De personenvennootschap

24 mei 2010
Cees de Waal

Al jaren is er sprake van dat de wetgeving met betrekking tot de personenvennootschappen wordt aangepast. Onder personenvennootschappen worden onder andere gere- kend: Vennootschappen onder Firma (V.O.F.) en Commanditaire Vennootschappen (C.V.). Al in 2002 (!) is er een wetsvoorstel ingediend om dit te regelen. Sinds die tijd is het voorstel diverse malen veranderd. Inmiddels is het zover dat deze door de Eerste Kamer kan worden goedgekeurd. Het kan zelfs zo zijn dat de wet al per 1 juli ingaat.

Omdat veel bakkersbedrijven de rechtsvorm V.O.F. (of soms C.V.) hebben, lijkt het mij goed hier even bij stil te staan.

Wat gaat er nu precies veranderen?

Onderscheid bedrijf en beroep 

In de huidige wetgeving wordt nog onderscheid gemaakt tussen een bedrijf en een beroep. Dit onderscheid vervalt en alle v.o.f.’s (bedrijven) en maatschappen (beroepen) zullen een openbare (of stille) vennootschap worden. De naam ‘openbare vennootschap’ of  ‘OV’ dient in de naam tot uitdrukking te komen. In de wet wordt ook nog de mogelijkheid van een stille vennootschap genoemd. Omdat deze in de bakkersbranche niet of nauwelijks voorkomen, ga ik hier niet verder op in.

Rechtspersoonlijkheid

De belangrijkste verandering in de nieuwe wetgeving is dat een OV rechtspersoonlijkheid (OVR) kan krijgen. Het voordeel hiervan is dat toe- en uittreding eenvoudiger wordt. Daarnaast kan de OVR eigenaar zijn van bijvoorbeeld een bedrijfspand. Nu zijn dat een of meerdere vennoten. Om rechtspersoonlijkheid te krijgen dient een aantal zaken vastgelegd te worden in een notariële vennootschapsovereenkomst.

Continuïteit

Op dit moment is het zo geregeld, dat indien een vennoot uittreedt er sprake is van een ontbinding van de v.o.f.. In de nieuwe wetgeving is dit niet meer zo en blijft bij uittreding van een vennoot de OV voortbestaan. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit in de praktijk vaak al door de KvK wordt toegepast.

Aansprakelijkheid

Zoals u weet zijn vennoten in een v.o.f. hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de v.o.f.. Hierin verandert niets. Ook ten aanzien van de aansprakelijkheid van stille vennoten in een commanditaire vennootschap verandert er niets.

Let op: de aansprakelijkheid van een vennoot vervalt niet door het uittreden uit een OV. U blijft aansprakelijk voor schulden uit de tijd dat u vennoot was eventueel tot dat deze verjaard zijn.

Fiscaal

Voor de Inkomstenbelasting en de Vennootschapsbelasting verandert er niets. De nieuwe Vennootschappen zijn fiscaal transparant. Dat wil zeggen, dat er voor de genoemde belastingen door de vennootschap heen wordt gekeken. Iedere vennoot wordt zelfstandig in de belastingheffing betrokken voor zijn of haar winstdeel. Het is dus niet zo dat een OV met rechtspersoonlijk, zoals een B.V., wordt belast met Vennootschapsbelasting.

U bent vennoot in een VOF, wat moet u doen?

In feite hoeft u niet direct actie te ondernemen. Een vennootschap onder firma wordt automatisch omgezet in een Openbare Vennootschap. Wel moet beoordeeld worden of het voor u zinvol is om de Openbare Vennootschap rechtspersoonlijkheid te laten hebben. Indien u geen rechtspersoonlijkheid wilt, hoeft u verder niets te doen. Als u dat wel wilt dient u wel actie te ondernemen namelijk het omzetten van een OV in een OVR. Hiertoe dient een notariële akte te worden opgesteld en dienen er eventueel goederen op naam van de OVR te worden gesteld. Overigens hoeft u dit niet persé gelijk te doen. Deze actie kan ook op een later tijdstip plaatsvinden.

Ik ben in mijn verhaal uitgegaan van de meest voorkomende verschijningsvormen in de bakkerij branche. Aangezien waarschijnlijk niet alle bedrijven hieronder vallen is overleg met uw adviseur sterk aan te bevelen.

BV recht

De aanpassing van de nieuwe wetgeving heeft lang op zich laten wachten en is nog steeds niet definitief. Dit heeft ook te maken gehad met nieuwe wetgeving met betrekking tot vereenvoudiging van het B.V. recht. Ook deze wet is al lang onderhanden en nog steeds niet definitief. Een volgende keer wil ik ingaan op deze wetgeving alsmede op de voor- en nadelen van een B.V.

Altijd op de hoogte blijven?