Red fruit suprise

Resultaat

Resultaat-300x225 De Red fruit surprise is een tartelette met rood fruit. Tartelettes zijn kleine taartjes die worden gemaakt van tartelettendeeg (zoet) of korstdeeg (hartig). Het deeg wordt uitgerold en vervolgens worden met dat deeg harde wenerblikjes o.i.d. gefonceerd. Na het fonceren kan een vulling worden aangebracht die wordt meegebakken. Ook kunnen de bakjes zonder vulling gebakken worden en na het bakken worden afgewerkt.

Het deeg dat gebruikt wordt, heeft weinig tot geen werking tijdens het bakken. Bakjes van tartelettendeeg zijn vooral geschikt voor het combineren met zoete vullingen/afwerkingen.

Als ze van bladerdeeg worden gemaakt, wordt dit deeg vaak extra getoerd en na het fonceren geprikt. Voor het bakken worden er vaak caisses met daarin bonen gezet, dit om de werking zoveel mogelijk tegen te gaan. Als de bakjes van korstdeeg zijn gemaakt, zijn ze ook geschikt om met hartige vullingen af te werken. In dit geval heeft Carlo een tartelette gemaakt van een sloffenbodem gevuld met een aardbeienmousse, vanillemousse en vers fruit.

Recept: Nederlands Patisserie Team/Carlo Midiri | Foto’s: Oscar van der Wijk

Benodigdheden

Ingrediënten voor 12 tartelettes

Sloffendeeg:

  • 180 gram boter
  • 152 gram basterd
  • 22 gram ei
  • 2 gram zout
  • 6 gram citroenrasp
  • 278 gram zeeuws
  • 9 gram bakpoeder
  • 2 gram koolzuur

Aardbeiconfiture:

  • 250 gram aardbeien
  • 150 gram aardbeienpuree
  • 75 gram frambozenpuree
  • 500 gram suiker
  • 10 gram vruchtenzuur
  • 30 gram pectine

Aardbeienmousse:

  • 150 gram melk
  • 150 gram banketbakkersroom
  • 400 gram gezoete slagroom
  • 6 gram gelatine
  • 30 gram water t.b.v. gelatine
  • 20 gram aardbeiencompound

Vanillemousse:

  • 150 gram melk
  • 150 gram banketbakkersroom
  • 400 gram gezoete slagroom
  • 6 gram gelatine
  • 30 gram water t.b.v. gelatine
  • 1 vanillestokje

Voor de decoratie:

  • frambozen
  • aardbeien
  • aalbessen
  • witte chocoladesprieten
  • jonge muntblaadjes

Stap 1

Sloffendeeg: Rol het sloffendeeg uit op 5 mm en steek op de grootte van de bakring. Maak spijs aan met wat banketbakkersroom en spuit dit op op het sloffendeeg. Afbakken op 190 graden.

stap-1-225x300  

Stap 2

Aardbeiconfiture: Voeg al het fruit met de pectine bij elkaar en breng dit aan de kook. Voeg vervolgens de suiker toe en kook het tot de juiste dikte. Haal van het gas en voeg het vruchtenzuur toe.

foto-2-300x225 Stap 3

Aardbeienmousse: Verwarm de melk en banketbakkersroom tot 35 graden. Voeg de gelatine, de aardbeiencompound en de slagroom toe.

stap-3-300x225 Stap 4

Vanillemousse: Roer de melk, banketbakkersroom en vanillemerg door en verwarm deze tot 35 graden. Voeg vervolgens de gelatine en de slagroom toe.

stap-4-225x300 Stap 5

Vers fruit decoreren

stap-5-225x300 Stap 6

Chocolade decoratie aanbrengen

stap-6-300x200

Het eindresultaat

  Resultaat-300x225

Vragen over dit recept?

Stuur dan een mail naar info@nederlandspatisserieteam.nl

Dossiers
Lees ook
Gelegenheidstaart van Skills Patissier-finalist Michelle Frantzen

Gelegenheidstaart van Skills Patissier-finalist Michelle Frantzen

Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Skills Patisserie-finalist Michelle Frantzen (19) is student Patisserie op MboRijnland en werkt bij Banketbakkerij Krijn Verdoes. Ze deelt het recept voor haar gelegenheidstaart met het thema ‘China’.

Gelegenheidstaart van Skills Patissier-winnaar Serena van Breukelen

Gelegenheidstaart van Skills Patissier-winnaar Serena van Breukelen

Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Skills Patisserie-winnaar Serena van Breukelen (21) is student Patisserie aan het ROC van Twente en werkt bij Chocoladebezorgd. Ze vertelt over Skills Heroes en deelt de recepturen voor haar gelegenheidstaart.

Zwitserse klasse en gemak in drukke tijden!

Zwitserse klasse en gemak in drukke tijden!

De kant-en-klare HUG tartelette is een geliefde alleskunner van Zwitserse klasse. Zeker in deze tijden van personeelsschaarste, biedt dit zalige halffabricaat uitkomst. Steeds vaker worden ze gebruikt in de banketbakkerij maar ze zijn inmiddels ook populair in de horeca.