Gezondheidsbrood met aronia en lijnzaad

Recept Gezondheidsbrood

Dit brood kan bij ieder moment van de dag: ontbijt, lunch of diner. Het brood is licht zoet door de bosbessen. In combinatie met de BT80 en lijnzaad is het brood mooi in balans. 

Wat heb je nodig...

50% Bessenbrood  
T65 70%
Bloem T65(30%) en vermalen gedroogde blauwe bessen(20%) en gedroogde blauwe Fruitease bosbessen(20%) 70%
Verse gist 2%
Zout 1,5%
Desem 20%
Water  65%
   

50% Lijnzaadbrood

 
BT 80 100%
Verse gist 1%
Honing 3%
Zout 1,5%
Water 55%
Lijnzaad 20%
Desem 20%
Water voor lijnzaad 28%
  209,5%

 

Stap 1

Recept Gezondheidsbrood_stap 1

Maak van beide degen een goed afgekneed deeg: de uiteindelijke 209,5% deegtemperatuur moet 26 graden zijn. Laat het deeg 60 minuten rijzen.

Stap 2

Recept Gezondheidsbrood_stap 2a en b

Weeg beiden deegsoorten als volgt af op stukken 415 gram.

Stap 3

Recept Gezondheidsbrood_stap 3

Alle deegstukken licht opbollen. Leg de deegstukken op een deegkleedje en dek ze goed af. Geef het deeg nu een rijs van 20 minuten.

Stap 4

Recept Gezondheidsbrood_stap 4

Nu is het tijd om het brood te gaan vormen. De ronde bolletje 3 maal met een krabber in het midden insteken en druk de binnenkant (de punten naar buiten) zodat er een ster ontstaat en decoreer het lijnzaaddeeg met decomais.

Stap 5

Recept Gezondheidsbrood_stap 5

Doe van beide degen de sterren op elkaar plaatsen zodat je een brood krijgt met 2 kleuren brood. Geef de sterren een narijs van 60 minuten.

Even voorstellen... Hiljo Hillebrand

Recept Gezondheidsbrood_Hiljo Hillebrand

Meester Boulanger Hiljo Hillebrand werkt bij Royal Steensma B.V. in Vlaardingen als Technical Support Manager. Waar hij trots op is? “Dat ik bakker ben en elke dag mooie producten mag bereiden.” Zijn specialisme is het verbeteren en ontwikkelen van innovatieve producten en processen en dit implementeren in de bakkerij waar hij werkzaam is.

Over zijn kijk op het BoulangerieTeam zegt Hiljo: “Het vak is voor mij een hobby. Ik vind het mooi om bezig te zijn met bakkersproducten en hier een diepgang in te zoeken, samen met het gehele team. De kick is om deel te nemen aan wedstrijden en collega’s te trainen voor wedstrijden. Ik wil graag met het BoulangerieTeam een mooi resultaat behalen en hiermee de Nederlandse bakkersbranche naar een hoger niveau brengen. En natuurlijk wil ik jonge mensen enthousiast maken voor onze branche omdat het een leuk maar ook een prachtig beroep is waar je veel plezier uit kunt halen. Uiteindelijk is mijn wens dat we in Nederland de bakkersproducten weer breed gaan waarderen op de smaak en echtheid!”

Zijn er vragen over dit recept? Stuur dan een mail naar info@boulangerieteam.nl.

Dossiers
Lees ook
Sean en Suri Fonseca openen eigen bakkerij

Sean en Suri Fonseca openen eigen bakkerij

Vorig jaar spraken we met Sean en Suri Fonseca. Beide werkten als operatieassistent, maar besloten om het roer om te gooien en volgden een opleiding bij Bakery Institute. Nu hebben ze een eigen bakkerij in Breda: FoGo Bakehouse.

‘Als je een droom hebt, moet je die achternagaan’

‘Als je een droom hebt, moet je die achternagaan’

Mike van Brenk (19) rondde dit voorjaar de opleiding Brood en Banket af aan het roc van Amsterdam en werkt sindsdien als bakker bij Banketbakkerij De Wijn in Koog aan de Zaan. Voor zover niets bijzonders. Wat dit verhaal uniek maakt? Van Brenk is nagenoeg blind. “Ik bak het brood helemaal op de tast.”

Voldoet u al aan het Warenwetbesluit?

Voldoet u al aan het Warenwetbesluit?

Het aangepaste Warenwetbesluit Meel en brood is op 1 juli 2020 in werking getreden. De overgangstermijn is twee jaar, dus u heeft nog ongeveer een jaar om aan alle eisen te voldoen. Dit is daarom hét moment om te kijken hoe u ervoor staat, en ervoor te zorgen dat uw medewerkers de consument op de juiste manier kunnen informeren.