Financieren: hoe doe je dat?

24 februari 2010
Michel Duijm

Banken zijn het afgelopen jaar terughoudender geworden als het gaat om het financieren van nieuwe investeringen, gewenste uitbreidingen en overnames. Bankiers hebben zelf echter niet het idee dat de verstrekking van financiering minder is geworden. Een merkwaardige paradox die in een onderzoek van de Kamer van Koophandel wordt verklaard doordat aan het voorportaal van de kredietaanvraag bij de accountmanagers al veel aanvragen worden afgeserveerd. Daar zal een kern van waarheid inzitten. Accountmanagers steken hun nek minder ver uit voor hun klanten. De wereld wordt steeds meer geregeerd door businessplannen en begrotingen, is een veelgehoorde klacht onder ondernemers. In zijn algemeenheid denken wij dat de accountmanagers aan strakkere richtlijnen gebonden zitten en dat de afstand tot de ondernemers groter is geworden mede door de schaalvergrotingen die de banken zelf hebben doorgevoerd.

Uit de eindejaarsenquête voor het MKB die voor de vijfde keer is gehouden, blijkt dat 43 procent van de bedrijven belemmeringen hebben ondervonden bij de financiering van hun bedrijfsactiviteiten. Desondanks is maar 3 procent het afgelopen jaar van bank gewisseld.

Om inzicht te krijgen in de haperende kredietverlening hebben MKB Nederland, VNO-NCW en de Nederlandse Vereniging van Banken de site www.ondernemerskredietdesk.nl gelanceerd om inzicht te krijgen in de problemen die ondernemers ondervinden bij het verkrijgen van financiering. Op deze site kunt u ook informatie vinden over het proces van kredietverlening bij banken en de overheidsmaatregelen waarvan ondernemers gebruik kunnen maken.

Ook als adviseur lopen wij geregeld ‘stuk’ op het financieringsvraagstuk. Het wisselen van bank blijkt slechts in een enkel geval soulaas te bieden, zoals ook al uit bovengenoemde enquête blijkt. Een goede voorbereiding en een goed onderbouwde aanvraag worden steeds belangrijker waarbij de vroegtijdige inschakeling van uw accountant gewenst is om de ideeën van ondernemers te vertalen in cijfers die de banken nodig hebben voor hun goedkeuring.

Als de financiering met de bank toch niet lukt, is er nóg een aantal mogelijkheden. De financiering van nieuwe machines is via leasefinanciering wellicht mogelijk. Leveranciers bieden veelal die mogelijkheid. Banken zijn geneigd aan machines een beperkte dekkingswaarde toe te kennen - maximaal 40 procent - terwijl de leasemaatschappij de betreffende machine als het onverhoopt toch misgaat, weer kan inzetten bij andere afnemers waardoor hun risico ook minder is en zij daardoor vaak de gehele investering kunnen financieren.

Voor bakkers die veel aan het derde kanaal leveren, kan factoring van de debiteurenportefeuille soelaas bieden om zo extra financiering binnen te krijgen. Een andere mogelijkheid is om bij leveranciers aan te kloppen en daar te vragen naar de mogelijkheid van een stuk financiering.

Wat betreft de financiering van overnames zien wij dat er een groter beroep wordt gedaan op de verkoper om een deel van de overnamesom te financieren middels een achtergestelde lening om op die manier een overname rond te krijgen. Creatieve oplossingen om bijvoorbeeld het onroerend goed of andere activa te verhuren aan de overnemende partij, kan ook een oplossing zijn omdat de banken ook wat betreft de financiering van onroerend goed minder ver gaan dan vóór de kredietcrisis.

Een nog niet zo veel gebruikte mogelijkheid is het verstrekken van durfkapitaal aan beginnende ondernemers. Deze fiscale faciliteit bestaat al een aantal jaar en is gericht op startende ondernemers. Aan deze faciliteit zijn wel een aantal strikte eisen gebonden die zich richten op de persoon van de ondernemer die een starter moet zijn en op de vorm van financiering via een achtergestelde lening. De rente van de lening is gekoppeld aan de wettelijke rente, momenteel 3 procent. De voordelen voor de verstrekker van de lening zitten in een vrijstelling voor box 3 (maximaal circa €55.000 voor gehuwden of samenwoners het dubbele) en een extra heffingskorting van 1,3 procent in box 3. Verder kan bij een onverhoopt faillissement binnen 8 jaar het verlies fiscaal gecompenseerd worden, door de afwaardering van de lening als een persoonsgebonden aftrekpost op te voeren tot een maximaal bedrag van zo’n €47.000. Voor verdere informatie over de spelregels en exacte voorwaarden verwijzen wij u naar uw accountant die u hierover kan informeren.

Een ‘nee’ van de bank hoeft dus niet in te houden dat een gewenste financiering onmogelijk is. Het zoeken naar oplossingen zit u als ondernemer in het bloed en door creatief te zoeken naar andere financieringsbronnen, kan de weg naar Rome wellicht toch worden gevonden.

Altijd op de hoogte blijven?