Bolusbabbelaar - Zoet Zeeuws broodje

Bolusbabbelaar_BIB 3-2019

Als trotse Zeeuw heb ik twee typisch Zeeuwse producten met elkaar gecombineerd. Van de bekendste twee streekproducten uit onze provincie, de bolus en de roomboterbabbelaar, heb ik een heerlijk zoet broodje met een lekkere zachte vulling gemaakt.

Recept: BoulangerieTeam/Bas Goossen | Foto's: Oscar van der Wijk

Wat heb je nodig..

Bij stap 1

Karamel:

  • 50 gram water
  • 150 gram suiker

Babbelaar room:

  • 250 gram slagroom
  • 200 gram melk
  • 50 gram boter
  • 50 gram babbelaar
  • 1 vanillestokje

Bij stap 2

  • 25 gram maïzena
  • 80 gram kristalsuiker
  • 50 gram ei

Bij stap 3 - Bolus (kleinbrood):

  • 2.000 gram bloem
  • 400 gram kleinbroodpoeder
  • 60 gram boter
  • 40 gram zout
  • 120 gram gist
  • 1.150 gram water

Bij stap 6 - Kletskop:

  • 100 gram bloem
  • 80 gram boter
  • 200 gram basterdsuiker
  • 50 gram water
  • 2 gram zout
  • snufje kaneel

Stap 1

  • Verwarm de suiker met het water en verhit het tot een karamel.
  • Laat de babbelaar room koken en blus het af op de karamel.

Recept bolusbabbelaar_stap 1_BIB 3-2019

Stap 2

  • Meng de ingrediënten door elkaar en maak familie met de kokende karamel slagroom.
  • Spuit het in een siliconen mal.
  • Snijd een plakje cake of kapsel en steek een klein rondje uit.
  • Druk dit op het roompje en vries dit in.

Recept bolusbabbelaar_stap 2_BIB 3-2019

Stap 3

  • Draai een soepel deeg.
  • Afwegen 1.500 gram.
  • Verdelen en gelijk in etappes in de suiker rollen.

Recept bolusbabbelaar_stap 3_BIB 3-2019

Stap 4

  • Vormen tot een bolus.
  • Leg de bolus in een rondoring met tegen de rand een strookje bakpapier.
  • Laat dit ongeveer 60 minuten rijzen.

Recept bolusbabbelaar_stap 4_BIB 3-2019

Stap 5

  • Vlak voor bakken het roompje erin drukken.
  • Bakken op 230 graden, 7 minuten.

Recept bolusbabbelaar_stap 5_BIB 3-2019

Stap 6

  • Meng de boter, de suiker en het water door elkaar en voeg daarna de bloem erdoor.
  • Bak de kletskoppen 8 minuten op 220 graden.

Recept bolusbabbelaar_stap 6_BIB 3-2019

Stap 7

Werk het af met de kletskop.

Recept bolusbabbelaar_stap 7_BIB 3-2019

Het eindresultaat

Geniet van het product!

Recept bolusbabbelaar_Eindresultaat_BIB 3-2019

Even voorstellen...

Wie ben je?
Bas Goossen

Waar werk je?
Brood- en banketbakkerij Goossen in Kloosterzande.

Waar ben je trots op?
Ik ben trots op de wedstrijden waaraan ik heb deelgenomen en op de prijzen die ik in ontvangst heb mogen nemen. Het winnen van de Sigep International Bakery Cup in Rimini 2015 is tot nu toe de mooiste prijs.

Ook ben ik trots op de werkervaring die ik heb opgedaan in het bakkersvak. Ik heb de kans gekregen om te werken bij verschillende mooie bakkersbedrijven in Genève (Zwitserland), Lobith, Brasschaat (België) en Amsterdam. Ook ben ik er trots op om in oktober samen met het BoulangerieTeam Nederland te vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap Boulangerie in Nantes. Hier ben ik verantwoordelijk voor het onderdeel brood.

Zijn er vragen over dit recept? Stuur dan een mail naar info@boulangerieteam.nl

Bekijk de recepten van het Nederlands Patisserie Team en het Nederlands BoulangerieTeam in ons dossier Recepten.

Dossiers
Lees ook
Gezondheidsbrood met aronia en lijnzaad

Gezondheidsbrood met aronia en lijnzaad

Dit brood kan bij ieder moment van de dag: ontbijt, lunch of diner. Het brood is licht zoet door de bosbessen. In combinatie met de BT80 en lijnzaad is het brood mooi in balans.

Amaretto-crèmegebakje met Debic Crème boter

Amaretto-crèmegebakje met Debic Crème boter

De juiste boter kiezen, als banketbakker weet je hoe belangrijk dat is. Met Debic Crème boter haal je het perfecte product in huis. Lekker gebak, heerlijke koekjes en de smeuïgste botercrème om je creaties af te werken: Debic Crème boter zorgt keer op keer voor een perfect eindresultaat! En dankzij het extra lage smeltpunt (26 – 28 °C) krijg je een...

BoulangerieTeam wint brons op EK Boulangerie

BoulangerieTeam wint brons op EK Boulangerie

Op 20 en 21 oktober vond in Nantes de twintigste editie van het EK Boulangerie plaats. Het Nederlandse team, dat bestond uit Kris Huijsman, Bas Goossen, Gerrit Huckriede en coach Peter Bienefelt eindigden na een spannende strijd op de derde plaats. Het Franse team won de titel en de tweede plaats ging naar Italië.

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Wat ga je doen?Het deeg wordt geproduceerd op basis van vaste recepten. In de nieuw gerealiseerde productieomgeving, welke voldoet aan de hoogste standaarden, draag...

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Wat ga je doen?Als Koekbakker produceer je al het droge banket binnen het bedrijf. Je za het hele proces van deegproductie tot het afbakken beheersen. Voornaamste...