Gelegenheidstaart van Skills Patissier-finalist Michelle Frantzen

Gelegenheidstaart Michelle Frantzen

Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Skills Patisserie-finalist Michelle Frantzen (19) is student Patisserie op MboRijnland en werkt bij Banketbakkerij Krijn Verdoes. Ze deelt het recept voor haar gelegenheidstaart met het thema ‘China’.

"Voor de wedstrijd heb ik een gelegenheidstaart van een luchtig kapselbeslag, ofwel een biscuitbeslag, met five spices crème au beurre, amarettocremeux, sinaasappelcompote en een krokantje met walnotenpraline gemaakt. Bovenop de taart zat een lotusbloem van chocolade. Voor de verrassingsopdracht had ik een kokos-mangotartelette gemaakt. Mijn showstuk heb ik helaas niet op tijd afgekregen. 

Ik vind het heel leuk om een product helemaal op mijn eigen manier te maken. Ook probeer ik graag nieuwe dingen uit. Zodra het product gelukt is, kan ik het nog beter maken door feedback te vragen. Daardoor krijg je ook steeds meer kennis over het vak. Iedereen bij mijn stagebedrijf heb ik om hulp mogen vragen, hun mening en kennis was erg waardevol. Op basis van die feedback heb ik alles verbeterd totdat ik er helemaal tevreden over was. 

Mijn inspiratie haal ik vaak uit bakboeken of van Pinterest. Dan ga ik de recepten verbeteren of veranderen zodat er een heel nieuw product ontstaat. Vervolgens oefen ik heel veel en verander ik het product steeds weer totdat ik een zo goed mogelijk eindresultaat heb.

Ik zou heel graag nog een keer willen leren suikertrekken. De creaties die hieruit komen vind ik altijd erg mooi. Ik denk dat ik hierdoor alleen maar nog meer over het vak ga leren."

Skills Michelle Frantzen

Receptuur Gelegenheidstaart

Biscuit

220 g

Heelei

110 g

Castorsuiker

110 g

Patentbloem


Walnoten praline

40 g

Walnoten

40 g

Suiker


Krokantje

8 g

Olie/cacaoboter

66 g

Pure chocolade

50 g

Feuillentine

80 g

Walnoten praline


Amaretto cremeux

15 g

Amaretto

3 g

Pure alcohol

25 g

Suiker

25 g

Heelei

12 g

Eidooier

1 g

Gelatine

3 g

Water

20 g

Boter


Crème au beurre

189 g

Melk

153 g

Suiker

113 g

Eidooier

400 g

Boter

 

Kruiden:
- Venkelzaad (3 g)
- Kaneel (3 g)
- Kruidnagel (3 g)
- Peper (2 g)
- Anijs (3 g)


Sinaasappelcompote

150 g

Sinaasappelstukjes

90 g

Abrikozenpuree

2 g

Steranijs

60 g

Suiker

5 g

Pectine NH

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Recept | Summer is coming

Recept | Summer is coming

Met de zomer in aantocht wordt het weer tijd voor het mooie rode fruit dat alweer te krijgen is. Vaak moet je niet moeilijk denken en gewoon de grondstoffen kiezen die perfect bij elkaar passen: bladerdeeg, rode gelei, Zwitserse room en het mooiste rode fruit. Succes gegarandeerd!

Bakkers en de hoge energieprijzen | Week 6-2023

Bakkers en de hoge energieprijzen | Week 6-2023

Bakkers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen, personeelstekort, en inflatie. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media

Trends en innovatie op Sigep 2023

Trends en innovatie op Sigep 2023

Momenteel vindt in Rimini de 44e editie van Sigep plaats. “Sigep is na twee moeilijke jaren voor de out-of-home markt terug”, aldus IEG-president Lorenzo Cagnoni tijdens de opening.