Introductie
Dit keer staat een ambachtelijk snoepje centraal dat velen van ons nog kennen uit onze jeugd: de ulevel. Deze rechthoekige, platte lekkernij was vooral populair op kermissen in Noord – Limburg. Ook elders was het snoepje geliefd, mede vanwege de kleurige wikkels met volkswijsheden, gedichten, spreekwoorden of rebussen.
Recept uit 1778 voor ulevellen
"Neemt witte zuiker, kookt die met het aftrekzel van klapper-roosen, en geraspte citroen-schil, al roerende tot dat hij stijf begint te worden, doet hem dan op papier in kleine brokjes, en laat ze droogen."
Advies:
Voor de klapperroosen en de citroenschil kan ook een andere smaakextract worden genomen. Neem zo weinig mogelijk water om het indikken niet te lang te laten duren. Kijk wel uit met het dikke suikerwater. Dat is ontzettende heet. Nu nog een rijmpje op een wikkelpapiertje en klaar! Als suggestie:
'Deez' ulevel is zoet zoals jij ook zijn moet.'
Recept uit de 19e eeuw voor ulevellen
- 5 kg prima witte suiker
- 1,3 liter water
- 1,1 kg blanke stroop
- Smaak; frambozen, citroen enz.
- 10 gram wijnsteenzuur
Werkwijze:
Suiker koken op 115 ° R. Zeer dun uitgieten tussen ijzers op geoliede steen. Het zuur er op strooien en de randen telkens invouwen zodat het goed verdeeld wordt. Rol het tussen ijzers met een metalen rol op dikte. Snij ze snel met de snijrol (ulevellenrol of karamelrol) vierkante snoepjes. Kies voor dit werkje een niet te koude plaats, omdat dit werkje snel moet geschieden.
Kostenberekening
Grondstof | Gewicht in gr. | Prijs per kg. | Prijs per recept |
witte suiker | 5000 | € 0,78 | € 3,90 |
water | 1300 | € 0,01 | € 0,01 |
blanke stroop | 1100 | € 0,90 | € 0,99 |
frambozenextract | 100 | € 80,00 | € 8,00 |
wijnsteenzuur | 10 | € 15,00 | € 0,15 |
Prijs per recept | € 13,05 | ||
brutogewicht | 7510 | ||
verwerkings-+inbakverlies 10% | 751 | ||
nettogewicht | 6759 | ||
gewicht per | 100 | ||
uitkomst | 68 | ||
grondstof kostprijs per 100g | € 0,19 | ||
directe arbeidsmin. per recept * | 30 | ||
directe arbeidsmin. per stuk | 0,4 | € 0,51 | € 0,23 |
totaal directe kosten per stuk | € 0,42 | ||
opslag indirecte kosten | 110 % | € 0,46 | |
€ 0,88 | |||
winstopslag | 10% | € 0,09 | |
€ 0,97 | |||
btw | 6% | € 0,06 | |
gecalculeerde prijs | € 1,03 | ||
verkoopprijs incl BTW | € 1,00 | ||
verkoopprijs excl BTW | € 0,94 | ||
brutowinst in € | € 0,75 | ||
brutowinst in % | 79,53% | ||
verkoop per week | 68 | ||
verkoop opbrengst per week excl BTW | € 63,76 | ||
brutowinst in € per week | € 50,71 |