Geslaagde test van drie groentedegen

11 oktober 2023 Jeroen van den Nieuwenhuizen
Twee familiebedrijven die betrouwbaarheid, service en innovatie hoog in het vaandel hebben staan. Dat moest wel leiden tot een mooie samenwerking tussen Ruitenberg vanuit de kant van ingrediënten en Rademaker vanuit de machinekant. 

Richard van Dooren reist als dough technologist bij Rademaker de hele wereld rond. Welke trends ziet hij? “Bij onze klanten zien we de behoefte aan gezonde producten die minder belastend zijn voor het milieu. We zien ook dat hartige broden sterk in opkomst zijn. Ten slotte vragen klanten steeds meer om producten die niet dertien-in-een-dozijn zijn. Denk aan meer ‘exotische’ vormen, maar ook aan een croissant die net wat extra’s heeft.”

Wortel, spinazie en rode biet

Klanten die willen innoveren, vinden in Rademaker een enthousiaste partner. Richard: “Het start altijd met het idee van de klant. Dat kan een handgemaakt product zijn waarbij wij kijken of we de productie kunnen automatiseren.” Zo wilde Ruitenberg Ingredients tests draaien met drie nieuwe groentedegen: wortel, spinazie en rode biet. Die degen wilde het bedrijf combineren met plantbased vullingen. Cruciale vraag: zijn de nieuwe degen industrieel te verwerken? Het resultaat was veelbelovend: de nieuwe varianten waren goed op een pastry lijn van Rademaker te maken.

Spinazie deeg test 2

Testen is essentieel

Ruitenberg kijkt met een goed gevoel terug op de samenwerking. Esther van der Spek, accountmanager Bakery & Convenience: “Wij vinden dit een waardevolle samenwerking, want wij kunnen iets heel moois ontwikkelen, maar je wilt ook weten hoe het op een industriële lijn kan worden verwerkt. Arthur van Meerveld, application technologist, vult aan: ‘Er worden steeds vaker groenten toegepast in deeg en vullingen, daar zitten wel haken en ogen aan. De deegeigenschappen veranderen door het toepassen van groenten. Dit heeft direct invloed op de verwerkbaarheid van de degen. Testen is dan essentieel en daarvoor heeft Rademaker de kennis en voorzieningen.’

Betrouwbare partner

Testen bij Rademaker was voor Ruitenberg bijna vanzelfsprekend. Arthur: ‘We hebben al een gezamenlijke geschiedenis en we zijn allebei familiebedrijven met een eigen identiteit. Het geeft vertrouwen dat je in de markt een bekende en betrouwbare partner bent.’ Esther: “Rademaker heeft een eigen Technology Centre waar je als klant welkom bent om producten te testen. Wordt iets productietechnisch lastig, dan zoeken we de samenwerking met Rademaker op.”
Esther noemt nog een mooie overeenkomst: “Rademaker werkt op een vergelijkbare manier als Ruitenberg. Door gewoon aan de slag te gaan, uit te nodigen: kom maar langs, we proberen het. En lukt iets niet? Dan hebben we er altijd wat van geleerd! We kunnen terugkijken op een geslaagde test. De producten, de degen en de vullingen, liepen mooi over de lijn heen.” 

Altijd op de hoogte blijven?