Local flatbread - plat broodje van oorspronkelijke ingrediënten

Recept Flatbread_Eindresultaat

Flatbread is een wereldbekend type brood, gemaakt van inlandse graansoorten en ingrediënten, in dit geval afkomstig van de Veluwe. Daar wordt weer verbouwd en geteeld als in vroeger tijden, waarbij oude rassen nieuw leven ingeblazen krijgen. Dit brood laat zich makkelijk combineren met allerlei soorten beleg en je kunt het mooi vullen, maar je kunt het ook gebruiken als plukbrood bij de warme maaltijd. In dit recept een combinatie van mooie smaken, zoals gerookt spek en (oud) roggebrood, hier gemaakt van kruiprogge: een heel oud en bijna uitgestorven ras.

Recept: Nederlands BoulangerieTeam | Foto: Oscar van der Wijk

Wat heb je nodig...

Flatbread - ingrediënten

Deeg  
Tarwebloem T65  70%
Roggemeel T130  10%
Tarwemeel T150  15%
Tarwedesem  10%
Crème Fraîche  15%
Boter  7%
Rietsuiker  5%
Gist  3%
Zout  2%
Gluten  1%
Water  50%
   
Vulling  
Gerookte en uitgebakken spekjes  15%
Roggebrood (gebakken)  10%

Stap 1

Recept Flatbread_stap 1

Maak van alle ingrediënten, behalve die voor de vulling, een mooi afgekneed deeg en draai vervolgens de vulling erdoor. Deegtemperatuur: circa 27 graden Celsius. Weeg het deeg af op 2400 gram per 30 stuks, bol het op en 20 minuten rijzen.

Stap 2

Recept Flatbread_stap 2

Verdeel het deeg in 30 bollen en laat ze 30 minuten loskomen.

Stap 3

Recept Flatbread_stap 3

Rol het deeg van de bollen uit tot een diameter van circa 15 cm en rol er met een prikker overheen om blaasvorming te voorkomen. Leg ze vervolgens tussen kleedjes en laat ze circa 60 minuten narijzen.

Stap 4

Recept Flatbread_stap 4

Bak de broodjes, bij voorkeur op een stenen vloer, tweemaal 2,5 minuten per kant op 260 graden Celsius. Je kunt ze ook op een bakplaat bakken, zonder keren. Ze zien er dan iets anders uit.

Stap 5

Recept Flatbread_stap 5

Na afkoelen de broodjes insnijden en vullen met een mooi beleg naar keuze. Eet smakelijk!

Even voorstellen... Peter Bienefelt

Recept Flatbread_Peter Bienefelt

Peter Bienefelt is eigenaar van Atelier du Pain, van waaruit hij bakkers bijstaat op het gebied van productontwikkeling en -ondersteuning, consultancy, training en kwaliteitsondersteuning. Peter is al jaren lid van het Boulangerieteam en hij slaagde in 2013 voor het allereerste examen voor Meester Boulanger in Nederland. In 2018 won hij tijdens Europain in Parijs de Masters de la Boulangerie. Zijn er vragen over dit recept? Stuur dan een mail naar info@boulangerieteam.nl.

Dossiers
Lees ook
Gevuld desembrood van paarse rijst

Gevuld desembrood van paarse rijst

Dit lekkere desembrood met grote rozijnen en een vleugje sinaasappel is geschikt om heel de dag door te eten. Lekker bij het ontbijt, maar zeker ook niet verkeerd voor ‘s avonds op de bank met een kopje koffie. Het desembrood onderscheidt zich niet alleen door de frisse smaak, maar ook door het uiterlijk en de kleur. Door twee verschillende kleurendegen...

Chocolademousse - Op basis van pâte à bombe

Chocolademousse - Op basis van pâte à bombe

Een goede chocolademousse is luchtig, niet te vet en heeft een uitgesproken chocoladesmaak. Uiteraard zijn er verschillende bereidingen en toepassingen mogelijk. Dit recept, op basis van pâte à bombe (luchtige eidooier met suiker) is een goed basisrecept waarmee je verschillende mogelijkheden hebt. Je kunt de chocolade eenvoudig aanpassen naar je eigen...

Recept Lemon Swirl

Recept Lemon Swirl

De Prima Blanca Max is de nieuwe slagroom van Debic. Deze hoogwaardige slagroom biedt een mooie witte kleur, hogere opslag, maximale stand en stevigheid en een romige smaak. Met de verschillende afspuit- en decoratietechnieken kunnen bakkers met de Debic Prima Blanca Max verschillende gebakssoorten een eigen uitstraling geven. Zoals in dit recept voor...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...