Local flatbread - plat broodje van oorspronkelijke ingrediënten

Recept Flatbread_Eindresultaat

Flatbread is een wereldbekend type brood, gemaakt van inlandse graansoorten en ingrediënten, in dit geval afkomstig van de Veluwe. Daar wordt weer verbouwd en geteeld als in vroeger tijden, waarbij oude rassen nieuw leven ingeblazen krijgen. Dit brood laat zich makkelijk combineren met allerlei soorten beleg en je kunt het mooi vullen, maar je kunt het ook gebruiken als plukbrood bij de warme maaltijd. In dit recept een combinatie van mooie smaken, zoals gerookt spek en (oud) roggebrood, hier gemaakt van kruiprogge: een heel oud en bijna uitgestorven ras.

Recept: Nederlands BoulangerieTeam | Foto: Oscar van der Wijk

Wat heb je nodig...

Flatbread - ingrediënten

Deeg  
Tarwebloem T65  70%
Roggemeel T130  10%
Tarwemeel T150  15%
Tarwedesem  10%
Crème Fraîche  15%
Boter  7%
Rietsuiker  5%
Gist  3%
Zout  2%
Gluten  1%
Water  50%
   
Vulling  
Gerookte en uitgebakken spekjes  15%
Roggebrood (gebakken)  10%

Stap 1

Recept Flatbread_stap 1

Maak van alle ingrediënten, behalve die voor de vulling, een mooi afgekneed deeg en draai vervolgens de vulling erdoor. Deegtemperatuur: circa 27 graden Celsius. Weeg het deeg af op 2400 gram per 30 stuks, bol het op en 20 minuten rijzen.

Stap 2

Recept Flatbread_stap 2

Verdeel het deeg in 30 bollen en laat ze 30 minuten loskomen.

Stap 3

Recept Flatbread_stap 3

Rol het deeg van de bollen uit tot een diameter van circa 15 cm en rol er met een prikker overheen om blaasvorming te voorkomen. Leg ze vervolgens tussen kleedjes en laat ze circa 60 minuten narijzen.

Stap 4

Recept Flatbread_stap 4

Bak de broodjes, bij voorkeur op een stenen vloer, tweemaal 2,5 minuten per kant op 260 graden Celsius. Je kunt ze ook op een bakplaat bakken, zonder keren. Ze zien er dan iets anders uit.

Stap 5

Recept Flatbread_stap 5

Na afkoelen de broodjes insnijden en vullen met een mooi beleg naar keuze. Eet smakelijk!

Even voorstellen... Peter Bienefelt

Recept Flatbread_Peter Bienefelt

Peter Bienefelt is eigenaar van Atelier du Pain, van waaruit hij bakkers bijstaat op het gebied van productontwikkeling en -ondersteuning, consultancy, training en kwaliteitsondersteuning. Peter is al jaren lid van het Boulangerieteam en hij slaagde in 2013 voor het allereerste examen voor Meester Boulanger in Nederland. In 2018 won hij tijdens Europain in Parijs de Masters de la Boulangerie. Zijn er vragen over dit recept? Stuur dan een mail naar info@boulangerieteam.nl.

Dossiers
Lees ook
Fleur de framboise - Tartelette met vers fruit

Fleur de framboise - Tartelette met vers fruit

Graag inspireer ik collega’s met deze tartelette omdat die vrij makkelijk te maken is, er mooi uitziet en erg lekker is. Normaal gesproken heeft een gebakje een interieur, dat zit deze keer aan de buitenkant. Oftewel: je ziet wat je krijgt! Een krokante bodem, crème Suisse en compote van vers fruit vormen een van de lekkerste zomerse combinaties.

Tim Bienefelt toegelaten tot het Boulangerie Team

Tim Bienefelt toegelaten tot het Boulangerie Team

Tim Bienefelt is toegelaten tot het Nederlands Boulangerie Team. Dat laat hij weten op Facebook. "Met trots mag ik zeggen dat ik ben toegelaten in het Boulangerie Team", schrijft de jonge bakker. Ook zijn werkgever Bakkerij Vreugdenhill deelt het goede nieuws via social media. "Superleuk nieuws! Onze bakker Tim Bienefelt is ook toegelaten tot...

Zomerbrioche - Roombroodje met cassissmaak

Zomerbrioche - Roombroodje met cassissmaak

Een heerlijk zacht broodje, gevuld met een room van cassis, vooral erg lekker op zomerse dagen. Het is gemaakt van een luxe en rijk gevuld briochedeeg. Echt een smaakvolle traktatie die het zomergevoel oproept.

Banketbakker omgeving Amersfoort

Banketbakker omgeving Amersfoort

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Amersfoort zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Het betreft een...

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn werk je met een vast team aan 1 lijn, je wisselt handwerk af met machinaal. En bent met het gehele proces bezig...

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Wat ga je doen?Vanwege de groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar een parttime of fulltime industriele banketbakker. Als je parttime wilt werken, dan wordt je...