Bakkers praten in Markthal over voedselverspilling

11 november 2015

ROTTERDAM - Vijftien procent van het voedsel wordt weggegooid. Tien procent is versproduct. Brood staat hoog op de lijst als het gaat om voedselverspilling. Consumenten gooien veel weg. De supermarkt heeft te maken met derving. Wat is hierin de rol van de bakkerij? Die vraag staat centraal tijden de Najaarsbijeenkomst van het Genootschap voor de Bakkerij. Deze vindt plaats op woensdag 25 november vanaf 16.00 uur in de Markthal in Rotterdam. Ook niet-leden van het Genootschap zijn welkom.

Onverantwoord

Er zijn de afgelopen jaren veel ideeën ontwikkeld om verspilling tegen te gaan; bread-to-bread, biogas uit brood, karton maken uit broodafval, et cetera. Toch is er in de praktijk nog weinig resultaat geboekt. In 2010 formuleerde het ministerie van Economische Zaken de doelstelling dat in 2015 de voedselverspilling met 15 procent gedaald moest zijn. Na vijf jaar moeten we constateren dat er niets is verbeterd. Laten we het bij deze constatering of gaan we er werkelijk iets aan doen. En hoe dan?

Toine Timmermans

Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit is daar onder meer programmamanager duurzame voedselketens. Hij is gastspreker op de Najaarsbijeenkomst en gaat op uitdagende wijze in op het thema voedselverspillingen en waar de mogelijkheden en kansen liggen om hier daadwerkelijk wat aan te doen.

Markthal-300x183Markthal

De bijeenkomst start 16.00 uur. Geïnteresseerden krijgen dan eerst een half uur tijd om een indruk te krijgen van dit foodwalhalla. Om 16.30 uur komt de groep bijeen en start de inleiding van Toine Timmermans, gevolgd door een plenaire discussie.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een no waste dinner, dat onder leiding van Carolien de Greef van De Wereld van de Smaak, onderdeel van de Markthal, wordt bereid. Deelnemers wordt daarom gevraagd iets mee te nemen van thuis wat anders weggegooid zou worden. Dat wordt gebruikt voor het diner.

Programma

16.00 uur - ontvangst bij: De Wereld van de Smaak (hier kunt u uw jas of tas even achterlaten).

16.00 - 16.30 uur - bezoek aan de Markthal op eigen gelegenheid.

  • 16.30 uur - inleiding Toine Timmermans gevolgd door plenaire discussie
  • 18.00 uur - start no waste dinner

Aanmelden

Ook niet-leden van het Genootschap zijn welkom. De kosten voor deze bijeenkomst bedragen voor hen 60 euro. Besluiten zij nadien lid te worden van het Genootschap dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op de contributie voor het eerste jaar.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?