Christmas Caramel Desiré

Christmas Caramel Desiré

Christmas-Caramel-Desiré-300x225 Een heerlijk kerstrecept van Robin Hoedjes: een petit desiré met verschillende structuren en smaken, leuk om mee te experimenteren voor de kerstperiode. De basis bestaat uit een deegje gevuld met een zachte frangipane. Daarop zit de taaie caramel en het geheel is afgewerkt met mokka botercrème. In de stappen wordt uitgelegd hoe de taaie caramel wordt gemaakt.

Recept: Robin Hoedjes, Nederlands Patisserie Team | Foto’s: Oscar van der Wijk

Recept Christmas Caramel Desiré

Taaie caramel

  • 215 gram water
  • 550 gram suiker
  • 875 gram room
  • 250 gram boter
  • 1100 gram witte chocolade
  • 15 gram zout

Benodigdheden

  •  Hard wener deeg bakje gevuld met frangipane
  • Koffiepoeder
  • Mocca botercrème
  • Chocolade stik puur
  • Plastische chocolade wit

Stap 1

Weeg alle benodigde grondstoffen secuur af en breng de boter op kamertemperatuur.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-1-300x200

Stap 2

Start met het karamelliseren van de suiker en het water tot een donkere karamel. Houd de karamel niet te licht: er komen nog boter, chocolade en room bij waardoor de smaak zal afzwakken.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-2-300x225 Stap 3

Blus de karamel af met de warme room en roer goed door. Zorg voor warme room zodat het temperatuurverschil niet te groot is. Voeg de warme room beetje bij beetje toe.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-3-300x225

Stap 4

Meng het karamel-roommengsel door de witte chocolade, zachte boter en zout.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-4-300x225

Stap 5

Roer tot er een gladde en romige emulsie ontstaat. Laat de karamel een nacht afkoelen op de werkbank.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-5-300x225

Stap 6

Spuit met behulp van een spuitzak en spuitmondje een mooie spiraal op de harde wener bodem gevuld met frangipane.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-6-300x200

Stap 7

Poeder dit af met een heel klein beetje koffiepoeder.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-7-300x225

Stap 8

Spuit met een kartelspuit en de mokka crème een mooie rozet midden op de desiré.

  Christmas-Caramel-Desiré_stap-9-300x225

Stap 9

Steek van de plastische chocolade ice kristallen.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-10-300x225

Stap 10

Werk de petit desiré af met de ice kristallen en een chocolade spriet puur.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-11-300x200

Stap 11

Presenteer op een plexiglas plateau.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-12-300x225

Vragen over dit recept?

Stuur dan een mail naar info@nederlandspatisserieteam.nl.

Bekijk de recepten van het Nederlands Patisserie Team en het Nederlands BoulangerieTeam in ons dossier Recepten.

Lees ook
Hop & Stork opent derde vestiging in Amsterdam

Hop & Stork opent derde vestiging in Amsterdam

In het centrum van Amsterdam opent chocoladewinkel Hop & Stork een derde vestiging. Op de begane grond van het rijksmonument Magna Plaza komt er een winkel met een open chocolade-atelier en een restaurant. In Amsterdam voegt Hop & Stork de dimensie wijn met chocolade toe aan het assortiment. Juli 2019 opent de Amsterdamse vestiging, die wordt...

Veel wedstrijden tijdens horecavakbeurs Sirha 2019

Veel wedstrijden tijdens horecavakbeurs Sirha 2019

Deze week vindt in Lyon de negentiende editie van de gerenommeerde vakbeurs voor de horeca en catering Sirha plaats. Iedere twee jaar trekken meer dan 200.000 foodprofessionals naar Lyon voor de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van food. Zo'n 15 procent van de beursvloer is gereserveerd voor bakkerij en patisserie. Sirha vindt plaats van...

Twee redenen om naar Sigep te gaan

Twee redenen om naar Sigep te gaan

Komende zaterdag gaat de ijsbeurs Sigep van start. Van 19 tot en met 23 januari staat het Expo Center in Rimini, Italië niet alleen in het teken van ijs, maar er is veel inspiratie op het gebied van brood, banket, chocolade en koffie. Want Sigep is de laatste jaren meer dan een ijsbeurs. Ook deze veertigste editie laat zien hoe verschillende vakgebieden...

Bakker groot ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Bakker groot ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In deze fulltime functie zal je bezig houden met het volledige proces van voorbereiden, bakken en nabewerken van klein- en grootbrood.

Teamleider ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Teamleider ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In de functie van teamleider ben je verantwoordelijk voor de algehele gang van zaken in de bakkerij. Je zorgt voor een optimale bezetting in de bakkerij, springt...

Bakker ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Bakker ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In de functie van bakker werk je in een klein team in wisselende diensten. Teambelang staat hier voorop, samen maken jullie de mooiste producten. In deze functie...