmingswijziging en vaak procedurevrij.

Dit blijkt uit onderzoek dat Wageningen UR heeft verricht in opdracht van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) en LTO Noord.

Het platteland trekt steeds meer recreanten en agrarische ondernemers en hun gezinsleden spelen hierop in met onder andere campings, rondleidingen,verkoop van streekproducten en kleinschalige horeca. Horeca is een begrip dat breed of minder breed kan worden ingevuld. Een kopje koffie voor een excursie hoeft niet als horeca geregeld te worden; het schenken van melk en later een biertje aan overnachtende bezoekers wel. Knelpunt is dat zowel ondernemers als gemeenten vaak het idee hebben dat dit soort horeca volgens de regels niet kan en er daarom maar niet aan beginnen. Dat is een gemiste kans voor een vitaal landelijk gebied.

Platteland kan leren van bebouwde kom
Het blijkt dat het platteland kan leren van beleid en regelgeving van de bebouwde kom, want ook daar neemt vermenging van functies met allerlei vormen van horeca toe. Denk bijvoorbeeld aan een koffiecorner in een broodjeszaak. Diverse gemeenten hebben beleid opgesteld voor ondersteunende en kleinschalige horeca met afgeleide regelgeving, bijvoorbeeld ten behoeve van detailhandel. Dit biedt veel overeenkomsten en aanknopingspunten voor horeca op agrarische bedrijven.

Lees hier verder

Altijd op de hoogte blijven?