Recepten
Noten-karameltaartjes

Noten-karameltaartjes

Een recept van Mike Onasse, lid BoulangerieTeam Stap voor stap laten wij hieronder zien hoe deze heerlijke noten-karamel ‘taartjes’ gevuld met cranberry’s en zuidvruchten van een getoerd gerezen-deeg worden gemaakt. Uitermate lekker voor bij de koffie of thee. Dit product misstaat niet bij een high-tea. Het product leent zich er goed voor om in een...

Zanddeeg tartelette met appel

Zanddeeg tartelette met appel

Recept: Hans Heiloo, lid Nederlands Patisserie Team | Foto’s: Koos Groenewold De tartelette tatin is een klassieker in een eigentijdse vorm. De gekarameliseerde appel matcht goed met het zanderige van het zanddeeg en het smeuïge van de amandelvulling. Het zanddeeg en de amandelvulling zijn al eerder behandeld in Bakkers in bedrijf. Tarte tatin is een...

Haver(mout) broodje

Haver(mout) broodje

Recept: Mark Plaating, lid BoulangerieTeam | Foto’s: Koos Groenewold In de basis is het een recept voor een blank desembrood. Alleen gaat er nog een vulling doorheen van een haver-kookstuk. De hele haverkorrels worden gekookt in een moutstroop, waardoor de haver een mooie volle smaakt krijgt en mooi donker kleurt tot in de kern van de korrel. Het geeft...

Taaitaai: omzetmaker met smaak

Taaitaai: omzetmaker met smaak

Recept: Meester Boulanger Wietse Schiere, BoulangerieTeam Tijdens de Sinterklaasperiode mag taaitaai natuurlijk niet ontbreken in het bakkersassortiment. Het is een margerijke lekkernij die, als je het de juiste aandacht geeft, een omzetaanjager kan zijn. Meester Boulanger Wietse Schiere van het BoulangerieTeam laat zien hoe je taaitaai maakt: in popvorm,...

Historie: Rogge

Historie: Rogge

Plinius de Oude is de enige Latijnse agronoom die het bestaan van rogge vermeldt: Rogge geeft een grote opbrengst, maar heeft een spichtige halm; ze is donker, zwartachtig en uitzonderlijk zwaar. De Grieken haalden hun neus op voor roggepap. Rogge werd verbouwd in Oost-Europa en op de arme gronden in West-Europa, waar een ware culturele gehechtheid...

Schuim

Schuim

Een bezoeker van ons bakkerijmuseum vroeg onlangs of het klopte wat hij in een recept, in een kookboek las. Daar stond namelijk dat je vóór het opkloppen van schuim, het eiwit en de suiker moest verwarmen tot 65 °C. Ik heb er zelf nog nooit van gehoord of zoiets gelezen, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk omdat het eiwit dat moet worden opgeklopt,...

Mathilde-taart

Mathilde-taart

Taarten zoals we ze nu hebben zijn nog niet zo oud, er zijn vele soorten voorlopers. In de oudheid pakte men vaak vlees en vis in brooddeeg en deed het zo in de oven. Dan lieten ze het gaar worden om het daarna op te eten. Later maakten ze deeg waar olijfolie aan toe werd gevoegd en zo was er de eerste vorm van bladerdeeg. Vooral in het begin van onze...

Recept: Lange vingers

Recept: Lange vingers

Lange vingers zouden eind 15e eeuw zijn ontstaan aan het hof van het Hertogdom Savoye (Frankrijk) ter ere van een bezoek van de koning van Frankrijk. In Engelstalige gebieden staan ze bekend onder de lieflijke naam ‘Lady Fingers’. Lange vingers Natuurlijk kennen we allemaal de Lange vingers: langwerpige, luchtige koekjes met aan de bovenkant een laagje...

Roffioelen

Roffioelen

Ravioli, raffiolen, roffioelen, of toch pasteitjes? Het maakt niet uit: al deze namen hebben betrekking op een zelfde product, namelijk deeg- of pastaflapjes met hartige of zoete vulling. Fingerfood van Middeleeuwse oorsprong dus. Roffioelen waren al in de Middeleeuwen een geliefde snack: goedkoop en het vulde de maag goed. De herkomst van deze gevulde...

Recept: chocolade pistache biscotti

Recept: chocolade pistache biscotti

Een flik of flikje is een besuikerd rond chocolaatje of chocoladekoekje met een bolle en een platte kant. Het is vernoemd naar de uitvinder Caspar Flick, die in 1745 een chocoladefabriekje begon in de Nes in Amsterdam. Over Caspar Flick is nauwelijks of niets bekend met uitzondering van zijn dood rond 1780. Een zekere Jan Dekker neemt in 1799 het Amsterdamse...

Bakkers in bedrijf – editie 8
Bakkers in bedrijf – editie 8

Het thema van dit nummer van Bakkers in bedrijf is Feestdagen.

Bekijk de inhoud
Verpakkingsspecial 2020
Verpakkingsspecial 2020

De EVMI Verpakkingsspecial is weer uit, en is nu ook te lezen als digitaal magazine.

Lees verder
Superaanbieding
Superaanbieding

Superaanbieding! 1 jaar slechts € 39,99  ex. btw. Plus heel september en oktober kans op een gratis planeetmenger van SVM Bakery Machines!

Aanvragen
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de gratis digitale nieuwsbrief van Bakkers in bedrijf en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de bakkerijbranche.

Inschrijven
Evenementen

MOC bijeenkomst Groep Beko Noord

3 november 2020

Lees meer

AgriFoodInnovation Event

25 november 2020 - 26 november 2020

Lees meer

Horecava 2021

11 januari 2021 - 14 januari 2021

Lees meer
Bakkers in bedrijf op Social

Social Logo Facebook AleaSocial Logo Instagram AleaSocial Logo Twitter Alea

Social Logo Linkedin Alea