Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) voerde in opdracht van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) de tiende landelijke zoutmonitoring in brood uit. De conclusie is is dat de hele sector, zowel industrie als ambacht, met een gewogen gemiddelde van 1,64 procent zout op de droge stof ruim voldoet aan het Warenwetbesluit Meel en brood. Ook was er een groot verschil tussen het zoutgehalte in de industriële en ambachtelijke bakkerijen. Dat meldt het NVB.

Zoutmonitoring

Voor de monitoring werden er monsters genomen van 502 broden bij ambachtelijke en industriële bakkers en retailbedrijven. Het onderzoek liep van mei tot en met augustus 2018. 15 procent van deze broden voldeed niet aan de wettelijke norm van 1,8% NaCl op de droge stof. Bij industriële broden voldeed 9 procent niet aan de wettelijke norm. Bij de ambachtelijke broden was dit 40 procent.

De focus lag op grootbrood, maar voor de monitoring is ook een groot deel kleinbrood en overig brood bemonsterd. Dit vanwege de bredere wetgeving en grotere verscheidenheid in het assortiment van NVB-leden. De verschillende broodsoorten uit industriële bakkerijen voldoen aan de wettelijke norm. Stokbroden, hard kleinbrood en zuurstofarmverpakt kleinbrood laten de hoogste waarden zien.

Tabel: Resultaten tiende landelijke zoutmonitoring - Bron: NVB

 TotaalIndustrieAmbachtAantal monsters502400102Gewogen gemiddelde % NaCl op droge stof1,64Gemiddelde % NaCl op droge stof1,651,611,84Gewogen gemiddelde natrium mg/100 g brood407Gemiddelde natrium mg/100 g brood412399462Totaal aantal monsters dat voldoet aan norm Schijf van Vijf ≤450mg natrium per 100g eindproduct (norm geldt alleen voor bruinbrood en volkoren)416 (83%)359 (90%)57 (56%)Gewogen gemiddelde zout g/100 g brood1,02Gemiddelde zout g/100 gram brood1,031,001,15

   
   
   

Altijd op de hoogte blijven?