Rijstevlaaibrioche

Rijstevlaaibrioche_Stap 7

Rijstevlaaibrioche_Stap-7-199x300 Het briochebroodje bestaat uit een combinatie van smaken die perfect bij elkaar passen. De basis is het briochedeeg waar voor het bakken een laagje kookroom wordt ingelegd. Vervolgens wordt de rijstevlaaivulling opgebracht waar na het bakken een spiegel van mango- en passievruchtpuree wordt aangebracht. Het broodje is voor elk moment van de dag als je jezelf wilt verwennen. Het kan ook een heerlijk broodje zijn om mee te trakteren als variatie op gebak.

Recept en Foto's: BoulangerieTeam/Wietse Schiere 

Receptuur Brioche

Zetsel:

  • 10 % melk (lauw)
  • 5 % gist
  • 10 % T65

Gist goed oplossen in de melk en dan de bloem erdoor roeren. Dit 20 minuten laten loskomen, dan de volgende ingrediënten toevoegen:

  • 90 % bloem T45
  • 2 % zout
  • 45 % eieren (vers)
  • 12 % suiker (fijne melis)
  • 2 % honing

Van deze grondstoffen een glad deeg draaien, dan de roomboter toevoegen en net zo lang draaien totdat er een mooi glad deeg is.

  • 50 % roomboter

In de koeling plaatsen. Het liefst de dag erna verwerken.

Rijstevlaai vulling:

  • 25 % rijstevlaai vulling
  • 3 % eidooier

Mengen, vervolgens opgeklopt eiwit/suiker erdoor spatelen.

  • 3 % eiwit
  • 1,5 % kristalsuiker

Receptuur Vanille Room

  • 50 % slagroom
  • 50 % melk
  • vanille stokje

Koken en vervolgens familie maken met suiker, maïzena en ei.

  • 15 % kristalsuiker
  • 6,6 % maïzena
  • 14 % ei

Spiegel:

  • 50 % mangopuree
  • 50 % passievruchtpuree
  • 100 % geleisuiker

Stap 1

Rol het deeg uit op 2,2 mm en steek plakken uit van Ø 11 cm. Maak 7 inkepingen van 2 cm, rondom mooi verdeeld. Doe dit bij voorkeur met een steker.

Rijstevlaaibrioche_Stap-1-300x199  

Stap 2

Leg de plakjes dakpansgewijs in de vorm en zet ze daarna voor circa één uur in de narijs.

Rijstevlaaibrioche_Stap-2-300x199

Stap 3

Leg de roomplakjes erin.

Rijstevlaaibrioche_Stap-3-300x199

Stap 4

Rijstevlaaivulling monteren.

Rijstevlaaibrioche_Stap-4-300x199

Stap 5

De rijstevlaaivulling opscheppen en bakken voor 13 à 14 minuten op 200°C of hete lucht 165°C.

Rijstevlaaibrioche_Stap-5-300x199

Stap 6

Spiegel oplepelen.

Rijstevlaaibrioche_Stap-6-300x199

Stap 7

Presenteer het eindresultaat. Geniet ervan!

Rijstevlaaibrioche_Stap7-300x206  

Over Wietse Schiere

Waar werk je?

Koopmans Meel in Leeuwarden.

Waar ben je trots op?

Op de Europese titel Boulangerie uit 2012 en op de titel Meester Boulanger die ik sinds 2013 elke dag met trots uitdraag.

 
Lees ook
VWO'ers proberen recept Mandazi te verbeteren

VWO'ers proberen recept Mandazi te verbeteren

Ferhan Balci, Amber Sijmons, Nina Vens en Dagmar de Vré zitten in 6 VWO aan het Callandlyceum in Amsterdam. Ze doen het Technasium en dat betekent dat ze oplossingen bedenken voor bedrijven en organisaties buiten onze school. Dick van der Breggen, adviseur van Bake for Life, heeft hen de opdracht gekregen om het populaire...

Kruidnotenbrood

Kruidnotenbrood

Dit rijk gevulde kruidnotenbrood in de vorm van een klassieke tulband smaakt uitstekend op koude najaarsdagen, wanneer de wind guur door de bomen waait. Als extra verwennerij kunt u er spijspillen aan toevoegen. Zo wordt het wel een erg heerlijk avondje! Recept en beeld: AB Mauri Ingrediënten Basisrecept: Tarwebloem 100% 4 kg Koningsgist 8% 0,32 kg...

Stoofpeerrondjes

Stoofpeerrondjes

De winter leent zich bij uitstek voor recepten met stoofperen. De donkere, kruidige smaak van dit ouderwets lekkere fruit past uitstekend bij het seizoen. De aanloop naar de feestdagen biedt u als bakker bovendien de gelegenheid flink te experimenteren met broodproducten. Met deze stoofpeerrondjes dus bijvoorbeeld! Een verrassend lekker lunchrecept,...

Bakker groot ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Bakker groot ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In deze fulltime functie zal je bezig houden met het volledige proces van voorbereiden, bakken en nabewerken van klein- en grootbrood.

Teamleider ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Teamleider ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In de functie van teamleider ben je verantwoordelijk voor de algehele gang van zaken in de bakkerij. Je zorgt voor een optimale bezetting in de bakkerij, springt...

Bakker ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Bakker ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In de functie van bakker werk je in een klein team in wisselende diensten. Teambelang staat hier voorop, samen maken jullie de mooiste producten. In deze functie...