Christmas Caramel Desiré

Christmas Caramel Desiré

Christmas-Caramel-Desiré-300x225 Een heerlijk kerstrecept van Robin Hoedjes: een petit desiré met verschillende structuren en smaken, leuk om mee te experimenteren voor de kerstperiode. De basis bestaat uit een deegje gevuld met een zachte frangipane. Daarop zit de taaie caramel en het geheel is afgewerkt met mokka botercrème. In de stappen wordt uitgelegd hoe de taaie caramel wordt gemaakt.

Recept: Robin Hoedjes, Nederlands Patisserie Team | Foto’s: Oscar van der Wijk

Recept Christmas Caramel Desiré

Taaie caramel

  • 215 gram water
  • 550 gram suiker
  • 875 gram room
  • 250 gram boter
  • 1100 gram witte chocolade
  • 15 gram zout

Benodigdheden

  •  Hard wener deeg bakje gevuld met frangipane
  • Koffiepoeder
  • Mocca botercrème
  • Chocolade stik puur
  • Plastische chocolade wit

Stap 1

Weeg alle benodigde grondstoffen secuur af en breng de boter op kamertemperatuur.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-1-300x200

Stap 2

Start met het karamelliseren van de suiker en het water tot een donkere karamel. Houd de karamel niet te licht: er komen nog boter, chocolade en room bij waardoor de smaak zal afzwakken.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-2-300x225 Stap 3

Blus de karamel af met de warme room en roer goed door. Zorg voor warme room zodat het temperatuurverschil niet te groot is. Voeg de warme room beetje bij beetje toe.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-3-300x225

Stap 4

Meng het karamel-roommengsel door de witte chocolade, zachte boter en zout.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-4-300x225

Stap 5

Roer tot er een gladde en romige emulsie ontstaat. Laat de karamel een nacht afkoelen op de werkbank.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-5-300x225

Stap 6

Spuit met behulp van een spuitzak en spuitmondje een mooie spiraal op de harde wener bodem gevuld met frangipane.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-6-300x200

Stap 7

Poeder dit af met een heel klein beetje koffiepoeder.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-7-300x225

Stap 8

Spuit met een kartelspuit en de mokka crème een mooie rozet midden op de desiré.

  Christmas-Caramel-Desiré_stap-9-300x225

Stap 9

Steek van de plastische chocolade ice kristallen.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-10-300x225

Stap 10

Werk de petit desiré af met de ice kristallen en een chocolade spriet puur.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-11-300x200

Stap 11

Presenteer op een plexiglas plateau.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-12-300x225

Vragen over dit recept?

Stuur dan een mail naar info@nederlandspatisserieteam.nl.

Bekijk de recepten van het Nederlands Patisserie Team en het Nederlands BoulangerieTeam in ons dossier Recepten.

Lees ook
Eerste masterclass Frank Haasnoot in Nederland

Eerste masterclass Frank Haasnoot in Nederland

“Voor de Nederlandse branche is het goed dat hij weer in Nederland is.” Afgelopen weekend volgden twaalf bakkers de eerste masterclass van patissier Frank Haasnoot op Nederlandse bodem, bij het Bakery Institute in Zaandam.

Drie vragen aan patissier Daniël Jongsma

Drie vragen aan patissier Daniël Jongsma

Werken in Koeweit biedt patissier Daniël Jongsma oneindige mogelijkheden. Van bruiloften met 240 kilo bonbons tot het omgaan met Aziatische collega’s: het is één grote uitdaging. Precies wat hij graag wilde toen hij aan zijn buitenlandse avontuur begon.

Chocolademousse - Op basis van pâte à bombe

Chocolademousse - Op basis van pâte à bombe

Een goede chocolademousse is luchtig, niet te vet en heeft een uitgesproken chocoladesmaak. Uiteraard zijn er verschillende bereidingen en toepassingen mogelijk. Dit recept, op basis van pâte à bombe (luchtige eidooier met suiker) is een goed basisrecept waarmee je verschillende mogelijkheden hebt. Je kunt de chocolade eenvoudig aanpassen naar je eigen...

accountmanager zuid-west Nederland

accountmanager zuid-west Nederland

In deze functie ben je de schakel tussen de supermarktwinkels en het hoofdkantoor van een van de Retail klanten. Je richt je op het behouden en uitbouwen van omzet,...

Lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Ben jij een echt koekenbakker en wil je aan de slag in een mooie en de modernste koekjesbakkerij van Nederland? Ben je daarnaast flexibel? Dan is de functie van...

Filiaalleider bakkerijwinkel (zero waste)

Filiaalleider bakkerijwinkel (zero waste)

Naast het vele klantcontact en het actief meewerken in de winkel vallen de volgende taken ook in jouw functiepakket: coachen en motiveren van jouw team op de werkvloer...