Introductie
Hammen, harten en zalmstaarten waren geliefde lekkernijen voor de feestdagen aan het eind van het jaar met name Sint Nicolaas. Het gebak werd vooral gemaakt van amandelbeslag, dat mals en zacht was en nauwelijks vulling nodig had. Na het bakken werden de modellen geabricoteerd, geglaceerd met waterglazuur en gedecoreerd met Franse vruchten. De vormen herinneren aan aloude dieroffers.
Recept voor geleihammen
Ingrediënten:
- • 250 gram spijs
- • 1 dl dooier
- • 1 dl eiwit
- • 50 gram castorsuiker
- • 50 gram boter
- • 85 gram Am. Patentbloem
• 10 gram citroenrasp
De spijs wat fijner draaien en luchtig roeren met citroenrasp en dooiers. De eiwitten met de suiker taai en luchtig slaan en daarna spijs en schuim door elkaar spatelen. Hierna de gezeefde bloem, waarin de stevige boter is fijn gesneden, door spatelen.
Baktemperatuur ca. 170 °C.
Afwerking van de taart:
De taart 1 x doorsnijden en vullen met abrikozenmoes. Daarna geheel met goed ingekookte moes abrikoteren en hierna transparant glaceren. Taart even nadrogen in de oven. De afwerking bestaat uit een decoratie van gekonfijte vruchten en/of marsepein of garneerglazuur.
Kostenberekeningen
Grondstof | Gewicht in gr. | Prijs per kg. | Prijs per recept |
amandelspijs | 2500 | € 3,74 | € 9,35 |
eidooier | 1000 | € 3,05 | € 3,05 |
eiwit | 1000 | € 1,55 | € 1,55 |
castormelis | 500 | € 0,86 | € 0,43 |
roomboter | 500 | € 5,07 | € 2,54 |
Am. patent | 850 | € 0,60 | € 0,51 |
citroenrasp | 100 | € 2,19 | € 0,22 |
Prijs per recept | € 17,64 | ||
brutogewicht | 6450 | ||
verwerkings-+inbakverlies 8% | 516 | ||
nettogewicht | 5934 | ||
gebakken gewicht p/plak | 989 | ||
uitkomst | 6 | ||
grondstof kostprijs per plak | € 2,94 | ||
directe arbeidsminuten per recept* | 30 | ||
directe arbeidsminuten per stuk | 5,0 | € 0,52 | € 2,60 |
totale directe kosten per stuk | € 5,54 | ||
opslag indirecte kosten* | € - | ||
*nvt bij halffabrikaat | |||
winstopslag | 10% | € - | |
€ 0,63 | |||
btw | 6 % | € - | |
gecalculeerde prijs | € - | ||
verkoopprijs incl btw | € - | ||
verkoopprijs excl btw | € - | ||
brutowinst in € | € - | ||
brutowinst in % | - | ||
verkoop per week | - | ||
verkoop opbrengst per week ex btw | - | ||
brutowinst in € per week | - |