Brioche: Boulangerie en patisserie ineen

Het Nederlands Patisserie Team en het BoulangerieTeam hebben op de Horecava de handen ineen geslagen om elkaars kennis en kunde te benutten. Gezamenlijk hebben zij een product ontwikkeld, dat gebruikt kan worden tijdens verschillende eetmomenten gedurende de dag. Patisserie en boulangerie kunnen prachtig samenkomen in één product! Daarvan getuigt deze brioche met mascarponecrème. Beide teams noemen hun samenwerking op de Horecava heel leuk en leerzaam. Met dit recept is eindeloos te variëren in smaken en decoraties, afhankelijk van het eetmoment!
Recept en foto’s: BoulangerieTeam en Nederlands Patisserie Team
Briochedeeg
Ingrediënten:
- 100 % Super Patent Kristal
- 5 % gist
- 2 % zout
- 1 % melkpoeder
- 6 % basterdsuiker
- 6 % suiker
- 50 % vers ei
- 8 % water
- 60 % boter
Bereidingswijze:
Kneed van alle grondstoffen – behalve de boter – een voor 80% afgekneed deeg. Voeg vervolgens in stukjes de boter toe en kneed het deeg verder af. Kleur de helft van het deeg met chocolade. Maak een papje van chocolade: twee delen melk en één deel cacaopoeder. Plaats het deeg voor een nacht in de koeling.
Verwerken:
Rol het deeg uit op 2,5 mm. Steek met de klaversteker een stukje deeg uit. Plaats dit in de mini muffinvorm. Spuit een beetje frangipane in. Narijs van circa 60 minuten.
Bakken op 230 °C boven en 220 °C onder.
Baktijd: circa tien minuten.
Mascarpone crème
Ingrediënten:
- 300 gr room
- 50 gr suiker melis
- 3 gr gelatine
- 18 gr koud water
- 1 vanillestokje
- 150 gr mascarpone
Bereidingswijze:
- Week de gelatine in koud water.
- Kook vijftig gram room met de vanille en de suiker en laat vijftien minuten infuseren.
- Smelt de gelatine en zeef de room en voeg samen.
- Voeg de gelatine/room aan de mascarpone en voeg ook de room toe.
- Koel minimaal zes uur terug.
- Draai luchtig wanneer nodig.
Zijn er vragen over dit recept? Stuur dan een mail naar info@boulangerieteam.nl of info@nederlandspatisserieteam.nl.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Recept | Summer is coming
Met de zomer in aantocht wordt het weer tijd voor het mooie rode fruit dat alweer te krijgen is. Vaak moet je niet moeilijk denken en gewoon de grondstoffen kiezen die perfect bij elkaar passen: bladerdeeg, rode gelei, Zwitserse room en het mooiste rode fruit. Succes gegarandeerd!
Dutch Pastry Award 2023: ‘Prima animo om aan wedstrijd deel te nemen’
Tijdens Bakkersvak van 5 tot en met 7 maart wordt voor de 24ste keer om de Dutch Pastry Award gestreden. De winnaar wordt een jaar aspirant-lid van het Dutch Pastry Team met de bedoeling daarna volwaardig lid te worden.
Trainen voor Tokio: Hiljo Hillebrand en Renske Huyben bereiden zich voor op Best of Mondial du Pain
Op 2 en 3 maart vertegenwoordigen Renske Huyben en Hiljo Hillebrand Nederland tijdens de internationale wedstrijd Best of Mondial du Pain. In de weken voor de wedstrijd doen ze er alles aan om zo voorbereid mogelijk naar Japan te gaan.