Respectus Panis
RECEPT | Respectus Panis is een brood dat is ontwikkeld door Ambassadeurs du Pain. Het boulangerieteam is eigenaar geworden van de Nederlandse Ambassadeurs du Pain. We willen via deze weg bakkers uitnodigen om hier ook lid van te worden en het respect voor het brood terug te geven aan de bakkers en aan het brood.
Via deze weg delen we het recept, wat een gedachtegang is van Ambassadeurs du Pain. Dit brood wordt gemaakt zonder energie (mengen met de hand, fermentatietijd van 18 uur op 18 graden Celsius).
Meesterboulanger Hiljo Hillebrand
Ik ben werkzaam bij Royal Steensma/Dawn als technical support manager. Tevens ben ik sinds dit jaar voorzitter van het boulangerieteam. Het meest trots ben ik op de selectie voor The best of Mondial du Pain: een wedstrijd waar we bij de laatste zes landen zaten van de wereld en mochten bakken in Japan.
Zijn er vragen over dit recept? Stuur dan een mail naar info@boulangerieteam.nl.
Wat heb je nodig...
Voor circa 24 stuks
Deeg
- 5.000 gr BT80
- 10 gr gist
- 150 gr desem volkoren (zelf desem traditioneel gebruikt)
- 75 gr zout
- 3500 gr water
Stap 1
Los het gist op in het water en voeg dit toe aan de andere grondstoffen (behalve het zout).
Stap 2
Meng de grondstoffen met de hand door elkaar. Als al het bloem weg is, voeg je het zout toe en meng het door het deeg. Als alles door elkaar zit, dek je de bak af en laat je deze staan in de bakkerij.
Stap 3
Na 60 minuten geef je het deeg nog een doorslag. Laat het deeg 18 uur staan op 18 graden Celsius.
Stap 4
Na 18 uur is het deeg volledig gefermenteerd.
Stap 5
Stort het deeg voorzichtig op een deegkleedje.
Stap 6
Weeg het deeg af in stukken van 350 gram.
Stap 7
Bol het deeg voorzichtig glad op en laat het 15 minuten rusten.
Stap 8
Punt het deeg voorzichtig op en laat het 15 minuten rusten.
Stap 9
Maak het deeg op als stokbrood en laat het met de sluiting boven tussen kleedjes circa 50 minuten rijzen.
Stap 10
Haal de stokbroden van de deegkleedjes af en plaats ze op het inschiettapijt.
Stap 11
Snijd de stokbroden 3 x in en schiet ze in de oven. Bak ze circa 25 minuten met voldoende stoom
op 260 graden Celsius. Geniet ervan!