Recepten
Paaseieren en eierkoeken

Paaseieren en eierkoeken

Brood- en banketbakkers volgden van oudsher de lente- en Paassymboliek en vervaardigden met kloeke hand en commerciële geest Paasbroden, eiergebak, schuimeieren, eierkoeken en eieren van chocolade, nougat, marsepein en ander suikerwerk. Ook in tal van spelletjes en spelen speelde het ei een rol: eierophalen, eiertikken, eierzoeken en het massaal eten...

Recept: Amsterdams paasbrood

Recept: Amsterdams paasbrood

Pesash, Paques, Ostern, Paskedag, Easter of Pasen: hoe dit voorjaarsfeest ook genoemd wordt, het wordt in vrijwel alle christelijke landen gevierd en wel op de eerste zondag na de eerste volle maan die op of na 21 maart valt. Boterlammetjes en boterkippetjes Op Eerste Paasdag wordt vaak een feestelijk en smakelijk ontbijt geserveerd. Soms verschijnt...

Koek en Zopie

Koek en Zopie

Koek- en Zopietent, datum en locatie onbekend Zaterdag 21 februari wordt de Elfstedentocht van 1985 integraal uitgezonden op het themakanaal NPO Best. Vijftien uur lang, vanaf 05:00 uur, kunnen we kijken naar schaatsers die deze dertiende Tocht der Tochten aandurfden. Daar hoort natuurlijk koek en zopie bij. Een recept van het Nederlands Bakkerijmuseum...

Valentijnsdag

Valentijnsdag

De hartvorm is als symbool al duizenden jaren oud. Met Valentijnsdag in aantocht een mooie gelegenheid dus om weer aandacht aan dit symbool te besteden. Het ontstaan van Valentijnsdag Valentijnsdag zou van oorsprong een vruchtbaarheidsfeest zijn geweest. Sommigen herkenden er een menselijke variant van de paartijd van de vogels in. Volgens het volksgeloof...

Carnaval: blini's

Carnaval: blini's

Carnaval staat weer voor de deur! Behalve worstenbroodjes en nonnenvotten zal er weer volop eieren met spek worden gegeten evenals blini’s en gewonnen broden. We hebben het in deze serie artikelen vorig jaar al gehad over de worstenbroodjes als populair Carnavalsvoer. We willen er daarom ditmaal niet teveel woorden nu aan wijden maar kunnen niet voorbij...

Geboorte van een nieuw jaar

Geboorte van een nieuw jaar

geboortetaart met creme au beurre, circa 1960-1970 Bij de geboorte van een nieuw jaar past een artikel over diverse producten rondom zwangerschap en nieuw leven. Maar niet voordat wij u vanuit het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem een prachtig nieuw jaar wensen, zowel zakelijk als privé! Symboliek van geboortebrood en -banket Er bestonden tal van...

Oud- & Nieuwtradities: spekdikken

Oud- & Nieuwtradities: spekdikken

weckmann met pijp Met Oud & Nieuw genieten we van lekkers als oliebollen, kniepertjes en appelflappen. Lokaal en regionaal zijn er daarnaast nog tal van minder bekende specialiteiten, passend bij het einde van het jaar. Neem bijvoorbeeld strenen, Brabantse koeken, Groningse spekdikken en Limburgse buikmannen. Zoals bij alle andere belangrijke rituele...

Recept: Dobostaart

Recept: Dobostaart

De Dobostaart is een creatie van de Hongaarse chef patissier József Dobos. Keizerin Elizabeth van Oostenrijk – beter bekend als Sissi – en haar man Franz Joseph I waren verzot op deze elegante taart. Dobos maakte de taart speciaal voor de Nationale Algemene Tentoonstelling die in 1885 in het Hongaarse Boedapest werd gehouden. Een chique taart, zowel...

Over sintberds en sjerpbollen

Over sintberds en sjerpbollen

1950, A.J.M. Kok, Enschede Al in 1403 werden volgens oude archiefstukken uit Dordrecht rond ons Sinterklaasfeest ‘Claescoeck en taert aan die kynders’ uitgedeeld! Wat kennen we in ons land toch prachtige oude tradities op het gebied van brood en banket, getuige ook een recept voor St. Nicolaaskoek uit de 17e eeuw: ‘Neem amandelen, die eenen dach en...

Recept: Brabantse Krollen

Recept: Brabantse Krollen

Naast speculaas, pepernoten en taaitaai zijn ze in Veghel en omstreken rond Sinterklaas gek op de krol. Hoog tijd om wat aandacht te besteden aan deze plaatselijke lekkernij. De Brabantse krollen; bekend en enorm populair in een klein deel van Brabant, volslagen onbekend in de rest van Nederland. En dat, volgens een artikel in het Eindhovens Dagblad...

Bakkers in bedrijf – editie 1

Bakkers in bedrijf editie 1 2019 cover
Bakkers in bedrijf is vernieuwd. Het thema van dit eerste nummer is bedrijfsvoering.

Bekijk de inhoud
Bestel nu twee gratis proefnummers

Bent u nog niet bekend met Bakkers in bedrijf?
Vraag dan hier uw proefabonnement aan en ontvang 2 gratis proefnummers.

Aanvragen
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de gratis digitale nieuwsbrief van Bakkers in bedrijf en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de bakkerijbranche.

Inschrijven
Evenementen

Noord-Hollandse Horecabeurs

00:00 - 26 maart 2019

Lees meer

Groepsbijeenkomst MPG

25 maart 2019 - 25 maart 2019

Lees meer

Groepsbijeenkomst MPG

26 maart 2019 - 26 maart 2019

Lees meer