De nieuwe graansoort Tritordeum is gekozen als de Best ‘Better-For-You Ingredient of the Year’. De prijs werd uitgereikt op de Food Matters Live beurs en conventie in Londen. De hier uitgereikte prijzen geven erkenning aan de belangrijkste innovatieve ontwikkelingen binnen de food.

De nieuwe graansoort Tritordeum biedt voordelen aan de boer, consument en het milieu en wordt beschouwd als een gezond alternatief voor tarwe vanwege haar nutritionele, agronomische en organoleptische voordelen. De graansoort is geschikt in vele graan gerelateerde toepassingen zoals brood, bier, pizza en pasta.

Voor de boer

Tritordeum kan tegen droogte en dat is goed nieuws voor de boer. Ook is het een robuust gewas en minder bevattelijk voor ziekten en schimmels dan bijvoorbeeld tarwe. Ruim zeventig procent van de oogst is biologisch en het fair pricing principe en de traceerbaarheid garandeert het inkomen van de boer en voorkomt speculaties en handel.

In Nederland

De Maastrichtse bakker Frank van Eerd introduceerde de graansoort in 2017 op de Nederlandse markt. Zijn Tritordeumbrood wordt gegeten door wielrenners van LottoNL –Jumbo en Sunweb. Het brood heeft namelijk een hoge voedingswaarde, een goede verteerbaarheid en een laag percentage onverteerbare gluten. Op dit moment leveren ook diverse ambachtelijke bakkers en de 720 winkels van Albert Heijn het brood in Nederland.

Smaak

Tritordeum is een natuurlijke kruising van Durumtarwe en wilde Chileense gerst. Het brood heeft een gele kruim en een korte bite. De smaak is nootachtig, heeft een zoete ondertoon en is echt anders dan andere graansoorten. De graansoort wordt succesvol geteeld in Spanje, Italië en Zuid Frankrijk. Telers van het Kollenberger spelt hebben een aantal hectare Tritordeum ingezaaid, met de hoop op weer een droge en warme zomer, zodat de telers in Limburg een goede oogst hebben.

Altijd op de hoogte blijven?