Rijstevlaaibrioche

Rijstevlaaibrioche_Stap 7

Rijstevlaaibrioche_Stap-7-199x300 Het briochebroodje bestaat uit een combinatie van smaken die perfect bij elkaar passen. De basis is het briochedeeg waar voor het bakken een laagje kookroom wordt ingelegd. Vervolgens wordt de rijstevlaaivulling opgebracht waar na het bakken een spiegel van mango- en passievruchtpuree wordt aangebracht. Het broodje is voor elk moment van de dag als je jezelf wilt verwennen. Het kan ook een heerlijk broodje zijn om mee te trakteren als variatie op gebak.

Recept en Foto's: BoulangerieTeam/Wietse Schiere 

Receptuur Brioche

Zetsel:

  • 10 % melk (lauw)
  • 5 % gist
  • 10 % T65

Gist goed oplossen in de melk en dan de bloem erdoor roeren. Dit 20 minuten laten loskomen, dan de volgende ingrediënten toevoegen:

  • 90 % bloem T45
  • 2 % zout
  • 45 % eieren (vers)
  • 12 % suiker (fijne melis)
  • 2 % honing

Van deze grondstoffen een glad deeg draaien, dan de roomboter toevoegen en net zo lang draaien totdat er een mooi glad deeg is.

  • 50 % roomboter

In de koeling plaatsen. Het liefst de dag erna verwerken.

Rijstevlaai vulling:

  • 25 % rijstevlaai vulling
  • 3 % eidooier

Mengen, vervolgens opgeklopt eiwit/suiker erdoor spatelen.

  • 3 % eiwit
  • 1,5 % kristalsuiker

Receptuur Vanille Room

  • 50 % slagroom
  • 50 % melk
  • vanille stokje

Koken en vervolgens familie maken met suiker, maïzena en ei.

  • 15 % kristalsuiker
  • 6,6 % maïzena
  • 14 % ei

Spiegel:

  • 50 % mangopuree
  • 50 % passievruchtpuree
  • 100 % geleisuiker

Stap 1

Rol het deeg uit op 2,2 mm en steek plakken uit van Ø 11 cm. Maak 7 inkepingen van 2 cm, rondom mooi verdeeld. Doe dit bij voorkeur met een steker.

Rijstevlaaibrioche_Stap-1-300x199  

Stap 2

Leg de plakjes dakpansgewijs in de vorm en zet ze daarna voor circa één uur in de narijs.

Rijstevlaaibrioche_Stap-2-300x199

Stap 3

Leg de roomplakjes erin.

Rijstevlaaibrioche_Stap-3-300x199

Stap 4

Rijstevlaaivulling monteren.

Rijstevlaaibrioche_Stap-4-300x199

Stap 5

De rijstevlaaivulling opscheppen en bakken voor 13 à 14 minuten op 200°C of hete lucht 165°C.

Rijstevlaaibrioche_Stap-5-300x199

Stap 6

Spiegel oplepelen.

Rijstevlaaibrioche_Stap-6-300x199

Stap 7

Presenteer het eindresultaat. Geniet ervan!

Rijstevlaaibrioche_Stap7-300x206  

Over Wietse Schiere

Waar werk je?

Koopmans Meel in Leeuwarden.

Waar ben je trots op?

Op de Europese titel Boulangerie uit 2012 en op de titel Meester Boulanger die ik sinds 2013 elke dag met trots uitdraag.

 
Lees ook
Laagdrempelige patisserie voor de bakker

Laagdrempelige patisserie voor de bakker

Callebaut’s nieuwste ambassadeur Carlo Midiri is tevens lid van het Nederlands Patisserie Team. In samenwerking met Callebaut en Mona Lisa, ontwikkelde hij een nieuw concept, genaamd ‘Laagdrempelige Patisserie’.

Bolusbabbelaar - Zoet Zeeuws broodje

Bolusbabbelaar - Zoet Zeeuws broodje

Als trotse Zeeuw heeft Bas Goossen twee typisch Zeeuwse producten met elkaar gecombineerd. Van de bekendste twee streekproducten uit onze provincie, de bolus en de roomboterbabbelaar, maakt hij een heerlijk zoet broodje met een lekkere zachte vulling.

Chocolade Intens

Chocolade Intens

Dit jaar hebben we als thema voor Bakkersvak ‘Guilty Pleasure’ en chocolade is de ultieme ‘guilty pleasure’. Elke demo op de beurs in Gorinchem staat in het teken van ‘stiekem genieten’ en om dit thema kracht bij te zetten in dit nummer een recept met veel chocolade. Recept: Nederlands Patisserie Team/Carlo Midiri...

Summer Job in Luxe Badplaats bij New York

Summer Job in Luxe Badplaats bij New York

Ben jij de bakker die wij zoeken voor deze unieke uitdaging in New York USA? Brood, Banket of All Round? We zoeken 3 bakkers voor de zomer in een luxe badplaats...

Choco-lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Choco-lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Ben jij een echt chocolade man/vrouw en wil je aan de slag in de modernste koekjesbakkerij van Nederland? Ben je daarnaast flexibel? Dan is de functie van Choco-lijnoperators...

Ambachtelijk Broodbakker omgeving Putten

Ambachtelijk Broodbakker omgeving Putten

In deze fulltime functie zal je je voornamelijk bezig houden met vervaardiging van groot en klein brood. Je beheerst het gehele traject en spring zo nodig ook bij...