Christmas Caramel Desiré

Christmas Caramel Desiré

Een heerlijk kerstrecept van Robin Hoedjes: een petit desiré met verschillende structuren en smaken, leuk om mee te experimenteren voor de kerstperiode. De basis bestaat uit een deegje gevuld met een zachte frangipane. Daarop zit de taaie caramel en het geheel is afgewerkt met mokka botercrème. In de stappen wordt uitgelegd hoe de taaie caramel wordt gemaakt.

Recept: Robin Hoedjes, Nederlands Patisserie Team | Foto’s: Oscar van der Wijk

Recept Christmas Caramel Desiré

Taaie caramel

  • 215 gram water
  • 550 gram suiker
  • 875 gram room
  • 250 gram boter
  • 1100 gram witte chocolade
  • 15 gram zout
Benodigdheden
  •  Hard wener deeg bakje gevuld met frangipane
  • Koffiepoeder
  • Mocca botercrème
  • Chocolade stik puur
  • Plastische chocolade wit

Stap 1

Weeg alle benodigde grondstoffen secuur af en breng de boter op kamertemperatuur.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-1-300x200

Stap 2

Start met het karamelliseren van de suiker en het water tot een donkere karamel. Houd de karamel niet te licht: er komen nog boter, chocolade en room bij waardoor de smaak zal afzwakken.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-2-300x225 Stap 3

Blus de karamel af met de warme room en roer goed door. Zorg voor warme room zodat het temperatuurverschil niet te groot is. Voeg de warme room beetje bij beetje toe.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-3-300x225

Stap 4

Meng het karamel-roommengsel door de witte chocolade, zachte boter en zout.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-4-300x225

Stap 5

Roer tot er een gladde en romige emulsie ontstaat. Laat de karamel een nacht afkoelen op de werkbank.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-5-300x225

Stap 6

Spuit met behulp van een spuitzak en spuitmondje een mooie spiraal op de harde wener bodem gevuld met frangipane.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-6-300x200

Stap 7

Poeder dit af met een heel klein beetje koffiepoeder.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-7-300x225

Stap 8

Spuit met een kartelspuit en de mokka crème een mooie rozet midden op de desiré.

  Christmas-Caramel-Desiré_stap-9-300x225

Stap 9

Steek van de plastische chocolade ice kristallen.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-10-300x225

Stap 10

Werk de petit desiré af met de ice kristallen en een chocolade spriet puur.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-11-300x200

Stap 11

Presenteer op een plexiglas plateau.

Christmas-Caramel-Desiré_stap-12-300x225

Vragen over dit recept?

Stuur dan een mail naar info@nederlandspatisserieteam.nl.

Bekijk de recepten van het Nederlands Patisserie Team en het Nederlands BoulangerieTeam in ons dossier Recepten.

Lees ook
Hans Spitsbaard opent Puro Bakt Patisserie & Chocolaterie

Hans Spitsbaard opent Puro Bakt Patisserie & Chocolaterie

Hans Spitsbaard is bekend van Heel Holland Bakt. Hij won het vijfde seizoen en besloot zich toe te leggen op het bakkersvak. Nu neemt hij de volgende stap. Hij begint een patisserie en chocolaterie bij IJssalon Puro in Ede.

Batard de multicéréales - Op vloer gebakken meerzadenbrood

Batard de multicéréales - Op vloer gebakken meerzadenbrood

Behalve met voordegen, zoals poolish en desem, kunnen we brood nog op een andere manier verbeteren: met een kookstuk. ‘Soakers’, ‘Quelstück’, ‘Tang Zhong’, ‘Brühstück’ of gewoon ‘kookstuk’: allemaal benamingen van verschillende kookstukmethoden.

'Ik wilde kennismaken met verschillende manieren van bakken'

'Ik wilde kennismaken met verschillende manieren van bakken'

Bakkerszonen die hun ouders achternagaan, of buitenstaanders die plotseling gegrepen worden door het vak: de bakkers in Nederland zijn van zeer wisselende komaf. Of ze komen erachter dat ze liever iets anders doen dan bakken. Gelukkig kan dat ook binnen de branche: die biedt een breed scala aan carrièrekansen. Vandaag deel 2 met Giel Vermeulen.

Enthousiaste bakker, Friesland

Enthousiaste bakker, Friesland

Wat ga je doen?Wij zoeken een enthousiaste bakker om dit team te versterken! Je zal in de dagdienst van 06.00-15.00 uur werkzaam zijn. Werkzaamheden: Degen draaien,koekzetten,...

Broodbakker omgeving Zevenaar

Broodbakker omgeving Zevenaar

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Zevenaar zijn we per direct op zoek naar een (zelfstandig werkend) broodbakker. Alle producten...

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...