Noten-karameltaartjes

14 januari 2017

Een recept van Mike Onasse, lid BoulangerieTeam

Eindresultaat-300x200 Stap voor stap laten wij hieronder zien hoe deze heerlijke noten-karamel ‘taartjes’ gevuld met cranberry’s en zuidvruchten van een getoerd gerezen-deeg worden gemaakt. Uitermate lekker voor bij de koffie of thee. Dit product misstaat niet bij een high-tea. Het product leent zich er goed voor om in een kleinere variant te maken en met deze basis zijn er verschillende varianten te maken. Zo kan het product nadat het is afgekoeld, worden gevuld met een crème suisse. Bijzonder smakelijk en daarmee is het net even wat anders dan de standaardproducten sandwiches en scones met clotted cream die bij een High Tea worden geserveerd.

Benodigdheden

Voor het maken van het getoerd gerezen-deeg zijn de volgende ingrediënten nodig:

  • 750 gram Superpatent
  • 250 gram artisanale bloem
  • 20 gram zout
  • 60 gram gist
  • 100 gram suiker
  • 100 gram zachte boter
  • 50 gram ei
  • 200 gram volle melk
  • 200 gram water
  • 500 gram toerboter

Voor de noten-karamel zijn de volgende ingrediënten nodig:

  • 150 gram honing
  • 50 gram suiker
  • 150 gram room
  • 300 gram licht gebruneerde noten
  • 55 gram cranberry
  • 15 gram gekonfijte sinaasappel

Bereidingswijze

Stap 1

Maak van de grondstoffen een gebruikelijk getoerd gerezen deeg en laat het deeg rusten. Toer vervolgens de soepele toerboter door het deeg. Tweemaal een halve toer door vier. Eén Hollandse toer. Laat het getoerd gerezen deeg rusten in de koelkast. Na het rusten, is het klaar voor gebruik.

Stap 2

Getoerd gerezen deeg uitrollen als vierkante plak op 7 mm. Dit iets terug koelen. Na het koelen direct snijden met een scherp mes: 5 cm breed en 12 cm lang.

Stap-2-300x200

Stap 3

Hak de noten en snijd de cranberry’s. Deze gaan later bij de karamel.

Stap-3-300x200

Stap 4

Doe de honing, suiker en room in een pan en kook dit tot een lichte karamel. Voeg de noten toe en kook de massa minimaal 3-4 minuten door.

Stap-4a-300x200

Stap 5

Stort de notenkaramel op een plaatje met bakpapier en strijk deze glad, maximaal 1cm dik. Laat de massa goed afkoelen. De notenkaramel kan goed van te voren worden gemaakt.

Stap-5a-300x200

Stap 6

Getoerd gerezen halverwege het rijzen bestrijken met ei.

Stap-6-200x300

Stap 7

Nadat het voldoende tijd heeft gehad om te rijzen, is het deeg goed los gekomen. Plaats voorzichtig in het midden een stukje notenkaramel op het getoerd gerezen product.

Stap-7-300x200

Stap 8

Plaats het product in de hete lucht oven die is voorverwarmd op 170 °C. Baktijd: 16-18 minuten. Na het bakken de hoekjes afpoederen met poedersuiker.

Stap-8-300x200

Zijn er vragen over dit recept? Stuur dan een mail naar info@boulangerieteam.nl.

Altijd op de hoogte blijven?