Recepten
Zanddeeg tartelette met appel

Zanddeeg tartelette met appel

Recept: Hans Heiloo, lid Nederlands Patisserie Team | Foto’s: Koos Groenewold De tartelette tatin is een klassieker in een eigentijdse vorm. De gekarameliseerde appel matcht goed met het zanderige van het zanddeeg en het smeuïge van de amandelvulling. Het zanddeeg en de amandelvulling zijn al eerder behandeld in Bakkers in bedrijf. Tarte tatin is een...

Haver(mout) broodje

Haver(mout) broodje

Recept: Mark Plaating, lid BoulangerieTeam | Foto’s: Koos Groenewold In de basis is het een recept voor een blank desembrood. Alleen gaat er nog een vulling doorheen van een haver-kookstuk. De hele haverkorrels worden gekookt in een moutstroop, waardoor de haver een mooie volle smaakt krijgt en mooi donker kleurt tot in de kern van de korrel. Het geeft...

Taaitaai: omzetmaker met smaak

Taaitaai: omzetmaker met smaak

Recept: Meester Boulanger Wietse Schiere, BoulangerieTeam Tijdens de Sinterklaasperiode mag taaitaai natuurlijk niet ontbreken in het bakkersassortiment. Het is een margerijke lekkernij die, als je het de juiste aandacht geeft, een omzetaanjager kan zijn. Meester Boulanger Wietse Schiere van het BoulangerieTeam laat zien hoe je taaitaai maakt: in popvorm,...

Historie: Rogge

Historie: Rogge

Plinius de Oude is de enige Latijnse agronoom die het bestaan van rogge vermeldt: Rogge geeft een grote opbrengst, maar heeft een spichtige halm; ze is donker, zwartachtig en uitzonderlijk zwaar. De Grieken haalden hun neus op voor roggepap. Rogge werd verbouwd in Oost-Europa en op de arme gronden in West-Europa, waar een ware culturele gehechtheid...

Schuim

Schuim

Een bezoeker van ons bakkerijmuseum vroeg onlangs of het klopte wat hij in een recept, in een kookboek las. Daar stond namelijk dat je vóór het opkloppen van schuim, het eiwit en de suiker moest verwarmen tot 65 °C. Ik heb er zelf nog nooit van gehoord of zoiets gelezen, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk omdat het eiwit dat moet worden opgeklopt,...

Mathilde-taart

Mathilde-taart

Taarten zoals we ze nu hebben zijn nog niet zo oud, er zijn vele soorten voorlopers. In de oudheid pakte men vaak vlees en vis in brooddeeg en deed het zo in de oven. Dan lieten ze het gaar worden om het daarna op te eten. Later maakten ze deeg waar olijfolie aan toe werd gevoegd en zo was er de eerste vorm van bladerdeeg. Vooral in het begin van onze...

Recept: Lange vingers

Recept: Lange vingers

Lange vingers zouden eind 15e eeuw zijn ontstaan aan het hof van het Hertogdom Savoye (Frankrijk) ter ere van een bezoek van de koning van Frankrijk. In Engelstalige gebieden staan ze bekend onder de lieflijke naam ‘Lady Fingers’. Lange vingers Natuurlijk kennen we allemaal de Lange vingers: langwerpige, luchtige koekjes met aan de bovenkant een laagje...

Roffioelen

Roffioelen

Ravioli, raffiolen, roffioelen, of toch pasteitjes? Het maakt niet uit: al deze namen hebben betrekking op een zelfde product, namelijk deeg- of pastaflapjes met hartige of zoete vulling. Fingerfood van Middeleeuwse oorsprong dus. Roffioelen waren al in de Middeleeuwen een geliefde snack: goedkoop en het vulde de maag goed. De herkomst van deze gevulde...

Recept: chocolade pistache biscotti

Recept: chocolade pistache biscotti

Een flik of flikje is een besuikerd rond chocolaatje of chocoladekoekje met een bolle en een platte kant. Het is vernoemd naar de uitvinder Caspar Flick, die in 1745 een chocoladefabriekje begon in de Nes in Amsterdam. Over Caspar Flick is nauwelijks of niets bekend met uitzondering van zijn dood rond 1780. Een zekere Jan Dekker neemt in 1799 het Amsterdamse...

Recept: Belle Hélène

Recept: Belle Hélène

Was de bloedmooie Helena van Troje de inspiratiebron voor de Poire Belle Hélène of was het de geliefde van Napoleon? Ditmaal een recept voor peren op een sorbet van granaatappel. De Poire Belle Hélène, wat een prachtige naam! Dit gerecht dankt zijn naam aan ‘La Belle Hélène’, een operette van Jacques Offenbach met in de hoofdrol de beeldschone Helena...

Bakkers in bedrijf – editie 10
Bakkers in bedrijf – editie 10

Met onder andere: VakWedstrijden 2019, Patisserie Butter, Patissier Frank Haasnoot, NBA traint jonge ondernemers in ondernemen

Bekijk de inhoud
Superaanbieding
Superaanbieding

Superaanbieding! 1 jaar slechts
€ 39,99  ex. BTW

Aanvragen
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de gratis digitale nieuwsbrief van Bakkers in bedrijf en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de bakkerijbranche.

Inschrijven
Evenementen

Food Ingredients 2019

3 december 2019 - 5 december 2019

Lees meer

Europain 2020

11 januari 2020 - 14 januari 2020

Lees meer

Horecava 2020

13 januari 2020 - 16 januari 2020

Lees meer
Bakkers in bedrijf op Social

Social Logo Facebook AleaSocial Logo Instagram AleaSocial Logo Twitter Alea