Recept: Brabantse Krollen

11 november 2014

Een-krol-foto-Wouter-van-Assendelft-300x225 Naast speculaas, pepernoten en taaitaai zijn ze in Veghel en omstreken rond Sinterklaas gek op de krol. Hoog tijd om wat aandacht te besteden aan deze plaatselijke lekkernij.

De Brabantse krollen; bekend en enorm populair in een klein deel van Brabant, volslagen onbekend in de rest van Nederland. En dat, volgens een artikel in het Eindhovens Dagblad uit december 2012, terwijl Sinterklaas zonder een smakelijke krol niet compleet is.

Broodje met anijssmaak

De krol is broodje met anijssmaak in de vorm van een krul. Ze worden het liefst gegeten met een dikke laag roomboter ertussen en belegd met een speculaasje. En wellicht ten overvloede: ‘krol’ is dus lokaal dialect voor het woord ‘krul’.

"Al in september beginnen de mensen ernaar te vragen. Dat loopt door tot Kerstmis, met de grote piek rond Sinterklaas. De afgelopen dagen maakte ik er soms tweeduizend op een dag. In december verkopen we er al gauw tienduizend", aldus de Gemertse bakker Bèr Vogels in het genoemde artikel.

Waarschijnlijk ligt de oorsprong van de krol in Veghel. Ine van Dijk-van Bussel van bakkerij Van Bussel in Veghel las ooit in een oud boekje dat er al in 1865 krollen in het dorp werden verkocht. Duidelijk lijkt dat de krol al ver voor de oorlog aan een opmars is begonnen. Die opmars stopte aan de uiterste grenzen van de dorpen in een straal van zo’n twintig kilometer rond Veghel: Sint-Oedenrode, Schijndel, Heeswijk-Dinther, Uden, Boekel, Gemert en Beek en Donk. Met Veghel Kermis in september worden de eerste anijskrollen in de regio gebakken. Ze worden soms zelfs gegeten tot Carnaval.

‘Mensen die hier zijn opgegroeid weten dat krollen bij pakjesavond horen. Als er krollen, met boter en speculaas, en een glas chocolademelk klaar staan, kunnen de cadeaus bijna van tafel’, volgens Ine van Dijk-Van Bussel.

Recept voor Krollen (Anijsbroodjes) Krollen-met-speculaas-200x300

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 200 gram volkorenmeel
  • 1 zakje gist
  • 1 theelepel gekneusde anijs-zaadjes
  • 1 theelepel hele anijs-zaadjes
  • 50 gram zachte roomboter
  • 50 gram suiker
  • 1 eitje
  • 1 theelepel kaneel
  • 300 ml lauwe melk

Bereidingswijze

  • Meng op een werkvlak de bloem, suiker, kaneel, anijszaadjes en een snufje zout door elkaar. Maak er vervolgens een soepel brooddeeg van door toevoeging van het gist, de lauwe melk, de boter en een ei.
  • Kneed het deeg nog 10 minuutjes door en zet het dan afgedekt weg.
  • Kneed het deeg na een uurtje nogmaals door en vorm er kleine bolletjes van en leg deze op een ingevette bakplaat.
  • Laat de deegbolletjes nu nog een keertje een uurtje rusten.
  • Bak de bolletjes dan in 15 minuutjes af, in een voorverwarmde oven van 225 graden.
  • Even laten afkoelen op een rooster.
  • Met dank aan Nederlands Bakkerijmuseum Het Warme Landlogo bakkerijmuseum
 

Kostprijsberekening voor Brabantse krollen

berekening door Flynth - Alleen de blauwe velden invullen

grondstof gewicht in gr. prijs per kg. prijs per recept
tarwebloem 6000 € 0,45 € 2,700
volkorenmeel 4000 € 0,50 € 2,000
gist 500 € 0,87 € 0,435
anijszaad gemalen 100 € 12,76 € 1,276
anijszaad heel 100 € 12,71 € 1,271
roomboter 1000 € 3,68 € 3,680
suiker 1000 € 0,81 € 0,810
ei 1000 € 1,68 € 1,680
kaneel 100 € 8,30 € 0,830
melk 5000 € 0,99 € 4,950
prijs per recept € 19,632
bruto gewicht 18800
Gistingsverlies 1,5% 282
totaal deeggewicht 18518
verwerkingsverlies 1% 185
netto deeggewicht 18333
afweeggewicht 50
uitkomst 367
grondstof kostprijs per stuk € 0,054
directe arbeidsminuten per recept * 40
directe arbeidsminuten per stuk 0,1 € 0,54 € 0,059
totaal directe kosten per st. € 0,112
opslag indirecte kosten 110% € 0,124
€ 0,236
winstopslag 10% € 0,024
€ 0,260
btw 6% € 0,016
gecalculeerde prijs € 0,275
verkoopprijs incl. btw € 0,450
verkoopprijs excl. Btw € 0,425
Bruto winst in €. € 0,371
Bruto winst in % 87,39%
verkoop per week 367
verkoop opbrengst per week excl. Btw € 155,656
bruto winst in €. per week € 136,024
directe arbeidsminuten * = minuten tot en met het bakken.

Altijd op de hoogte blijven?