Bedrijfsvoering in het coronatijdperk

Michel Duijm_Bouwer en Officier

Het thema van deze maand is bedrijfsvoering. Hoe actueel, nu in deze tijden van corona van bakkers het uiterste wordt gevraagd.

Waar in de eerste week na aankondiging van de maatregelen heel wat bakkers nog een flinke plus scoorden, zien velen nu toch negatieve effecten opdoemen. Vooral degenen die leveren aan de horeca zien direct effect in hun omzet, net als degenen die de eigen horeca moesten sluiten. De paasverkopen waren daarentegen beter dan vorig jaar, omdat veel consumenten ervoor kozen om bij lokale versondernemers af te nemen en ze bij gebrek aan uit eten verwenmomenten thuis organiseerden.

Bakkers zitten intussen niet bij de pakken neer en gaan tal van uitdagingen aan op de werk­vloer: de 1,5 meter afstand bewaken, meer online verkoop inzetten, extra aandacht voor sociale media, samenwerking met andere versonder­­nemers op ‘digitale dorspleinen’, een bezorg­service optuigen of uitbreiden, coffee to go enzovoort. Van de nood een deugd maken en zoeken naar vervangende omzet is kortom zeer actueel geworden.

Ook de overheid heeft niet stilgezeten en heeft  snel en effectief een aantal steunmaatregelen opgetuigd. Bakkers maken veelal gebruik van de volgende maatregelen.

NOW (Noodmaatregel voor Werkbehoud)

Wie over een periode van 3 maanden minimaal 20 procent omzetverlies heeft (ten opzichte van een gemiddeld kwartaal in 2019), krijgt een tegemoetkoming tot 90 procent van de loonkosten, gerelateerd aan de gemiste omzet. Stel, uw omzet daalt met 40 procent tussen 1 maart en 31 mei 2020, dan krijgt u 40 procent van 90 procent = 36 procent vergoed. Bij de loonsom is tevens een opslag van 30 procent voor sociale lasten inbegrepen. De steunmaat­regel kunt u tot 31 mei aanvragen. De overheid verstrekt een voorschot van 80 procent per maand, dat veel ondernemers al hebben mogen ontvangen.

TOGS

Deze regeling, beter bekend als de 4.000-euroregeling, geldt per onderneming en is sinds 7 april opengesteld voor brood- en banketwinkels. Indien u verschillende winkels hebt ondergebracht in diverse BV’s, dan kunt u per BV een beroep doen op deze maatregel. Het is dan wel van belang dat de SBI-code juist staat vermeld bij de Kamer van Koophandel. SBI-code 47.24.1 (winkel in brood en banket) geeft recht op deze maatregel, maar code 10.71 (vervaardiging brood en banket) vooralsnog niet. In deze situatie is het aan te bevelen om de juiste code door te geven (zie ook www.rvo.nl).

Uitstel belastingen

Indien u de aanslagen voor btw, loonheffing, vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting niet kunt voldoen, mag u bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden aanvragen. Let op: u moet de aanslag gewoon indienen. Als de aanslag wordt opgelegd, vraagt u het uitstel aan. Wij horen ook van bakkers die met verhuurders in overleg gaan over verlaging van of uitgestelde betaling van huur. De banken zijn bovendien genegen om aflossingen en rentebeta­lingen op te schorten en eventueel extra financiering te leveren.

Maak gebruik van de maatregelen waarop u recht hebt: zo creëert u wellicht ruimte om de zomer door te komen, want het vakantie­geld en de lagere omzetten in vakantietijd komen er ook nog aan.

Bouwer en Officier

De auteur, Michel Duijm, is accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, 071-3419000. Meer info: www.bouwer-officier.nl.

Lees alle columns van de accountants van Bouwer & Officier in ons dossier Financieel.

Dossiers
Lees ook
Prestige Fruit deelt 600 kilo aardbeien uit aan foodprofessionals

Prestige Fruit deelt 600 kilo aardbeien uit aan foodprofessionals

De coronamaatregelen worden en versoepelt en de horeca mag - onder voorwaarden weliswaar - weer open. Om de horeca-ondernemers een hart onder de riem te steken deelde Prestige Fruit in totaal 600 kilo aardbeien uit onder foodprofessionals.

Medewerkers in de frontlinie - Afstand houden van collega’s blijkt lastig

Medewerkers in de frontlinie - Afstand houden van collega’s blijkt lastig

Voor ondernemers waren de afgelopen maanden spannend. Welke impact zou de crisis hebben op hun bedrijf? Ook voor medewerkers waren het onzekere tijden. Is het veilig om te gaan werken, voldoen de hygiënemaatregelen en heb ik straks nog een baan? Vier medewerkers vertellen hoe zij de coronatijd ervaren.

Afstand houden blijkt lastig in de dagelijkse praktijk

Afstand houden blijkt lastig in de dagelijkse praktijk

Voor ondernemers waren de afgelopen maanden spannend. Welke impact zou de crisis hebben op hun bedrijf? Ook voor medewerkers waren het onzekere tijden. Is het veilig om te gaan werken, voldoen de hygiënemaatregelen en heb ik straks nog een baan? Vier medewerkers vertellen in Bakkers in bedrijf nummer 6 hoe zij de coronatijd ervaren. Hier alvast één...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...