Local flatbread - plat broodje van oorspronkelijke ingrediënten

Recept Flatbread_Eindresultaat

Flatbread is een wereldbekend type brood, gemaakt van inlandse graansoorten en ingrediënten, in dit geval afkomstig van de Veluwe. Daar wordt weer verbouwd en geteeld als in vroeger tijden, waarbij oude rassen nieuw leven ingeblazen krijgen. Dit brood laat zich makkelijk combineren met allerlei soorten beleg en je kunt het mooi vullen, maar je kunt het ook gebruiken als plukbrood bij de warme maaltijd. In dit recept een combinatie van mooie smaken, zoals gerookt spek en (oud) roggebrood, hier gemaakt van kruiprogge: een heel oud en bijna uitgestorven ras.

Recept: Nederlands BoulangerieTeam | Foto: Oscar van der Wijk

Wat heb je nodig...

Flatbread - ingrediënten

Deeg  
Tarwebloem T65  70%
Roggemeel T130  10%
Tarwemeel T150  15%
Tarwedesem  10%
Crème Fraîche  15%
Boter  7%
Rietsuiker  5%
Gist  3%
Zout  2%
Gluten  1%
Water  50%
   
Vulling  
Gerookte en uitgebakken spekjes  15%
Roggebrood (gebakken)  10%

Stap 1

Recept Flatbread_stap 1

Maak van alle ingrediënten, behalve die voor de vulling, een mooi afgekneed deeg en draai vervolgens de vulling erdoor. Deegtemperatuur: circa 27 graden Celsius. Weeg het deeg af op 2400 gram per 30 stuks, bol het op en 20 minuten rijzen.

Stap 2

Recept Flatbread_stap 2

Verdeel het deeg in 30 bollen en laat ze 30 minuten loskomen.

Stap 3

Recept Flatbread_stap 3

Rol het deeg van de bollen uit tot een diameter van circa 15 cm en rol er met een prikker overheen om blaasvorming te voorkomen. Leg ze vervolgens tussen kleedjes en laat ze circa 60 minuten narijzen.

Stap 4

Recept Flatbread_stap 4

Bak de broodjes, bij voorkeur op een stenen vloer, tweemaal 2,5 minuten per kant op 260 graden Celsius. Je kunt ze ook op een bakplaat bakken, zonder keren. Ze zien er dan iets anders uit.

Stap 5

Recept Flatbread_stap 5

Na afkoelen de broodjes insnijden en vullen met een mooi beleg naar keuze. Eet smakelijk!

Even voorstellen... Peter Bienefelt

Recept Flatbread_Peter Bienefelt

Peter Bienefelt is eigenaar van Atelier du Pain, van waaruit hij bakkers bijstaat op het gebied van productontwikkeling en -ondersteuning, consultancy, training en kwaliteitsondersteuning. Peter is al jaren lid van het Boulangerieteam en hij slaagde in 2013 voor het allereerste examen voor Meester Boulanger in Nederland. In 2018 won hij tijdens Europain in Parijs de Masters de la Boulangerie. Zijn er vragen over dit recept? Stuur dan een mail naar info@boulangerieteam.nl.

Dossiers
Lees ook
Tricolore millefeuille - Verrassende variatie op de tompouce

Tricolore millefeuille - Verrassende variatie op de tompouce

Een pastry met zachte, warme smaken van pistache en koffie, gecombineerd met het frisse van frambozen. De krokante millefeuille-basis zorgt voor een feestje van texturen en smaken.

Meer tijd voor creativiteit en experimenteerlust met basisproducten van Pruvé

Meer tijd voor creativiteit en experimenteerlust met basisproducten van Pruvé

Gwenn Danis (34) was van kinds af aan vaak in de keuken te vinden, maar naar eigen zeggen was hij meer kok dan bakker. Dat veranderde toen hij in 2010 in Parijs ging wonen. “Patisserie is daar veel meer met de cultuur verweven”, vertelt hij. Zijn carrière als banketbakker nam pas echt een vlucht toen hij het in 2017 schopte tot de finale van ‘Heel Holland...

Fleur de framboise - Tartelette met vers fruit

Fleur de framboise - Tartelette met vers fruit

Graag inspireer ik collega’s met deze tartelette omdat die vrij makkelijk te maken is, er mooi uitziet en erg lekker is. Normaal gesproken heeft een gebakje een interieur, dat zit deze keer aan de buitenkant. Oftewel: je ziet wat je krijgt! Een krokante bodem, crème Suisse en compote van vers fruit vormen een van de lekkerste zomerse combinaties.

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...

Broodbakker omgeving Utrecht

Broodbakker omgeving Utrecht

Wat ga je doen? In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst...

Broodbakker omgeving Zwolle

Broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen? In verband met een vrijgekomen positie zoeken wij een broodbakker voor deze bakkerij. Omdat er ruimte is voor verdere opleiding is jarenlange ervaring...