Bolusbabbelaar - Zoet Zeeuws broodje

Bolusbabbelaar_BIB 3-2019

Als trotse Zeeuw heb ik twee typisch Zeeuwse producten met elkaar gecombineerd. Van de bekendste twee streekproducten uit onze provincie, de bolus en de roomboterbabbelaar, heb ik een heerlijk zoet broodje met een lekkere zachte vulling gemaakt.

Recept: BoulangerieTeam/Bas Goossen | Foto's: Oscar van der Wijk

Wat heb je nodig..

Bij stap 1

Karamel:

  • 50 gram water
  • 150 gram suiker

Babbelaar room:

  • 250 gram slagroom
  • 200 gram melk
  • 50 gram boter
  • 50 gram babbelaar
  • 1 vanillestokje

Bij stap 2

  • 25 gram maïzena
  • 80 gram kristalsuiker
  • 50 gram ei

Bij stap 3 - Bolus (kleinbrood):

  • 2.000 gram bloem
  • 400 gram kleinbroodpoeder
  • 60 gram boter
  • 40 gram zout
  • 120 gram gist
  • 1.150 gram water

Bij stap 6 - Kletskop:

  • 100 gram bloem
  • 80 gram boter
  • 200 gram basterdsuiker
  • 50 gram water
  • 2 gram zout
  • snufje kaneel

Stap 1

  • Verwarm de suiker met het water en verhit het tot een karamel.
  • Laat de babbelaar room koken en blus het af op de karamel.

Recept bolusbabbelaar_stap 1_BIB 3-2019

Stap 2

  • Meng de ingrediënten door elkaar en maak familie met de kokende karamel slagroom.
  • Spuit het in een siliconen mal.
  • Snijd een plakje cake of kapsel en steek een klein rondje uit.
  • Druk dit op het roompje en vries dit in.

Recept bolusbabbelaar_stap 2_BIB 3-2019

Stap 3

  • Draai een soepel deeg.
  • Afwegen 1.500 gram.
  • Verdelen en gelijk in etappes in de suiker rollen.

Recept bolusbabbelaar_stap 3_BIB 3-2019

Stap 4

  • Vormen tot een bolus.
  • Leg de bolus in een rondoring met tegen de rand een strookje bakpapier.
  • Laat dit ongeveer 60 minuten rijzen.

Recept bolusbabbelaar_stap 4_BIB 3-2019

Stap 5

  • Vlak voor bakken het roompje erin drukken.
  • Bakken op 230 graden, 7 minuten.

Recept bolusbabbelaar_stap 5_BIB 3-2019

Stap 6

  • Meng de boter, de suiker en het water door elkaar en voeg daarna de bloem erdoor.
  • Bak de kletskoppen 8 minuten op 220 graden.

Recept bolusbabbelaar_stap 6_BIB 3-2019

Stap 7

Werk het af met de kletskop.

Recept bolusbabbelaar_stap 7_BIB 3-2019

Het eindresultaat

Geniet van het product!

Recept bolusbabbelaar_Eindresultaat_BIB 3-2019

Even voorstellen...

Wie ben je?
Bas Goossen

Waar werk je?
Brood- en banketbakkerij Goossen in Kloosterzande.

Waar ben je trots op?
Ik ben trots op de wedstrijden waaraan ik heb deelgenomen en op de prijzen die ik in ontvangst heb mogen nemen. Het winnen van de Sigep International Bakery Cup in Rimini 2015 is tot nu toe de mooiste prijs.

Ook ben ik trots op de werkervaring die ik heb opgedaan in het bakkersvak. Ik heb de kans gekregen om te werken bij verschillende mooie bakkersbedrijven in Genève (Zwitserland), Lobith, Brasschaat (België) en Amsterdam. Ook ben ik er trots op om in oktober samen met het BoulangerieTeam Nederland te vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap Boulangerie in Nantes. Hier ben ik verantwoordelijk voor het onderdeel brood.

Zijn er vragen over dit recept? Stuur dan een mail naar info@boulangerieteam.nl

Bekijk de recepten van het Nederlands Patisserie Team en het Nederlands BoulangerieTeam in ons dossier Recepten.

Dossiers
Lees ook
Veel activiteiten tijdens Bakkersvak

Veel activiteiten tijdens Bakkersvak

Bezoekers van Bakkersvak en IJs-Vak op 1, 2 en 3 maart hoeven zich niet te vervelen. Op het programma staan meer activiteiten dan ooit. Bijvoorbeeld demonstraties van het BoulangerieTeam en het Dutch Pastry Team, de nieuwe wedstrijd De beste bonbon van Nederland en het Bakery Institute is aanwezig met een live/operationele bakkerij op de beursvloer.

WK Boulangerie, de finale

WK Boulangerie, de finale

Zondagochtend 12 januari om 5.00 was het zover. Het Nederlandse team, dat bestond uit Mark Plaating, Gerard Vreugdenhil, Roel Tegels en coach Hans Som, moest aantreden voor het WK Boulangerie. De mannen zijn tevreden met wat ze hebben neergezet. Verder is het afwachten tot 14 januari. Dan wordt de winnaar bekend gemaakt

BoulangerieTeam klaar voor WK Boulangerie

BoulangerieTeam klaar voor WK Boulangerie

Het is bijna zo ver. De start van het WK Boulangerie. Van 11 tot en met 14 januari gaan internationale bakkers de strijd met elkaar aan tijdens de vakbeurs Europain in Parijs. Het Nederlandse team laat weten dat zij er klaar voor zijn.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...