Recepten
Schuim

Schuim

Een bezoeker van ons bakkerijmuseum vroeg onlangs of het klopte wat hij in een recept, in een kookboek las. Daar stond namelijk dat je vóór het opkloppen van schuim, het eiwit en de suiker moest verwarmen tot 65 °C. Ik heb er zelf nog nooit van gehoord of zoiets gelezen, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk omdat het eiwit dat moet worden opgeklopt,...

Mathilde-taart

Mathilde-taart

Taarten zoals we ze nu hebben zijn nog niet zo oud, er zijn vele soorten voorlopers. In de oudheid pakte men vaak vlees en vis in brooddeeg en deed het zo in de oven. Dan lieten ze het gaar worden om het daarna op te eten. Later maakten ze deeg waar olijfolie aan toe werd gevoegd en zo was er de eerste vorm van bladerdeeg. Vooral in het begin van onze...

Recept: Lange vingers

Recept: Lange vingers

Lange vingers zouden eind 15e eeuw zijn ontstaan aan het hof van het Hertogdom Savoye (Frankrijk) ter ere van een bezoek van de koning van Frankrijk. In Engelstalige gebieden staan ze bekend onder de lieflijke naam ‘Lady Fingers’. Lange vingers Natuurlijk kennen we allemaal de Lange vingers: langwerpige, luchtige koekjes met aan de bovenkant een laagje...

Roffioelen

Roffioelen

Ravioli, raffiolen, roffioelen, of toch pasteitjes? Het maakt niet uit: al deze namen hebben betrekking op een zelfde product, namelijk deeg- of pastaflapjes met hartige of zoete vulling. Fingerfood van Middeleeuwse oorsprong dus. Roffioelen waren al in de Middeleeuwen een geliefde snack: goedkoop en het vulde de maag goed. De herkomst van deze gevulde...

Recept: chocolade pistache biscotti

Recept: chocolade pistache biscotti

Een flik of flikje is een besuikerd rond chocolaatje of chocoladekoekje met een bolle en een platte kant. Het is vernoemd naar de uitvinder Caspar Flick, die in 1745 een chocoladefabriekje begon in de Nes in Amsterdam. Over Caspar Flick is nauwelijks of niets bekend met uitzondering van zijn dood rond 1780. Een zekere Jan Dekker neemt in 1799 het Amsterdamse...

Recept: Belle Hélène

Recept: Belle Hélène

Was de bloedmooie Helena van Troje de inspiratiebron voor de Poire Belle Hélène of was het de geliefde van Napoleon? Ditmaal een recept voor peren op een sorbet van granaatappel. De Poire Belle Hélène, wat een prachtige naam! Dit gerecht dankt zijn naam aan ‘La Belle Hélène’, een operette van Jacques Offenbach met in de hoofdrol de beeldschone Helena...

Streekproducten van Terschelling

Streekproducten van Terschelling

Wie het jaarlijkse festijn Oerol bezoekt of ‘gewoon’ even lekker gaat uitwaaien op Terschelling kan er niet omheen: cranberrygebak en HET lokale product de pondkoek. Pondkoek is een typisch Terschellinger plaatkoek. De smaak van pondkoek heeft iets weg van speculaas en taai-taai. Elke bakker heeft zijn eigen geheime recept, het gebruikte kruidenmengsel...

Beschuit

Beschuit

Beschuit, bron Zeelandia januari 1979 We hebben in deze rubriek verzuimd om aandacht te besteden aan onze oer-Hollandse beschuit. Wie geniet er niet van een lekker beschuitje met jam of kaas bij het ontbijt? We kunnen ons ook geen geboorte voorstellen zonder beschuit met muisjes. In twee opeenvolgende afleveringen zetten we daarom de boeiende geschiedenis...

Vaderdag

Vaderdag

We hebben het aan de detaillisten van de Nederlandse Bond van Herenmode te danken dat wij in Nederland sinds 1948 Vaderdag vieren op de derde zondag in juni. Sonora Smart Dodd In 1909 luisterde Sonora Smart Dodd naar een kerkdienst ter ere van Moederdag in het stadje Spokane in de staat Washington. Haar moeder was 11 jaar eerder in het kraambed gestorven...

Recept: Pindakoeken

Recept: Pindakoeken

De bekende zanger Willy Derby zong tussen de beide wereldoorlogen geliefde smartlappen als ‘Het fiere schooiershart’ en ‘Hallo, Bandoeng’. Ook een straatlied uit 1933 stond op zijn repertoire: ‘Pinda, Pinda, Lekka, Lekka’, verwijzend naar de Chinese pindaverkopers die het straatbeeld sierden. Eerste Chinese immigranten In 2011 was het precies honderd...

Bakkers in bedrijf – editie 6
Bestel nu twee gratis proefnummers

Bent u nog niet bekend met Bakkers in bedrijf?
Vraag dan hier uw proefabonnement aan en ontvang 2 gratis proefnummers.

Aanvragen
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de gratis digitale nieuwsbrief van Bakkers in bedrijf en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de bakkerijbranche.

Inschrijven
Evenementen

LEF foodfestival

25 augustus 2019

Lees meer

Annapoorna ANUFOOD India

29 augustus 2019 - 31 augustus 2019

Lees meer

Horeca beurs Noord-Brabant

9 september 2019 - 10 oktober 2019

Lees meer