Geraniumangst

21 januari 2015

Nee. Nee. En nog eens nee. Ben je wel lekker? Dat gaat 'm niet worden. Dat hebben we nog nooit gedaan. Dat doen wij hier niet zo. Dat is niet jouw verantwoordelijkheid. Je wilt teveel. Je begrijpt er niets van. Wat jij wilt, kan niet. Ben je helemaal gèk geworden?

Ik kan deze pagina volschrijven met idiote reacties van bazen, collega’s en leveranciers op vernieuwende ideeën. Het is dan ook het makkelijkste antwoord op verandering in de dop. Maar het is vooral angst. Angst voor het onbekende. Angst om kwijt te raken wat je hebt. Alleen, je zakt ermee voor je ondernemersdiploma. Want daarvoor heb je ballen nodig. Ballen, die verlangen naar wat je nog niet hebt.

Grote veranderingen beginnen klein. Bij een ondernemer. Bij een voorloper. Die zich verbaast over iets. Die zich ergert aan iets. Die - in ieder geval - vindt dat het anders moet. En dan tegen alle angsthazerij in zijn plannen meeslepend doorzet.

Knuffel je ideeën. Laat je niet van de wijs brengen. Door een medewerker, die al 20 jaar in dezelfde productie staat. Door een vertegenwoordiger in loondienst, die verstand denkt te hebben van ondernemerschap. Door een boekhouder, die alles dood rekent. Door een interieurbouwer, die doet alsof hij hoogleraar consumentengedrag is.

Knuffel je ideeën. Jij kent je bedrijf. Jij kent je klanten. Jij kent je markt. Toch?

Kortom. Laat je niet afleiden door alle truttige prutspraters en angstbazen. Focus op hoe het wel kan. Focus op hoe je succes er uit gaat zien. En doe het! Ik wil het wel uitschreeuwen: Onderneem!

Maak je gezin, je medewerkers, je klanten en vooral jezelf blij. Achter de geraniums zitten al genoeg 'had ik maar' spijtoptanten.

 
  • Met vernieuwende groet,
  • Hanno Spanninga
 

Altijd op de hoogte blijven?