Winnaar Coupe niet goed genoeg voor BoulangerieTeam

7 oktober 2015

WAGENINGEN – Bas van Leersum van De Seelse Bakker in Doorwerth is de winnaar geworden van de Coupe de la Boulangerie. De tweejaarlijkse vakwedstrijd die is bedoeld om nieuwe leden voor het BoulangerieTeam te werven, vond dinsdag 6 oktober plaats in het NBC in Wageningen. Van Leersum behaalde van de vier deelnemers de hoogste score met zijn broden, viennoiserie en sierstuk. Maar hij bleef onder het minimum aantal te behalen punten om toe te kunnen treden als aspirant-lid tot het BoulangerieTeam.

Moed

Hans Som, coach van het BoulangerieTeam, prijst bij de prijsuitreiking het lef en de moed die de vier bakkers toonden om deel te nemen aan de Coupe de la Boulangerie. Ook wijst hij op de potentie die de vier vakmannen hebben om nog door te groeien in hun vak. “Het zit er in! Maar het is nu nog niet goed genoeg om tot het team toe te kunnen treden. De buis voor het nieuwe teamlid blijft dan ook in de tas.”

Bekwamen 

Som houdt de deelnemende bakkers - naast Bas van Leersum zijn dit Gerco ter Wijlen, Sander Borgman en Mike de Jong - voor zich met name verder te bekwamen in vakkennis, creativiteit en verfijndheid. Verder maakt de coach bekend dat bij de volgende Coupe de la Boulangerie, er voorafgaand een masterclass voor de deelnemers wordt georganiseerd om ze beter beslagen ten ijs aan de wedstrijd te kunnen laten deelnemen.

Teleurgesteld 

“Jammer, maar ik begrijp het wel”, reageert de 33-jarige Bas van Leersum na afloop wat gelaten. Zes weken trok hij uit om zich voor te bereiden. Daarbij had hij nog tegenslag: er was brand in het winkelcentrum waar zijn bakkerij is gevestigd waardoor hij de deuren noodgedwongen even moest sluiten. De voorbereiding was dan ook niet ideaal. Bas is dan ook blij met de beker, maar toch wel teleurgesteld niet tot het BoulangerieTeam toe te kunnen treden. “Ik had graag van die jongens willen leren. Wie weet lukt het de volgende keer. En anders vraag in de twee bakkers die bij me werken, mee te doen”, wijst hij naar zijn medewerkers.

Zachte hand

Acht uur hadden de vier bakkers de tijd hun producten te bakken in één van de baklokalen van het NBC. Juryleden Daan Hesseling (lid BoulangerieTeam en werkzaam bij Bakkerij Van Bentum in Lobith) en het Belgische jurylid, Master Baker Benny Swinnen beoordeelden de baksels en voorzagen de deelnemers zo nu en dan van praktische tips. “We hebben met zachte hand gejurereerd”, bekent Daan Hesseling, daarmee aangevend dat het niveau van de deelnemers aan een volgende Coupe omhoog moet. “We willen het erfgoed van het BoulangerieTeam hooghouden”, besluit Som.

De volgende Coupe de la Boulangerie vindt plaats in 2017.

 

Altijd op de hoogte blijven?