Gelegenheidstaart van Skills Patissier-winnaar Serena van Breukelen

17 juni 2022 Sanne Wolters

Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Skills Patisserie-winnaar Serena van Breukelen (21) is student Patisserie aan het ROC van Twente en werkt bij Chocoladebezorgd. Ze vertelt over Skills Heroes en deelt de recepturen voor haar gelegenheidstaart.

“Ik werk nu al twee jaar met veel plezier bij Chocoladebezorgd. Hier maak ik allerlei chocoladepresentjes. Sinds 2021 volg ik de opleiding Patisserie en heb hier al veel nieuwe dingen mogen leren. De reden waarom ik graag mee wilde doen aan Skills Heroes is dat ik mezelf nog verder wilde ontwikkelen, niet alleen op vakniveau, maar ook op persoonlijk gebied. Tijdens zo'n wedstrijd leer je werken onder flinke werkdruk. Je leert niet alleen je eigen producten ontwikkelen, maar ook je keuzes te onderbouwen.

Ik moest voor de wedstrijd een gelegenheidstaart maken, een chocoladedisplay en een verrassingsopdracht bestaande uit vers gebak. Allemaal in het thema China. Creatief bezig zijn vind ik heel leuk. Je komt altijd dingen tegen die je nog niet weet of technieken die je nog nooit hebt gebruikt. Bij het ontwikkelen van mijn producten voor de wedstrijd heb ik bijvoorbeeld geleerd hoe je je eigen mal kunt maken.

Inspiratie krijg ik door gewoon om me heen te kijken op straat, niet alleen naar leuke kleurcombinaties, maar ook door wat mensen om mij heen lekker vinden. Daarnaast vind ik veel inspiratie op social media. Ik volg patissiers van over heel de wereld, vervolgens geef ik mijn eigen draai aan die creaties.

Voor de wedstrijd heb ik ontzettend veel geoefend. Ik moest kijken wanneer ik daar tijd voor had: in de weekenden en ’s avonds na het werk. Alles wat ik geoefend heb, heb ik laten proeven door mijn omgeving. Ik ontvang graag feedback, alleen dan kom je erachter of je product goed is en of je er nog iets aan moet veranderen.

Uiteindelijk heb ik bij Skills Heroes de top 10 van hoogst bepaalde scores van alle onderdelen gehaald. Ook ben ik door naar de World Skills-wedstrijden. Helaas gaat de wedstrijd in Shanghai niet door vanwege corona, maar daar zal nog wel een alternatief voor komen. In de toekomst hoop ik nog meer te leren en mezelf nog verder te kunnen ontwikkelen op het gebied van patisserie. Dat wil ik bereiken door nog meer cursussen en workshops te gaan volgen. Maar ook nog aan nog meer wedstrijden mee te doen.”

Bekijk hier Serena’s recepturen.

Altijd op de hoogte blijven?