Geef wijzigingen inkomen door aan Belastingdienst

zzp'ers belastingdienst

Bij zo’n 360.000 zzp’ers valt in deze periode de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019 op de deurmat. Ook zzp’ers in de brood- en banketsector ontvangen deze. De Belastingdienst adviseert hen om hun geschatte inkomen door te geven. Zo beperken zij de kans dat zij bij de aangifte inkomstenbelasting over 2019 voor verrassingen komen te staan.

Zzp'ers hebben een wisselend inkomen en hun financiële situatie verandert continu. Grote verschillen in jaarinkomsten hebben invloed op wat zij aan belasting moeten betalen of terugkrijgen. De Belastingdienst raadt hen aan om regelmatig in te schatten of het inkomen erg toe- of afneemt en wijzigingen tussentijds aan te passen in de voorlopige aanslag. Zo kunnen zzp-ers voorkomen dat ze grote bedragen moeten terugbetalen of maandelijks te weinig terugkrijgen als ze veel aftrekposten hebben.

Veel zorgen onder zzp’ers

In mei 2018 vond het onderzoek ‘Financiële veerkracht van zpp’ers bij een fluctuerend inkomen’ van Wijzer in geldzaken plaats onder 1.233 respondenten. Hieruit blijkt dat tweederde van de zzp’ers een wisselend inkomen heeft. Dit wisselende inkomen maakt 22 procent van hen onzeker over hun financiële situatie. Door wijzigingen in het inkomen tijdig en regelmatig door te geven kan deze onzekerheid volgens de belastingdienst worden ingeperkt.

Andere veranderingen persoonlijke situatie

Niet alleen een verandering in het inkomen heeft invloed op de hoogte van de voorlopige aanslag. Ook veranderingen zoals het krijgen van een kind of een echtscheiding zijn van invloed. De Belastingdienst adviseert om ook dit soort wijzigingen door te geven.

Wetswijzigingen alvast verwerkt

De hoogte van de voorlopige aanslag kan niet alleen wijzigen door veranderingen in de persoonlijke situatie, maar ook naar aanleiding van wetswijzigingen uit het Belastingplan. Voor 2019 heeft de Belastingdienst de wijzigingen in de belastingregels alvast verwerkt. De voorlopige aanslag kan hierdoor veranderen. Ga voor meer informatie naar de website van de Belastingdienst.

Lees ook
Nieuwe wet excessief lenen

Nieuwe wet excessief lenen

Op 24 maart 2022 stuurde staatssecretaris Van Rij een wetsvoorstel, waarmee excessief lenen van de eigen vennootschap(pen) wordt aangepakt, naar de Tweede Kamer.

Vijf aandachtspunten voor btw-aangifte

Vijf aandachtspunten voor btw-aangifte

De deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het vierde kwartaal van 2021 nadert. 31 januari is de deadline. Omdat deze aangifte anders is dan normaal zet de Belastingdienst vijf aandachtspunten voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal op een rij.

Belastingdienst geeft vijf tips voor een goede en efficiënte administratie

Belastingdienst geeft vijf tips voor een goede en efficiënte administratie

Volgens een peiling van de Belastingdienst wil 35 procent van de startende ondernemers en zzp’ers hun administratie efficiënter inrichten. Daarom geeft de Belastingdienst vijf tips voor een goede en efficiënte administratie.