Wim Blom bakt brood van Nederlandse tarwe

23 februari 2018

Ambachtsbakker Wim Blom bakt voortaan al zijn brood met uitsluitend Nederlandse tarwe. Hij is de eerste bakker in Nederland die dit doet. Blom: "Ons meel is direct herleidbaar naar de Nederlandse akkerbouwer. Waarom tarwe van ver weg gebruiken als je ook het heerlijkste Hollandse brood kunt bakken?"

Voorheen was onbekend waar de tarwe voor het meel vandaan kwam. Dat kon bijvoorbeeld zo maar een mix zijn van tarwe uit Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Blom koos heel bewust voor de Nederlandse tarwe: "We staan als bakkerij voor de kwaliteit van onze grondstoffen en producten. Als we écht lekker Nederlands brood kunnen bakken, waarom zouden we dan tarwemeel uit een onbekende mix van ver weg gebruiken? Een heerlijk Nederlands bakproduct, met tarwe uit eigen land. Dat is niet alleen veel sympathieker, maar ook direct herleidbaar en veel duurzamer."

wimblom1-300x225 Nederlandse tarwe

Volgens Blom geeft het gebruik van de Nederlandse tarwe geen groot smaakverschil. Alleen de echte fijnproever proeft misschien een iets vollere smaak. De omslag naar de Hollandse tarwe is al een tijdje bezig in de bakkerij. "Voor een een soepele overgang, zijn we al een half jaar geleden begonnen om - samen met de meelleverancier Koopmans - ons het Hollandse meel eigen te maken. Het meel van Nederlandse tarwe is iets minder consistent van aard en vergt daardoor meer vakmanschap tijdens het bakproces. De hoeveelheid water die je toevoegt, de kneedtijd en het rijzen moet je optimaliseren voor het lekkerste, écht Hollandse brood."

Speciaal voor de gelegenheid introduceert Ambachtsbakker Wim Blom een zestal nieuwe en verbeterde producten die elk een eigen, lokale smaak hebben. Alles wordt gemaakt van 100 procent Nederlandse tarwe. Opa Piet's Brok, Suols Brood (licht of donker desembrood), IJsselstoet (desembrood), Zwets volkoren, Blommetje-broodjes gevuld met rozijnen en hazelnoten, en Volkoren Sultana's.

Familiebedrijf

Al meer dan 100 jaar zijn er bakkers in de familie Blom en is een echt familiebedrijf. Grootvader Piet Blom begon het bedrijf in Genemuiden. Zijn recept voor roomboter speculaasbrok wordt nog steeds gebruikt. De zoons van Wim Blom, Kevin en Patrick zijn ook actief in de onderneming. De ambachtelijke werkwijze staat voorop bij de bakkers. "We willen nadrukkelijk geen industriële bakker zijn. Zo hanteren we in onze bakkerij nog gewoon een tweedelig rijsproces van 3,5 uur. Dat heeft een lekker brood nodig. Dat geeft de smaak en de structuur. Ook aan ons Hollandse brood" aldus Blom.

Ambachtsbakker Wim Blom heeft winkels in Zwolle, Hattem en Hasselt. Op 1 maart opent de nieuwe bakkerswinkel van Wim Blom aan de Pijmanstraat in winkelcentrum Zwolle-Zuid. Deze winkel is ingericht volgens de nieuwe huisstijl. In Hasselt is de bakkerij gevestigd waar dagelijks vers brood, banket en andere lekkernijen worden gemaakt. Deze worden 's ochtendsvroeg gedistribueerd naar de eigen winkels en vaste afnemers waaronder verzorgings- en ziekenhuizen, supermarkten en bedrijfskantines.

 

Altijd op de hoogte blijven?