Wanneer mag je een brood 'vers' noemen?

22 oktober 2010
Pauline Houtsma 2

Soms is het handig een deel van het brood in de vriezer te bewaren. mag je dit nog als ‘vers’ verkopen?

Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet van het nederlands bakkerij centrum: “Hoewel er geen wettelijke definitie is van het begrip ‘vers’ heeft de consument daar wel een bepaalde verwachting bij. bovendien mag de koper volgens het warenwetbesluit etikettering van levensmiddelen (artikel 29 lid 1) niet worden misleid.

Een klant die in de bakkerswinkel of op de broodafdeling van de supermarkt een brood koopt, gaat er vanuit dat het brood ‘vers’ is, tenzij duidelijk wordt gecommuniceerd dat dit niet het geval is. ‘Vers’ betekent dat het brood niet de dag ervoor al in de winkel lag of zelfs langer dan een dag is bewaard voordat het te koop werd aangeboden. Een ‘vers brood’ is dus op de dag voor de verkoop of op de verkoopdag gebakken, en daarmee nooit ouder dan 24 uur. Het aanbrengen van een houdbaarheidsdatum op brood is ook niet verplicht (artikel 16 warenwetbesluit etikettering van levensmiddelen) omdat het product bestemd is om binnen 24 uur na bereiding te worden geconsumeerd.

Om praktische redenen kan het handig zijn om een deel van het brood in de vriezer te bewaren. Dit is bij wet ook niet verboden. wij adviseren echter om bevroren brood vanuit de vriezer te verkopen of anders te melden dat het bevroren is geweest. Opnieuw invriezen na ontdooien komt de kwaliteit immers niet ten goede, en de klant ziet niet aan de buitenkant dat het brood bevroren is geweest. Deegstukken en voorgebakken brood kunnen natuurlijk prima via de vriezer of koeling lopen zonder dat u dit aan de klant hoeft te melden. Na het ontdooien worden ze immers nog afgebakken en gereed gemaakt voor consumptie, waarna ze als vers brood over de toonbank gaan.” Meer informatie over aanduidingen en het op de juiste manier informeren van de consument vindt u in het dossier ‘etiketteren en aanduiden’ op www.nbc.nl.

Altijd op de hoogte blijven?