Gelegenheidstaart van Skills Patissier-finalist Michelle Frantzen
Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Skills Patisserie-finalist Michelle Frantzen (19) is student Patisserie op MboRijnland en werkt bij Banketbakkerij Krijn Verdoes. Ze deelt het recept voor haar gelegenheidstaart met het thema ‘China’.
"Voor de wedstrijd heb ik een gelegenheidstaart van een luchtig kapselbeslag, ofwel een biscuitbeslag, met five spices crème au beurre, amarettocremeux, sinaasappelcompote en een krokantje met walnotenpraline gemaakt. Bovenop de taart zat een lotusbloem van chocolade. Voor de verrassingsopdracht had ik een kokos-mangotartelette gemaakt. Mijn showstuk heb ik helaas niet op tijd afgekregen.
Ik vind het heel leuk om een product helemaal op mijn eigen manier te maken. Ook probeer ik graag nieuwe dingen uit. Zodra het product gelukt is, kan ik het nog beter maken door feedback te vragen. Daardoor krijg je ook steeds meer kennis over het vak. Iedereen bij mijn stagebedrijf heb ik om hulp mogen vragen, hun mening en kennis was erg waardevol. Op basis van die feedback heb ik alles verbeterd totdat ik er helemaal tevreden over was.
Mijn inspiratie haal ik vaak uit bakboeken of van Pinterest. Dan ga ik de recepten verbeteren of veranderen zodat er een heel nieuw product ontstaat. Vervolgens oefen ik heel veel en verander ik het product steeds weer totdat ik een zo goed mogelijk eindresultaat heb.
Ik zou heel graag nog een keer willen leren suikertrekken. De creaties die hieruit komen vind ik altijd erg mooi. Ik denk dat ik hierdoor alleen maar nog meer over het vak ga leren."
Receptuur Gelegenheidstaart
Biscuit
220 g |
Heelei |
110 g |
Castorsuiker |
110 g |
Patentbloem |
Walnoten praline
40 g |
Walnoten |
40 g |
Suiker |
Krokantje
8 g |
Olie/cacaoboter |
66 g |
Pure chocolade |
50 g |
Feuillentine |
80 g |
Walnoten praline |
Amaretto cremeux
15 g |
Amaretto |
3 g |
Pure alcohol |
25 g |
Suiker |
25 g |
Heelei |
12 g |
Eidooier |
1 g |
Gelatine |
3 g |
Water |
20 g |
Boter |
Crème au beurre
189 g |
Melk |
153 g |
Suiker |
113 g |
Eidooier |
400 g |
Boter |
|
Kruiden: |
Sinaasappelcompote
150 g |
Sinaasappelstukjes |
90 g |
Abrikozenpuree |
2 g |
Steranijs |
60 g |
Suiker |
5 g |
Pectine NH |
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Recept | Summer is coming
Met de zomer in aantocht wordt het weer tijd voor het mooie rode fruit dat alweer te krijgen is. Vaak moet je niet moeilijk denken en gewoon de grondstoffen kiezen die perfect bij elkaar passen: bladerdeeg, rode gelei, Zwitserse room en het mooiste rode fruit. Succes gegarandeerd!
Bakkers en de hoge energieprijzen | Week 6-2023
Bakkers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen, personeelstekort, en inflatie. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media
Trends en innovatie op Sigep 2023
Momenteel vindt in Rimini de 44e editie van Sigep plaats. “Sigep is na twee moeilijke jaren voor de out-of-home markt terug”, aldus IEG-president Lorenzo Cagnoni tijdens de opening.