Nieuws

Twee nieuwe Meesters

Nederland is twee Meesters rijker. Vanavond kregen boulanger Daan Hesseling en patissier Hidde de Brabander in het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen officieel hun titels Meester Boulanger en Meester Patissier. Herald Vugs en Chris Stienstra haalden hun titels helaas niet.

Boulangers Daan Hesseling (Bakkerij van Bentum, Lobith) en Herald Vugs (Sonneveld, Papendrecht) en de patissiers Hidde de Brabander (Dreams of Magnolia, ’s-Gravenzande) en Chris Stienstra (Patisserie Christiaan, Velp) gingen na een maandenlange en intensieve voorbereiding op voor de felbegeerde Meestertitel. De praktijkexamens vonden van maandag 28 tot en met woensdag 30 mei 2018 plaats en de kandidaten sloten het examen af met een presentatie van alle producten inclusief een showstuk. Uiteindelijk gingen twee van de vier met de felbegeerde titel naar huis: Hidde en Daan.

Hidde verbeeldde zijn eigen donkere kant, een oude chocoladefabriek en het eeuwige willen groeien als patissier.

 

 

 

 

 

 

Daan gebruikte als thema: van de masters naar de meesters, bakte zijn eigen tijdlijn en maakte het het zo heel persoonlijk

 

 

 

 

Examens en examencommissie

De praktijkexamens waren verdeeld over drie dagen: één dag voorbereiden en twee examendagen. De deelnemers maakten een showstuk, mysterybox-opdracht en een aantal verplichte en vrije keuzeproducten. Alle eindproducten werden aan het einde van de tweede examendag gepresenteerd. Ook moest daarbij de visie op het boulangerie- of patisserievak duidelijk naar voren komen.

Zowel bij de boulangerie als de patisserie was een examencommissie aanwezig die de kandidaten beoordeelde. Philippe Lemaire, Frank Deldaele, Peter Bienefelt, Mark Plaating en Wietse Schiere (examensecretaris) namen plaats in de boulangeriecommissie. Bij de patisserie waren dit Franz Ziegler, Bart Ardijns, Rudolph van Veen en Peter de Wit (examensecretaris).

De Nederlandse Meesters, Boulanger en Patissier

Vanaf morgen kent Nederland de Meester Boulangers Daan Hesseling, Peter Bienefelt, Wilfred Haafs, Hiljo Hillebrand, Mark Plaating en Wietse Schiere; de Meester Patissiers Hidde de Brabander en Rudolph van Veen. En Robèrt van Beckhoven is nog altijd de enige die zich zowel Meester Boulanger als Meester Patissier mag noemen.

De titels Meester Patissier en Meester Boulanger zijn door de bakkerijbranche erkend. Om de Meestertitel te behalen, doorlopen de kandidaten een intensief traject met diverse beoordelingsmomenten voor (inter-)nationale examencommissies. Kandidaten die het hele traject succesvol afronden, worden automatisch lid van Vereniging de Meesters. Hiermee groeit het aantal ambassadeurs voor de branche.

Deel dit artikel

Verwante dossiers: