Christmas Caramel Desiré

Christmas Caramel Desiré

Christmas-Caramel-Desiré-300x225 Een heerlijk kerstrecept van Robin Hoedjes: een petit desiré met verschillende structuren en smaken, leuk om mee te experimenteren voor de kerstperiode. De basis bestaat uit een deegje gevuld met een zachte frangipane. Daarop zit de taaie caramel en het geheel is afgewerkt met mokka botercrème. In de stappen wordt uitgelegd hoe de taaie caramel wordt gemaakt.

Recept: Robin Hoedjes, Nederlands Patisserie Team | Foto’s: Oscar van der Wijk

Recept Christmas Caramel Desiré

Taaie caramel

  • 215 gram water
  • 550 gram suiker
  • 875 gram room
  • 250 gram boter
  • 1100 gram witte chocolade
  • 15 gram zout

Benodigdheden

  •  Hard wener deeg bakje gevuld met frangipane
  • Koffiepoeder
  • Mocca botercrème
  • Chocolade stik puur
  • Plastische chocolade wit

Stap 1

Weeg alle benodigde grondstoffen secuur af en breng de boter op kamertemperatuur.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-1-300x200

Stap 2

Start met het karamelliseren van de suiker en het water tot een donkere karamel. Houd de karamel niet te licht: er komen nog boter, chocolade en room bij waardoor de smaak zal afzwakken.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-2-300x225 Stap 3

Blus de karamel af met de warme room en roer goed door. Zorg voor warme room zodat het temperatuurverschil niet te groot is. Voeg de warme room beetje bij beetje toe.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-3-300x225

Stap 4

Meng het karamel-roommengsel door de witte chocolade, zachte boter en zout.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-4-300x225

Stap 5

Roer tot er een gladde en romige emulsie ontstaat. Laat de karamel een nacht afkoelen op de werkbank.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-5-300x225

Stap 6

Spuit met behulp van een spuitzak en spuitmondje een mooie spiraal op de harde wener bodem gevuld met frangipane.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-6-300x200

Stap 7

Poeder dit af met een heel klein beetje koffiepoeder.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-7-300x225

Stap 8

Spuit met een kartelspuit en de mokka crème een mooie rozet midden op de desiré.

  Christmas-Caramel-Desiré_stap-9-300x225

Stap 9

Steek van de plastische chocolade ice kristallen.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-10-300x225

Stap 10

Werk de petit desiré af met de ice kristallen en een chocolade spriet puur.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-11-300x200

Stap 11

Presenteer op een plexiglas plateau.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-12-300x225

Vragen over dit recept?

Stuur dan een mail naar info@nederlandspatisserieteam.nl.

Bekijk de recepten van het Nederlands Patisserie Team en het Nederlands BoulangerieTeam in ons dossier Recepten.

Lees ook
Hendrikse en De Jong winnen Dobla Pastry Battle 2019

Hendrikse en De Jong winnen Dobla Pastry Battle 2019

Foto: Dobla/Paul Rozenbeek Tineke Hendrikse en David de Jong van Culinair Centrum Beverwijk wonnen 10 januari op de Horecava The Dobla Pastry Battle 2019. De tweede plaats ging naar Amy Kotterer en Rick van der Drift van het Okura Hotel. Anika van der Veen en Stephanie van Sonderen maakten het podium compleet. "Ik ben totaal verrast!", reageert een...

Dobla Pastry Battle 2019

Dobla Pastry Battle 2019

7 januari is het weer zo ver, dan vindt de Horecava plaats. Op de laatste dag van deze vakbeurs voor de horeca, 10 januari gaan verschillende patissiers de strijd met elkaar aan tijdens de ‘Dobla Pastry Battle’ Edition NL 2019. Dobla wil een podium creëren voor patisserie en hoopt dat de Pastry Battle daarbij helpt. “Het dessert is het laatste dat de...

Slob Koudetechniek: Routing en techniek versterken elkaar

Slob Koudetechniek: Routing en techniek versterken elkaar

Het is niet zozeer trots, maar meer dankbaarheid dat Wouter Slob voelt wanneer hij de zaak PUUR Tamminga aan de Kerkeweg in Veenendaal binnenstapt. Dankbaar dat hij betrokken mocht zijn bij de vernieuwing van de ijssalon annex patisserie. De eigenaar van Slob Koudetechniek staat voor duurzaamheid, op zowel technisch vlak als relaties met de klant. De...

Productiemedewerkers industriele bakkerij

Productiemedewerkers industriele bakkerij

Beschrijving Productiemedewerkers en industriele banketbakkers vervullen een belangrijke taak. Samen met je collega's zorg je ervoor dat duizenden mensen elke dag...

Broodbakker omgeving Rotterdam

Broodbakker omgeving Rotterdam

Beschrijving Als broodbakker bij Het Ambacht maken wij de match naar vacatures voor de lange termijn. Voor ieder wat wils, heb je de ervaring of ambitie voor de...

Banketbakker omgeving Helmond

Banketbakker omgeving Helmond

Beschrijving In deze functie produceer je de lekkerste gebaksproducten uit Limburg. Samen met je collega’s verzorg je veel handwerk, maar ben je ook in staat...