Christmas Caramel Desiré

Christmas Caramel Desiré

Christmas-Caramel-Desiré-300x225 Een heerlijk kerstrecept van Robin Hoedjes: een petit desiré met verschillende structuren en smaken, leuk om mee te experimenteren voor de kerstperiode. De basis bestaat uit een deegje gevuld met een zachte frangipane. Daarop zit de taaie caramel en het geheel is afgewerkt met mokka botercrème. In de stappen wordt uitgelegd hoe de taaie caramel wordt gemaakt.

Recept: Robin Hoedjes, Nederlands Patisserie Team | Foto’s: Oscar van der Wijk

Recept Christmas Caramel Desiré

Taaie caramel

  • 215 gram water
  • 550 gram suiker
  • 875 gram room
  • 250 gram boter
  • 1100 gram witte chocolade
  • 15 gram zout

Benodigdheden

  •  Hard wener deeg bakje gevuld met frangipane
  • Koffiepoeder
  • Mocca botercrème
  • Chocolade stik puur
  • Plastische chocolade wit

Stap 1

Weeg alle benodigde grondstoffen secuur af en breng de boter op kamertemperatuur.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-1-300x200

Stap 2

Start met het karamelliseren van de suiker en het water tot een donkere karamel. Houd de karamel niet te licht: er komen nog boter, chocolade en room bij waardoor de smaak zal afzwakken.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-2-300x225 Stap 3

Blus de karamel af met de warme room en roer goed door. Zorg voor warme room zodat het temperatuurverschil niet te groot is. Voeg de warme room beetje bij beetje toe.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-3-300x225

Stap 4

Meng het karamel-roommengsel door de witte chocolade, zachte boter en zout.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-4-300x225

Stap 5

Roer tot er een gladde en romige emulsie ontstaat. Laat de karamel een nacht afkoelen op de werkbank.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-5-300x225

Stap 6

Spuit met behulp van een spuitzak en spuitmondje een mooie spiraal op de harde wener bodem gevuld met frangipane.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-6-300x200

Stap 7

Poeder dit af met een heel klein beetje koffiepoeder.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-7-300x225

Stap 8

Spuit met een kartelspuit en de mokka crème een mooie rozet midden op de desiré.

  Christmas-Caramel-Desiré_stap-9-300x225

Stap 9

Steek van de plastische chocolade ice kristallen.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-10-300x225

Stap 10

Werk de petit desiré af met de ice kristallen en een chocolade spriet puur.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-11-300x200

Stap 11

Presenteer op een plexiglas plateau.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-12-300x225

Vragen over dit recept?

Stuur dan een mail naar info@nederlandspatisserieteam.nl.

Bekijk de recepten van het Nederlands Patisserie Team en het Nederlands BoulangerieTeam in ons dossier Recepten.

Lees ook
Chocolade Intens

Chocolade Intens

Dit jaar hebben we als thema voor Bakkersvak ‘Guilty Pleasure’ en chocolade is de ultieme ‘guilty pleasure’. Elke demo op de beurs in Gorinchem staat in het teken van ‘stiekem genieten’ en om dit thema kracht bij te zetten in dit nummer een recept met veel chocolade. Recept: Nederlands Patisserie Team/Carlo Midiri...

Vipam op Bakkersvak

Vipam stond dit jaar voor de zevende keer op Bakkersvak. Dit jaar bood het bedrijf de bezoekers volop inspiratie op het gebied van gebak, chocolade en ijs. [object type="youtube" id="-32hgAJSlCY"]  

Maurits van der Vooren wint Dutch Pastry Award

Maurits van der Vooren wint Dutch Pastry Award

De twintigste editie van de Dutch Pastry Award kende een ‘outsider’ als winnaar: Maurits van der Vooren. Hij begon zijn carrière als chef, raakte steeds meer geïnteresseerd in het patisseriedeel van de keuken en ging er met de hoofdprijs vandoor. Komend jaar is hij aspirant-lid van het Nederlands Patisserie Team. Traditioneel...

Bakker groot ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Bakker groot ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In deze fulltime functie zal je bezig houden met het volledige proces van voorbereiden, bakken en nabewerken van klein- en grootbrood.

Teamleider ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Teamleider ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In de functie van teamleider ben je verantwoordelijk voor de algehele gang van zaken in de bakkerij. Je zorgt voor een optimale bezetting in de bakkerij, springt...

Bakker ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Bakker ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In de functie van bakker werk je in een klein team in wisselende diensten. Teambelang staat hier voorop, samen maken jullie de mooiste producten. In deze functie...