Chocolate-raspberry cookies

16 mei 2023 Nederlands Patisserie Team Oscar van der Wijk

Ik ga graag aan de slag met klassieke producten die ik herwerk tot een hedendaags product. Met deze cookies kan je alle kanten uit, maar met de zomer voor de deur komen deze het best tot hun recht met vers rood fruit. In dit recept vorm ik een klassiek chocoladekoekje om tot een verfrissende 2.0 versie! De basis bestaat uit een chocoladekoekje met frambozengelei, vers rood fruit en chocoladeganache. Een match made in heaven! 

Joeri Vandekerkhove

Ik ben eigenaar van Pastry in Motion: een Belgisch bedrijf met twee merken in de patisseriewereld: Décooh chocoladedecoratie en Vormh-siliconevormen. Nadat ik drie keer had deelgenomen aan de Dutch Pastry Award, werd ik in 2021 lid van het team door het winnen van de ‘corona-editie’. Natuurlijk ben ik supertrots om als enige Belg lid te zijn van het Dutch Pastry Team! Mijn doel is om jonge vakmensen te inspireren met mijn producten en creaties! 

Zijn er vragen over dit recept? Stuur dan een mail naar bestuur@nederlandspatisserieteam.nl. 

Joeri Vandekerkhove (© Oscar van der Wijk)

Voor circa 20 stuks

Cookiedeeg

  • 113 gram boter  
  • 113 gram donkere cassonade
  • 83 gram blonde cassonade
  • 3 gram fleur de sel
  • 122 gram bloem T55
  • 2,5 gram bicarbonaat
  • 17 gram cacaopoeder
  • 51 gram eieren
  • 190 gram dark chocolate origine 65% 

Donkere-chocoladeganache

  • 250 gram room 35%
  • 90 gram glucose
  • 90 gram suiker
  • 250 gram donkere chocolade 65%
  • 90 gram boter 

Frambozengelei

  • 200 gram frambozenpuree
  • 10 gram rood-fruitazijn
  • 20 gram dextrose
  • 6 gram emulbinder New TEX

Stap 1

Meng de boter met de cassonade en fleur de sel in de keukenrobot. Voeg de eieren toe en meng tot een zacht deeg. Voeg de bloem, het cacaopoeder, het zout en het bicarbonaat toe. Voeg tot slot de gesmolten warme chocolade (45°C) toe aan dit mengsel.

BIB 4-23 Recept stap 1 Stap 1 (© Oscar van der Wijk)

Stap 2

Verdeel het deeg in kleine porties van 35 gram/pc en maak er mooie balletjes van. Leg deze op bakplaten en plaats deze 1 uur in de koelkast. Verwarm de oven tot 175°C. Bak de koekjes 8 minuten in ringen met een diameter van 8cm. Laat de koekjes afkoelen na het bakken.

BIB 4-23 Recept stap 2 Stap 2 (© Oscar van der Wijk)

Stap 3

Kook de room samen met de glucose en de suiker. Giet de vloeibare massa op de chocolade en mix dit glad. Laat het mengsel afkoelen tot 38°C en mix de zachte boter onder de ganache.

BIB 4-23 Recept stap 3 Stap 3

Stap 4

Meng de dextrose met de emulbinder droog met de hand. Mix alles samen in een maatbeker tot een gladde massa. Bewaar dit een nacht in de koeling voor gebruik.

BIB 4-23 Recept stap 4 Stap 4 (© Oscar van der Wijk)

Stap 5

Werk de cookies af met de ganache en de frambozengelei. 

BIB 4-23 Recept stap 5 Stap 5 (© Oscar van der Wijk)

Stap 6

Beleg de cookies met vers rood fruit. Geniet van het eindresultaat!

BIB 4-23 Recept stap 6 Stap 6 (© Oscar van der Wijk)

Altijd op de hoogte blijven?