Koopmans: uitbreiding duurzaam geteelde baktarwe

31 augustus 2015

LEEUWARDEN - Koopmans Meel gaat nu ook in samenwerking met Agrifirm Plant duurzaam geteelde baktarwe van Veldleeuwerik-telers op de markt brengen. Beide partijen werken hierbij samen in een project van Stichting Veldleeuwerik. Vanaf september 2016 wordt de eerste tarwe uit dit project in de melanges van Koopmans gebruikt, is de verwachting. De samenwerking betekent voor Koopmans een uitbreiding van het assortiment. De molen biedt sinds vorig jaar duurzaam geteelde baktarwe aan.

Actief samenwerken

“Er zijn dit jaar diverse baktarwerassen bij de telers geoogst”, stelt Aart den Bakker, manager afzet Agrifirm Plant. “Door actief samen te werken in ketenverband, kun je kennis delen en werken aan producten waar de consument om vraagt.” Binnen de stichting Veldleeuwerik werken agrarische ondernemers en hun afnemers samen aan verduurzaming van de voedselproductie.

Eiwitgehalte en valgetal

Voor baktarwe zijn er diverse rassen beschikbaar. Volgens Koopmans Meel zijn het eiwitgehalte en het valgetal voor een belangrijk deel bepalend voor de bakeigenschappen van het meel. “Maar de kwaliteit van het eiwit is minstens zo belangrijk”, stelt de molen. Die wordt door Koopmans getest door het proefmalen en bakken van iedere partij die wordt aangeboden. “Voorafgaand aan het zaaien deze herfst, informeren we de Veldleeuwerik-telers over de werkwijze en rassenkeuze”, stelt Den Bakker.

Transparantie

Volgens Bauke Wierda, manager Inkoop bij Koopmans, laten steeds meer consumenten herkomst en verwerking van voedsel meewegen in hun aankoopbeslissing. “Transparantie is daarbij vereist. Dit project zet sterk in op gezamenlijk waarde creëren en dat vertalen naar alle schakels in de keten.”

Altijd op de hoogte blijven?