Bedrijfsvoering in het coronatijdperk

Michel Duijm_Bouwer en Officier

Het thema van deze maand is bedrijfsvoering. Hoe actueel, nu in deze tijden van corona van bakkers het uiterste wordt gevraagd.

Waar in de eerste week na aankondiging van de maatregelen heel wat bakkers nog een flinke plus scoorden, zien velen nu toch negatieve effecten opdoemen. Vooral degenen die leveren aan de horeca zien direct effect in hun omzet, net als degenen die de eigen horeca moesten sluiten. De paasverkopen waren daarentegen beter dan vorig jaar, omdat veel consumenten ervoor kozen om bij lokale versondernemers af te nemen en ze bij gebrek aan uit eten verwenmomenten thuis organiseerden.

Bakkers zitten intussen niet bij de pakken neer en gaan tal van uitdagingen aan op de werk­vloer: de 1,5 meter afstand bewaken, meer online verkoop inzetten, extra aandacht voor sociale media, samenwerking met andere versonder­­nemers op ‘digitale dorspleinen’, een bezorg­service optuigen of uitbreiden, coffee to go enzovoort. Van de nood een deugd maken en zoeken naar vervangende omzet is kortom zeer actueel geworden.

Ook de overheid heeft niet stilgezeten en heeft  snel en effectief een aantal steunmaatregelen opgetuigd. Bakkers maken veelal gebruik van de volgende maatregelen.

NOW (Noodmaatregel voor Werkbehoud)

Wie over een periode van 3 maanden minimaal 20 procent omzetverlies heeft (ten opzichte van een gemiddeld kwartaal in 2019), krijgt een tegemoetkoming tot 90 procent van de loonkosten, gerelateerd aan de gemiste omzet. Stel, uw omzet daalt met 40 procent tussen 1 maart en 31 mei 2020, dan krijgt u 40 procent van 90 procent = 36 procent vergoed. Bij de loonsom is tevens een opslag van 30 procent voor sociale lasten inbegrepen. De steunmaat­regel kunt u tot 31 mei aanvragen. De overheid verstrekt een voorschot van 80 procent per maand, dat veel ondernemers al hebben mogen ontvangen.

TOGS

Deze regeling, beter bekend als de 4.000-euroregeling, geldt per onderneming en is sinds 7 april opengesteld voor brood- en banketwinkels. Indien u verschillende winkels hebt ondergebracht in diverse BV’s, dan kunt u per BV een beroep doen op deze maatregel. Het is dan wel van belang dat de SBI-code juist staat vermeld bij de Kamer van Koophandel. SBI-code 47.24.1 (winkel in brood en banket) geeft recht op deze maatregel, maar code 10.71 (vervaardiging brood en banket) vooralsnog niet. In deze situatie is het aan te bevelen om de juiste code door te geven (zie ook www.rvo.nl).

Uitstel belastingen

Indien u de aanslagen voor btw, loonheffing, vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting niet kunt voldoen, mag u bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden aanvragen. Let op: u moet de aanslag gewoon indienen. Als de aanslag wordt opgelegd, vraagt u het uitstel aan. Wij horen ook van bakkers die met verhuurders in overleg gaan over verlaging van of uitgestelde betaling van huur. De banken zijn bovendien genegen om aflossingen en rentebeta­lingen op te schorten en eventueel extra financiering te leveren.

Maak gebruik van de maatregelen waarop u recht hebt: zo creëert u wellicht ruimte om de zomer door te komen, want het vakantie­geld en de lagere omzetten in vakantietijd komen er ook nog aan.

Bouwer en Officier

De auteur, Michel Duijm, is accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, 071-3419000. Meer info: www.bouwer-officier.nl.

Lees alle columns van de accountants van Bouwer & Officier in ons dossier Financieel.

Dossiers
Lees ook
Ondernemers krijgen langer de tijd om belastingschuld af te lossen

Ondernemers krijgen langer de tijd om belastingschuld af te lossen

Ondernemers die wegens corona uitstel van betaling van belastingen hebben gekregen, krijgen langer de tijd om hun opgebouwde belastingschuld af te lossen. Zij krijgen nu 36 maanden de tijd om de belastingschuld terug te betalen en hoeven pas vanaf 1 juli 2021 terug te betalen. Daarnaast kunnen ondernemers die al eens uitstel hebben aangevraagd, hun...

Nieuwe landelijke maatregelen in de strijd tegen het coronavirus

Nieuwe landelijke maatregelen in de strijd tegen het coronavirus

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt toe. Om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen komen er nieuwe landelijke maatregelen. Deze werden maandagavond afgekondigd door minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge in een persconferentie. De nieuwe regels gaan vandaag, 29 september, om 18.00 uur in.

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen leden op om tweede lockdown te voorkomen

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen leden op om tweede lockdown te voorkomen

Het gaat niet goed met de coronacijfers. Het aantal besmettingen neemt sterk toe en ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Daarom roepen VNO-NCW en MKB-Nederland hun leden op om er alles aan te doen om een tweede lockdown te voorkomen.

Lijnoperator omgeving Utrecht

Lijnoperator omgeving Utrecht

Wat ga je doen?Wij zoeken voor deze bakkerij een lijnoperator. De werkzaamheden bestaan o.a. uit het bedienen van de automatische productielijnen, het zetten van...

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist en weet je ook je weg te vinden in het magazijn en achter het stuur? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door...

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...