Nuchtere Twent verbaast op Gouden Gard

1 oktober 2015

VIANEN – Patrick de Vries van Bakkerij Patisserie Chocolaterie Koopmans uit Tubbergen is de winnaar geworden van de Gouden Gard 2015 dat woensdag 30 september plaatsvond in het Miele Inspirience Center in Vianen. De nuchtere Twent deed voor de tweede keer mee en bewees het afgelopen jaar grote stappen te hebben gemaakt. Met een indrukwekkende showtafel op basis van het thema ‘Maya’s’ zorgde hij voor de wow-factor. Strak, verfijnd en juiste smaakkeuzes typeren zijn bonbons, friandises, taart en showstuk. En passant legde De Vries ook beslag op de Social Media Prijs. De Zilveren Gard ging naar Anne Post en het brons was voor Tamara Bartucz.

Talentenwedstrijd

Bij de Talentenwedstijd ging de beker naar Sanne Traa. De 18-jarige student van het Summa College in Eindhoven zette een schitterende taart neer op basis van het thema Holland. Bijna ging het nog mis voor de jonge patissier die stage loopt bij Huize van Wely: door de zenuwen had ze het verkeerde adres ingetikt in het navigatiesysteem en arriveerde ze maar nét op tijd in Vianen om de taart af te leveren. Traa won ook de Consumentenprijs, beschikbaar gesteld door Bakkers in bedrijf. Als prijs mag ze mee op inspiratietour naar Rotterdam. De tweede prijs bij de Talentenwedstrijd was een prooi voor Karl Bouman, Jeroen Heemskerk legde beslag op het brons.

Indrukwekkend niveau

De jury was met name bij de Talentenwedstrijd onder de indruk van het niveau. Een recordaantal van 45 bakkersleerlingen had zich aangemeld voor de wedstrijd; uiteindelijk werden 36 taarten ingeleverd ter jurering. “De top-10 lag dicht bijelkaar”, vertelt jurylid Dré Eversteijn, patissier bij Grand Hotel Huis ter Duin. “En de top-5 kan zo meedoen aan de Gouden Gard.” Het jurylid is blij met de ontwikkeling die de wedstrijd doormaakt. “Er wordt goed geluisterd naar onze opmerkingen van voorgaande jaren”, valt hem op. Zo is er meer aandacht voor bite in de taart; iets wat vorig jaar een punt van kritiek was. “Blijf kritisch op de smaken die je toepast in je taart”, tipt Eversteijn. “Maak het niet te ingewikkeld en zorg ervoor dat de smaken écht bij elkaar passen.”

 Smaakopbouw

Bij de Gouden Gard is jurylid Edwin Prins van Banketbakkerij Prins uit Alblasserdam opgetogen over de smaakopbouw die hij aantreft in de producten van de deelnemers: “Daar is goed over nagedacht!”. Wel valt hem op dat de kandidaten moeite hebben het niveau hoog te houden bij zowel de bonbons, als de friandises en de taart. “Meestal springt er één van de drie disciplines uit. Maar een constant niveau op alle drie de vlakken hebben we niet gezien. Werk daar aan!”, is zijn advies.

Rem erop

Wedstrijdleider Hidde de Brabander is met name erg blij over de ontwikkeling die de Gouden Gard en Talentenwedstrijd doormaken. “Een paar jaar geleden is de wedstrijd nog afgelast wegens te weinig deelname; nu moeten we er bij de Talentenwedstrijd al bijna de rem op zetten.” Blij is hij ook met de groei van het aantal deelnemers aan de Gouden Gard: acht, tegenover vorig jaar vijf. Toch hoopt De Brabander, die volgend jaar de voorzittershamer overneemt van Frans Wittenberg, dat het voor de deelnemers aan de Talentenwedstrijd nóg meer een automatisme wordt óók deel te nemen aan de Gouden Gard. “Die drempel is écht minder hoog dan de meeste bakkers denken.”

Later meer...

Lees een uitgebreid verslag over de Gouden Gard en Talentenwedstrijd in editie 9 van Bakkers in bedrijf.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?