Lady

12 mei 2025 Joeri Vandekerkhove Peter Roek
RECEPT | We gaan aan de slag met frisse lentesmaken om de komende zonnige dagen binnen te laten in het atelier. Dit fris lente/zomergebak is samengesteld uit pistache dacqoise, aardbeiencoulis en roomkaasmousse met limoen en wordt afgewerkt met verse frambozen.

Joeri Vandekerkhove

Recept_Lady_portret_JoeriVandekerkhove_Foto_PeterRoek

Ik ben eigenaar van het bedrijf Pastry in Motion in België. Met mijn bedrijf bied ik een mooi aanbod aan chocoladedecoratie en siliconevormen aan op de markt voor patisserie en foodservice. Sinds 2021 ben ik het enige Belgische lid van het Dutch Pastry Team na het winnen van de Dutch Pastry Award in datzelfde jaar. Het mooiste aan ons vak vind ik dat we elke dag mensen kunnen blij maken met zelfbedachte creaties. Elk seizoen, elke tijd van het jaar biedt ons nieuwe kansen om creatief aan de slag te gaan en onszelf uit te dagen. 

Zijn er vragen over dit recept van PatisserieTeam? Stuur dan een mail naar bestuur@nederlandspatisserieteam.nl.

Wat heb je nodig...

Voor circa 4 taartjes van 14 cm Ø
Pistachebiscuit (1 plaat van 60x40mm)

  • 450 gram eiwit
  • 240 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • 150 gram bloemsuiker
  • 375 gram amandelpoeder
  • 75 gram pistachepasta

Aardbeiencoulis

  • 870 gram aarbeipuree
  • 20 gram limoensap
  • 130 gram suiker
  • 20 blaadjes munt
  • 9 blaadjes gelatine

Roomkaasmousse met limoen

  • 200 gram suiker
  • 56 gram water
  • 112 gram eigeel
  • 12 blaadjes gelatine
  • 744 gram room 35%
  • rasp van 4 limoenen
  • 1920 gram plattekaas (roomkaas)

Groene spuitmassa

  • 200 gram witte chocolade
  • 80 gram cacaoboter
  • 120 gram zonnebloemolie
  • groene kleurstof

Stap 1

Recept_JoeriVandekerkhove_Lady_Foto_PeterRoek_2 (© Peter Roek) Verwarm de oven voor op 170°C. Klop het eiwit met de suiker op.

Zeef de bloem, bloemsuiker en het amandelpoeder samen fijn. Meng de
droge stoffen onder het opgeklopte eiwit. Meng als laatste de pistachepasta eronder. Strijk het mengsel op de bakplaat en bak het 15 à 20 minuten.

Stap 2

Recept_JoeriVandekerkhove_Lady_Foto_PeterRoek_3 Steek de nodige onderdelen uit met de gepaste stekers en bewaar ze in de koelkast (1 biscuit per taartje voor het interieur, 1 biscuit als bodem per taartje).

Stap 3

Recept_JoeriVandekerkhove_Lady_Foto_PeterRoek_4

Verwarm de aardbeienpuree met de suiker, het limoensap en de muntblaadjes
tot circa 60°C. Laat even infuseren.

Stap 4

Recept_JoeriVandekerkhove_Lady_Foto_PeterRoek_5

Na het infuseren mix je de gelatinemassa onder de coulis. Haal deze vervolgens door een fijne zeef. Vul de interieurringen af op het gewenst gewicht.

Stap 5

Recept_JoeriVandekerkhove_Lady_Foto_PeterRoek_8

Maak een pâte à bombe met suiker, water en eigeel. Klop de pâte à bombe koud (circa 27°C). Laat de gelatine weken en smelt deze vervolgens. Rasp de limoenzeste bij de plattekaas en klop dit los tot een gladde massa. Voeg de gelatine bij de pâte à bombe en meng vervolgens deze massa onder de plattekaas. Voeg als laatste de lobbig opgeklopte room toe en vul de vormen af. Vries in.

Stap 6

 

Recept_JoeriVandekerkhove_Lady_Foto_PeterRoek_9b

Demouleer de taarten en werk ze diepgevroren af met een laagje groene
spuitmassa als beschermlaag. Werk de taart af met gehakte pistaches, verse frambozen en een tikkeltje bladgoud op de bovenkant. Geniet van het eindresultaat!

Meer inspiratie?

Alle recepten staan in ons dossier Recepten. 

Naar het dossier

 

Dit is een artikel uit het magazine Bakkers in Bedrijf 3-2025. Het thema van dit nummer is baktechniek & logistiek. Abonnees kunnen alle artikelen ook online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af.

Naar de editie

Altijd op de hoogte blijven?