Brioche: Boulangerie en patisserie ineen

17 april 2017

BoulangerieTeam-1-300x199 Het Nederlands Patisserie Team en het BoulangerieTeam hebben op de Horecava de handen ineen geslagen om elkaars kennis en kunde te benutten. Gezamenlijk hebben zij een product ontwikkeld, dat gebruikt kan worden tijdens verschillende eetmomenten gedurende de dag. Patisserie en boulangerie kunnen prachtig samenkomen in één product! Daarvan getuigt deze brioche met mascarponecrème. Beide teams noemen hun samenwerking op de Horecava heel leuk en leerzaam. Met dit recept is eindeloos te variëren in smaken en decoraties, afhankelijk van het eetmoment!

Recept en foto’s: BoulangerieTeam en Nederlands Patisserie Team

Briochedeeg

Ingrediënten:

  • 100 % Super Patent Kristal
  • 5 % gist
  • 2 % zout
  • 1 % melkpoeder
  • 6 % basterdsuiker
  • 6 % suiker
  • 50 % vers ei
  • 8 % water
  • 60 % boter

Bereidingswijze:

Brioche-4-225x300 Kneed van alle grondstoffen – behalve de boter – een voor 80% afgekneed deeg. Voeg vervolgens in stukjes de boter toe en kneed het deeg verder af. Kleur de helft van het deeg met chocolade. Maak een papje van chocolade: twee delen melk en één deel cacaopoeder. Plaats het deeg voor een nacht in de koeling.

Verwerken:

Rol het deeg uit op 2,5 mm. Steek met de klaversteker een stukje deeg uit. Plaats dit in de mini muffinvorm. Spuit een beetje frangipane in. Narijs van circa 60 minuten.

Bakken op 230 °C boven en 220 °C onder.

Baktijd: circa tien minuten.

Mascarpone crème

Brioche-2-225x300 Ingrediënten:

  • 300 gr room
  • 50 gr suiker melis
  • 3 gr gelatine
  • 18 gr koud water
  • 1 vanillestokje
  • 150 gr mascarpone

Bereidingswijze:

  • Week de gelatine in koud water.
  • Kook vijftig gram room met de vanille en de suiker en laat vijftien minuten infuseren.
  • Smelt de gelatine en zeef de room en voeg samen.
  • Voeg de gelatine/room aan de mascarpone en voeg ook de room toe.
  • Koel minimaal zes uur terug.
  • Draai luchtig wanneer nodig.

Zijn er vragen over dit recept? Stuur dan een mail naar info@boulangerieteam.nl of info@nederlandspatisserieteam.nl.

Altijd op de hoogte blijven?