Rijstevlaaibrioche

Rijstevlaaibrioche_Stap 7

Rijstevlaaibrioche_Stap-7-199x300 Het briochebroodje bestaat uit een combinatie van smaken die perfect bij elkaar passen. De basis is het briochedeeg waar voor het bakken een laagje kookroom wordt ingelegd. Vervolgens wordt de rijstevlaaivulling opgebracht waar na het bakken een spiegel van mango- en passievruchtpuree wordt aangebracht. Het broodje is voor elk moment van de dag als je jezelf wilt verwennen. Het kan ook een heerlijk broodje zijn om mee te trakteren als variatie op gebak.

Recept en Foto's: BoulangerieTeam/Wietse Schiere 

Receptuur Brioche

Zetsel:

  • 10 % melk (lauw)
  • 5 % gist
  • 10 % T65

Gist goed oplossen in de melk en dan de bloem erdoor roeren. Dit 20 minuten laten loskomen, dan de volgende ingrediënten toevoegen:

  • 90 % bloem T45
  • 2 % zout
  • 45 % eieren (vers)
  • 12 % suiker (fijne melis)
  • 2 % honing

Van deze grondstoffen een glad deeg draaien, dan de roomboter toevoegen en net zo lang draaien totdat er een mooi glad deeg is.

  • 50 % roomboter

In de koeling plaatsen. Het liefst de dag erna verwerken.

Rijstevlaai vulling:

  • 25 % rijstevlaai vulling
  • 3 % eidooier

Mengen, vervolgens opgeklopt eiwit/suiker erdoor spatelen.

  • 3 % eiwit
  • 1,5 % kristalsuiker

Receptuur Vanille Room

  • 50 % slagroom
  • 50 % melk
  • vanille stokje

Koken en vervolgens familie maken met suiker, maïzena en ei.

  • 15 % kristalsuiker
  • 6,6 % maïzena
  • 14 % ei

Spiegel:

  • 50 % mangopuree
  • 50 % passievruchtpuree
  • 100 % geleisuiker

Stap 1

Rol het deeg uit op 2,2 mm en steek plakken uit van Ø 11 cm. Maak 7 inkepingen van 2 cm, rondom mooi verdeeld. Doe dit bij voorkeur met een steker.

Rijstevlaaibrioche_Stap-1-300x199  

Stap 2

Leg de plakjes dakpansgewijs in de vorm en zet ze daarna voor circa één uur in de narijs.

Rijstevlaaibrioche_Stap-2-300x199

Stap 3

Leg de roomplakjes erin.

Rijstevlaaibrioche_Stap-3-300x199

Stap 4

Rijstevlaaivulling monteren.

Rijstevlaaibrioche_Stap-4-300x199

Stap 5

De rijstevlaaivulling opscheppen en bakken voor 13 à 14 minuten op 200°C of hete lucht 165°C.

Rijstevlaaibrioche_Stap-5-300x199

Stap 6

Spiegel oplepelen.

Rijstevlaaibrioche_Stap-6-300x199

Stap 7

Presenteer het eindresultaat. Geniet ervan!

Rijstevlaaibrioche_Stap7-300x206  

Over Wietse Schiere

Waar werk je?

Koopmans Meel in Leeuwarden.

Waar ben je trots op?

Op de Europese titel Boulangerie uit 2012 en op de titel Meester Boulanger die ik sinds 2013 elke dag met trots uitdraag.

 
Lees ook
China wint iba-Cup 2018

China wint iba-Cup 2018

China heeft maandag 17 september in München de iba-UIBC-Cup 2018 gewonnen. Helaas gingen er tijdens de prijsuitreiking geen awards naar de Nederlandse deelnemers Hans Heiloo en Michel Schröder. Over winnaar China was iedereen het wel eens: die leverden een prachtige showstuk en een mooie presentatietafel op. China werd gevolgd door gastland...

Nederland scoort punten in de strijd om de iba-cup

Nederland scoort punten in de strijd om de iba-cup

Naast Korea, Rusland en Japan stond Nederland vandaag op het bakkerspodium in München, voor de strijd om de iba-UIBC-cup. Namens Nederland en het BoulangerieTeam nemen Michel Schröder en Hans Heiloo de honneurs waar op de iba in Zuid-Duitsland. Vanaf begin dit jaar hebben ze keihard gewerkt om vandaag het hoogst haalbare te halen. Oven-pech Het...

Red Sensation

Red Sensation

De Red Sensation bestaat uit getoerd gerezen deeg met een vulling van frambozen en amandelspijs. Het kan worden gegeten als tussendoortje of als lunch. Tekst en foto’s: Nederlands BoulangerieTeam/Niek van Waarde Stap 1 Frambozen roomvulling Benodigdheden 250 gram frambozenpuree (vervang voor de vanilleroom de puree door slagroom en een vanillepeul)...

Productiemedewerkers industriele bakkerij

Productiemedewerkers industriele bakkerij

Beschrijving Productiemedewerkers en industriele banketbakkers vervullen een belangrijke taak. Samen met je collega's zorg je ervoor dat duizenden mensen elke dag...

Broodbakker omgeving Rotterdam

Broodbakker omgeving Rotterdam

Beschrijving Als broodbakker bij Het Ambacht maken wij de match naar vacatures voor de lange termijn. Voor ieder wat wils, heb je de ervaring of ambitie voor de...

Banketbakker omgeving Helmond

Banketbakker omgeving Helmond

Beschrijving In deze functie produceer je de lekkerste gebaksproducten uit Limburg. Samen met je collega’s verzorg je veel handwerk, maar ben je ook in staat...