Boenders bakt beste Paasbrood Echte Bakkers

20 maart 2015

WAGENINGEN - Boenders, De Echte Bakker in Eibergen is de winnaar van de landelijke Paasbrodencompetitie van het Echte Bakkersgilde. Hij evenaart hiermee zijn prestatie uit 2010. De tweede plaats gaat naar Van Meijel, De Echte Bakker in Clinge die al eerder in de top-3 eindigde met zijn Kerststol. Nijkamp, De Echte Bakker in Holten eindigt op de derde plaats en bewijst daarmee dat hij naast super oliebollen ook perfecte Paasbroden kan bakken.

Spannend

Het is altijd weer spannend in Wageningen op de laatste dag van de Paasbrodenkeuring. Chris Scholtens, gildemeester van het Echte Bakkersgilde en Cees de Haan, kwaliteitsadviseur van GildePartner Koopmans Meel, keuren de laatste inzendingen en letten er vooral op dat de smaak in balans is, de krenten en rozijnen goed verdeeld zijn en dat de kleur mooi goudbruin is. Scholtens: “Het Paasbrood van Boenders voldoet aan al deze punten. Vooral de vliesdunne korst met de mooie bruine kleur is geweldig. Een goede korstkleur maakt 80 procent van de smaak van het brood, dus dat zit bij deze prijswinnaar meer dan goed.”

Credits

Gerwin Starink, eigenaar van Boenders, reageert enthousiast maar geeft meteen de credits aan zijn bakkers Gerard, Wouter en Frits. “Ik ben alleen maar de uitdager. Ik laat ze geloven dat ze de eerste prijs kunnen halen en dit jaar is dat gelukt. Daar kopen we eentje op!”

Bolussen

Joop van Meijel beleeft een topweek. Eerder sleepte hij voor het tweede jaar op rij de eerste prijs binnen voor zijn Zeeuwse bolussen en nu een mooie tweede plaats met zijn Paasbrood. Joop: “Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht, al mijn aandacht was gericht op de bolussen. Ik ben een beetje verbaasd, maar zeker ook heel blij.”

Masterclass

Martin Nijkamp geeft aan dat hij geïnspireerd raakte door het volgen van de Masterclass Paasbrood van het Gilde. Nijkamp: “De precisie was iets weggezakt en door het contact met mijn collega-Echte Bakkers kreeg ik weer inspiratie. Wel geweldig dat het resulteert in een derde prijs!”

Onderscheidend

In februari hebben veel Echte Bakkers deelgenomen aan de Masterclass Paasbroden. Scholtens: “De tips die daar gegeven zijn, zien we terug in de inzendingen.” Dat beaamt Cees de Haan. “Er is veel variatie in de modellen en ook een diversiteit aan smaken met mooie voorjaarstonen. Het is duidelijk dat de Echte Bakkers geprikkeld zijn in hun creativiteit.” De Haan zegt het een eer te vinden om deze laatste keuring met Chris Scholtens uit te voeren. Scholtens gaat per 1 juli met pensioen.

Prijsuitreiking

Op dinsdag 24 maart reiken beide keurmeesters persoonlijk de prijzen uit aan de winnaars in Eibergen, Clinge en Holten. Een kleine twee weken voor Pasen is er zo nog voldoende tijd voor de winkelmedewerkers om er een feestje van te maken en de prijswinnende Paasbroden te laten proeven.

Altijd op de hoogte blijven?