Echte Bakker Nijkamp bakt weer de beste oliebollen

12 december 2023 Echte Bakkersgilde
Echte Bakkers Nijkamp en Steenbergen zijn na een jaar afwezigheid weer terug in de top van de jaarlijkse landelijke oliebollenkeuring van het Echte Bakkersgilde. Ze bezetten respectievelijk de eerste en tweede plaats. “De nummers 1 en 2 springen er echt bovenuit,” aldus jurylid Wietse Schiere.

Zaterdag 9 december konden alle Echte Bakkers van Nederland hun oliebollen insturen en deelnemen aan de keuring die op één dag gehouden werd. De Meesters Boulanger Wietse Schiere (Royal Koopmans) en Mark Plaating (Zeelandia) en productontwikkelaar Carlo Sinke (AB Mauri) beoordeelden alle inzendingen.

Oliebollenkeuring

“De nummers 1 en 2 springen er echt bovenuit,” aldus Wietse Schiere na afloop van de keuring. “De oliebollen van Nijkamp scoren op bijna onderdelen een 9. Ze zijn heerlijk luchtig, hebben een dunne krokante korst en happen heerlijk weg.” De strijd om de derde plaats was spannend en na een goede discussie onder de keurmeesters haalden de oliebollen van Herman Schepers het brons.

Reacties winnaars

Dit betekent dat de bakker Martin Nijkamp uit Holten weer een beker kan toevoegen aan de lange rij die hij al heeft. Hij is extra blij dat hij weer in de prijzen is gevallen. “Vorig jaar zat ik niet goed met de gewichten van m’n oliebollen en vielen we net buiten de top 3. En je weet nooit of het goed genoeg is dus dit was weer een spannende dag. Het is een teamprestatie maar ik houd zelf alles steeds goed in de gaten,” aldus Martin. In Holten worden al vanaf oktober ieder weekend oliebollen gebakken om zo goed mogelijk te oefenen voor de perfecte bol.

Willem Steenbergen uit Meppel bezet voor de zesde keer de tweede plaats in de oliebollenkeuring. Hij is al onder de wol als het Echte Bakkersgilde hem belt met de uitslag. Maar Sonja neemt de eerste felicitaties heel blij in ontvangst. “Het is hier echt op eieren lopen als Willem oliebollen bakt,” vertelt ze. “Er mag geen zuchtje tocht de bakkerij in en als iemand per ongeluk de deur open doet is de stemming beneden nul. Maar we zijn super blij dat alle moeite niet voor niets is geweest.”

Voor Herman Schepers uit Sleen is het de derde prijs die hij binnen korte tijd in de wacht sleept. In november won de bakker de titel Nederlands Kampioen Broodbakken en vorige week kwam hij nog als beste ut de feeststollenkeuring van het Echte Bakkersgilde. Roy Schepers is nog op de terugweg naar Sleen als hij het goede nieuws hoort. “Een mooie derde plaats hoor! En ik heb de inzending van Nijkamp gezien bij het brengen van de oliebollen en ik vond die er heel mooi uitzien. Helemaal niet raar dat zij eerste zijn geworden.” De jury licht nog toe dat de strijd om de derde plaats beslecht is op het onderdeel smaak.

(© Echte Bakkersgilde)
(© Echte Bakkersgilde)
(© Echte Bakkersgilde)
 
 

Altijd op de hoogte blijven?